Egeli Sanayicilerden Özgecan'ın Ailesine Ziyaret- (2) - Son Dakika
Güncel

Egeli Sanayicilerden Özgecan'ın Ailesine Ziyaret- (2)

Egeli Sanayicilerden Özgecan\'ın Ailesine Ziyaret- (2)

Kader BİRLİĞİ Türkiye'deki çeşitli odalarla pek çok ortak çalışmaya imza atan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Adana Sanayi Odası (ADASO) ile ortak meclis toplantısı düzenledi.

23.02.2015 21:14

Kader BİRLİĞİ

Türkiye'deki çeşitli odalarla pek çok ortak çalışmaya imza atan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Adana Sanayi Odası (ADASO) ile ortak meclis toplantısı düzenledi. Toplantıda iki kentin teşvik adaletsizliğinden işsizlik oranlarına kadar pek çok yönün benzer olduğuna vurgu yapılarak Hükümet'e iletilecek taleplerde aynı dosyanın altına iki imza atılması ve 'kader birliği' kararı alındı.

Toplam 130 kişilik heyetle Adana'ya ulaşan EBSO heyetinde bulunan sanayiciler meslektaşlarıyla işbirliği olanaklarını da görüştüler. Ayrıca iki odanın yönetim kurulları arasında bir protokol imzalanarak işbirliği resmileştirildi. ADASO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sözlerine " İzmir'in efelerinden, Akdeniz'in mert delikanlısı Adana'ya sevgi ve selamlar getirdik" diyerek başladı. Anadolu sermayesinin sağlam adımlarla ilerleyişinden mutluluk duyduğunu, sanayiye doyan İstanbul'a alternatif bölgeler yaratılması gerektiğini belirten Yorgancılar, bu hassas dönemde tüm sanayicilerin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Yorgancılar, "Bugün sanayiciler olarak, girdi maliyetlerimizden yükümlülüklerimize, kanun maddelerinden birtakım cezalara kadar çeşitli konularla mücadele etmek zorunda kalıyoruz" dedi.

"BİZ GERİ KALMADIK Kİ"

Konuşmasında İzmir'in geri kaldığı söylemlerine de değinen Yorgancılar, "Biz geri kalmadık ki. Vergi rakamlarına bakıldığında görülecektir. İzmir büyür, gelişir, bunun faydası ülkemize olur. Adana büyür, gelişir, faydası ülkemize olur. Biz istiyoruz ülkemizin her yeri gelişsin büyüsün. Bu açıdan destek istiyoruz" diye konuştu. İzmir ile Adana'nın toplam net satışlarının yüzde 1'i bile bulmadığını hatırlatan Yorgancılar, özellikle tekstil ve plastik sektörlerinde işbirliği yapılabileceğine işaret etti.

KIVANÇ 'ADİL TEŞVİK' İSTEDİ

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç da, sanayiciler olarak zor bir dönemden geçtiklerini dile getirerek 2014'de yaşanan iki seçimin etkisiyle ekonominin ikinci planda kaldığını, önümüzdeki genel seçimlerden sonraki dört yıllık sürecin makro sorunların çözümü açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Dünyadaki ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kıvanç, "Türkiye'nin önemli bir yatırım hamlesine ve yapısal dönüşüme ihtiyacı vardır. Bu anlamda teşvik sistemi ilçe ve sektörel bazda yeni bir anlayışla ele alınmalı, yatırımcıya daha önceki teşviklerde olduğu gibi maddi destekler verilmeli. Sanayicinin girdi maliyetleri azaltılmalı, finansman ihtiyacı daha uygun şartlarda sağlanmalı, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına yönelik önemli düzenlemeler yapılarak kısa sürede uygulamaya konmalıdır" dedi.

PAMUKTA İŞBİRLİĞİ DAVETİ

Pamuktaki 55 kuruşluk desteğin yetersiz olduğunu savunan Kıvanç, "Pamuğun en az 90 kuruşluk bir primle üretilmesi gerekiyor. 1 milyon ton pamuk ithali var. Navluna ödenen para kadar teşvik verilirse üretimin artacağını belirttik. İlave destek olacağı konusunda geçenlerde Ekonomi Bakanlığı'ndan haber geldi. Bu konunun takipçisiyiz. EBSO'dan da bu talebimize destek istiyoruz" dedi.

ESEN'DEN ÖNEMLİ MESAJLAR

Adana'daki yatırımlarından kaynaklı aynı zamanda ADASO üyesi de olan EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, İzmir'le Adana'nın pek çok benzerliğinin olduğunu belirterek "İzmir, Ege'nin; Adana da Güneydoğu'nun merkezi konumunda. İkimiz de muhalif belediye başkanları tarafından yönetiliyoruz. İkimiz de teşvik adaletsizliğinden yakınıyor. İşsizlik oranlarımız at başı gidiyor. Gerçekten işbirliği yapmamızda büyük yarar var. Çünkü bu sorunların halli ancak işbirlikleri suretiyle ve bu adaletsizliklerin yetkili organlara daha da fazla iletilmesiyle ancak mümkün olacak. Aksi takdirde dışlanmışlığımız ve hak etmediğimiz büyüme oranlarıyla sürekli karşılaşacağız" diye konuştu.

ÇOMU: "KADER BİRLİĞİ YAPACAĞIZ"

ADASO Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, İzmir ve Adana'nın ulaşım gibi pek çok engelden kaynaklı ticari ilişkilerinin çok yetersiz olduğunu dile getirerek bu toplantının milat olacağını vurguladı. Çomu, "Biz bundan sonra İzmir'le kader birliği yapacağız. İzmir'le çok ortak yönümüz var. Teşvik uygulamaları gibi sıkıntılarda da ortak yönümüz var. İhtisas organize sanayi bölgeleri konusunda da İzmirli sanayicilerden öğreneceğimiz çok şey var. Biz bundan sonra öneri sunacağımız dosyaları beraber hazırlayacağız. Aynı dosyanın altını iki oda olarak birlikte imzalayacağız. Bu bizi daha güçlü kılacaktır" diye konuştu.

ADASO Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu'nun konuşması sırasında "İzmirli sanayicilerimize, özellikle hanımefendilere açık transfer teklif ettim. Bu divanda görev alabilmeleri için. Ege Bölgesi'ne gıpta ettik. Güçlü bir hanımefendi kadrosuyla teşrif ettiler. Bunu da örnek aldık. Bir dahaki döneme hem yönetimlerimizde, hem meclisimizde kadın sanayici ve tüccarları aramızda görmek istiyoruz. Olmadı İzmir'den transfer edeceğiz" sözleri salonda kahkahalar ve esprilerle karşılandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Egeli Sanayicilerden Özgecan'ın Ailesine Ziyaret- (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement