Bitkin Haldeki Deniz Kaplumbağası 15 Ayda 3 Bin Kilometre Yol Katetti - Son Dakika
Güncel

Bitkin Haldeki Deniz Kaplumbağası 15 Ayda 3 Bin Kilometre Yol Katetti

Bitkin Haldeki Deniz Kaplumbağası 15 Ayda 3 Bin Kilometre Yol Katetti

Antalya'da sahile vurup tedavi edilen 'Lara' adlı caretta caretta, 15 ayda 3 bin kilometre yol katetti. 195 bin kişi, 'Lara'nın rotasını gösteren haritayı izledi. Deniz kaplumbağası, plastik atık ve yaralarıyla tedavi altına alındıktan sonra denize bırakıldı. Uydudan takip edilen 'Lara', Mısır'a kadar yol aldı. DEKAMER Müdürü, 'Lara'nın tekrar yuva yapması için biraz daha beklememiz gerekiyor' dedi.

17.11.2023 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANTALYA'da bitkin halde sahile vurup, tedavisi sonrası denize bırakılan 'Lara' adı verilen caretta caretta, 15 ayda 3 bin kilometre yol katetti. 195 bin kişi, 'Lara'nın rotasını gösteren haritayı görüntüleyip, izledi.

Kemer ilçesi Göynük Mahallesi'nde 2020 yılında sahile vuran bitkin haldeki deniz kaplumbağası, Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nce (DEKAMER) gözetim altına alındı. İncelemede 30 yaşında olduğu tespit edilen deniz kaplumbağasının bağırsağında plastik atık ve gaz belirlendi. Boynunda ve vücudunda yaralar bulunan caretta caretta, tedavi altına alındı. 1,5 yıl süren tedavinin ardından 'Lara' adı verilen deniz kaplumbağası, üzerine uydu cihazı takılarak 2022 yılının temmuz ayında denizle buluşturuldu. Uydudan takip edilen 'Lara', 15 ayda 3 bin kilometre yol katetti. Mısır'da olan 'Lara'nın rotasını gösteren harita ise 195 bin kişi tarafından izlendi.

'LARA' İÇİN YUVA BEKLENTİSİ

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "Deniz kaplumbağaları kışı genellikle ılıman denizlerdeki kıyılarda geçirirken; bir kısmı açık denizi kullanabiliyor. Yaz döneminde besinin daha kolay olduğu kıyı bölgelerinde geçirdikten sonra kışa doğru açık denize doğru yol alması; 'Lara'nın kış dönemini açık denizde geçiren kaplumbağalardan olduğu fikrini bize veriyor. Deniz kaplumbağalarının 2 ila 3 yılda bir yuva yaptığını ve uzun bir tedavi sürecini de düşünürsek, 'Lara'nın tekrar yuva yapacak kadar güçlenmesi için biraz daha beklememiz gerekiyor. Bu kadar çaba ve desteğin ardından bizim için en büyük başarı; 'Lara'yı Türkiye'de bir kumsalda tekrar yuva yaparken tespit etmek olacaktır" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bitkin Haldeki Deniz Kaplumbağası 15 Ayda 3 Bin Kilometre Yol Katetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement