Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması

Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması

Avukat Oğuzhan: "Ben annemin, babamın Menderes'in idamını radyodan dinleyip ağladığını gördüm. Kimse bana ihtilali savunduramaz, ihtilalciyi de savunduramaz. 28 Şubat mağdurlarından biriyim. İhtilallerde bir nesli yok ettik" "Sizin vereceğiniz karar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk. O nedenle vereceğiniz karar peygamber vekili olan sizlerin, hak ve adalet duygusunun bu toplumda yeniden yerleşmesi için 'Ankara'da hakimler var' denecek bir karar vermelisiniz" Avukat Oral: "Berlin'de olduğu gibi Ankara'da hakimler olduğuna inananlardanım. Bu yanlıştan bir yerde dönülecek, ben bunun Ankara'dan döneceğine inanıyorum"

30.07.2013 19:01

Emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da arasında bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasına devam edildi.

Sanık Oğuz Türksoyu'nun avukatı Osman Oğuzhan, Türkiye'de bir ilk yaşandığını belirterek, "Hep askerler ihtilal yapmış ve başarılı olmuş, olmamış ama hiçbirisi yargılanmamış. İlk defa asker yargılanıyor. Yargıtayda karar arıyoruz bulamıyoruz" dedi.

Müvekkilinin suç isnat edilen tarihlerde Kara Harp Akademisini kazandığını ve öğrenci olarak İstanbul'a gittiğini anlatan Oğuzhan, "Rütbesi de zurnanın son deliği, yüzbaşı" diye konuştu.

Müvekkilinin listelerde İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığında görevli olduğunun yazdığını anlatan Oğuzhan, burada hiç görev yapmadığını söyledi. Oğuzhan, şu ifadeleri kullandı:

"Ben annemin, babamın Menderes'in idamını radyodan dinleyip ağladığını gördüm. Kimse bana ihtilali savunduramaz, ihtilalciyi de savunduramaz. 28 Şubat mağdurlarından biriyim. İhtilallerde bir nesli yok ettik. Sizin vereceğiniz karar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk. O nedenle vereceğiniz karar peygamber vekili olan sizlerin, hak ve adalet duygusunun bu toplumda yeniden yerleşmesi için 'Ankara'da hakimler var' denecek bir karar vermelisiniz."

-"UYAP'ın tasarlayıcısı..."-

Sanık Ömer Faruk Ağa Yarman'ın avukatı Mehmet Oral, müvekkilinin davanın tek sivil sanığı olduğunu söyledi.

Oral, HAVELSAN Genel Müdürü Yarman'ın çok önemli projelerde görev yaptığını, bugün tüm yargının kullanığı UYAP sistemini tasarladığını, 2003 yılından, tutuklandığı 2011 yılına kadar HAVELSAN Genel Müdürü olduğunu anlattı.

Yarman'ın liste hazırlayarak, darbe döneminde savunma sanayisini koordine etmekle suçlandığını söyleyen Oral, müvekkilinin, savunma sanayi dosyasını hazırladığı iddia edilen 9 Ocak 2003'te HAVELSAN çalışanı bile olmadığını ancak listede adının "HAVELSAN Genel Müdür" olarak geçtiğini kaydetti. Yarman'ın o yazıdan 2 ay sonra genel müdürlüğe atandığını belirten Oral, buna rağmen mahkeme gerekçeli kararında, Yarman'ın suç tarihinde HAVELSAN Genel Müdürü olduğunu belirtildiğini kaydetti.

Yarman tarafından hazırlandığı iddia edilen listelerde ismi geçen kişilerden 143'ünün suç tarihinde HAVELSAN'da çalışmadığını dile getiren Oral, HAVELSAN'dan bu konuda gelen evrakın savcılık tarafından soruşturma dosyasına konulmadığını ileri sürdü. Oral, listenin 2003 yılından 2009'a kadar HAVELSAN'a girmiş çıkmış personelin isimlerini içerdiğini bildirdi.

Bu dijital veri dışında müvekkiliyle ilgili başka herhangi bir iddia bulunmadığını ifade eden Oral, şunları söyledi:

"Savcılık müvekkilimi emekli albay zannediyor galiba. Müvekkilim mühendistir, askerliğini de 40 gün yapmıştır. Eğer bir adama 14 sene ceza verecekseniz, dosyayı bütün olarak ele alamazsınız. Herkesi tek tek incelemek zorundasınız. Savunma hakkı demek uzun uzun konuşturmak demek değil. Dinlemezseniz, savunmanın hiçbir talebin kabul etmezseniz bunun adı boş konuşmak olur. Biz Silivri'de öyle yaptık, boş konuştuk."

Müvekkilinin suçlandığı dijital veriyi üçüncü bir kişinin açtığının ve son kez kaydettiğinin iddianamede de yer aldığını anlatan Oral, "Artık o dijital dosyadan ben sorumlu tutulamam. Nasıl adam öldürme davasında parmak izi torbası açılmış, başka parmak izleri karışmışsa delilin güvenilirliği kaybolmuştur diyorsunuz. Aynı şey. Bizi mahkum eden tek delilin sağlamlığı konusunda bu denli şüphe varken, üzerimize atılı siğil konusunda bu denli şüphe varken sayın mahkemenin değerlendirmeden, cevap dahi vermeden, yok sayarak, sanki 365 sanığın içerisinde bu da kaybolur tarzında önünüze yollamasını kabul edemiyorum. O meslektaşlarımın bunu yapmasını sindiremiyorum içime" diye konuştu.

Bilirkişi incelemelerine değinen Oral, Savunma Sanayi dosyasıyla ilgili bir tek bilirkişi incelemesi olmadığını savundu.

Müvekkilinin 3. soruşturmayla tutuklandığını anımsatan Oral, "Nasıl olacak? UYAP'ı yapan, böylesine yetiştirdiğimiz bir insanı 13 yıla mahkum ediyoruz, saygı duyup dosyasını bilirkişiye göndermiyoruz. Bari bunu yapalım, mahkum edeceksek bile bari bunu yapalım" dedi.

"Teşebbüs kısmını tartışmayı abes buluyorum, hepiniz isim sahibi kişilersiniz" diyen Oral, "Mühendis savunmak çok zor, çok matematik düşünüyorlar. Ama en zoru ağabeyine şunu açıklayamıyorum. 'Kardeşim niye tutuklu'. Birinci Dünya Savaşı'nda 'her cephede çok iyi savaştık ama beraber savaştıklarımız yenildiği için yenik sayıldık' derler ya çok benzer bir durum. Bir sürü medyanın önünde adamlar var, çok iyi isimlendiremiyorum ama biz de onların arasında kaynadık diyorum. Cezanın şahsiliği konusunu mahkemeye kabul ettiremiyoruz" ifadesini kullandı.

Başsavcılığın müvekkili hakkında beraat talebinde bulunmamasını "bizi unuttular" diye değerlendirdiğini anlatan Oral, "Berlin'de olduğu gibi Ankara'da hakimler olduğuna inananlardanım. Bu yanlıştan bir yerde dönülecek, ben bunun Ankara'dan döneceğine inanıyorum" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement