Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı: "Engelli Aylıkları Asgari Ücret Seviyesine Çıkarılsın" - Son Dakika
Güncel

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı: "Engelli Aylıkları Asgari Ücret Seviyesine Çıkarılsın"

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, Türkiye’de nüfusun yüzde 12’sini oluşturan engellilere kamuda ayrılan istihdam kotasının doldurulmadığını söyledi. 2022 EKPSS atamalarında 46 bin 454 engellinin atanmak amacıyla tercih yaptığını, ancak sadece 2 bin 556 kişinin atandığını belirten Özsaygı, “Hükümetten, seçim öncesinde karşılanmak üzere acil taleplerimiz; engelli aylıkları asgari ücret seviyesine çıkarılsın. Evde engelli bakım aylıkları iki asgari ücret seviyesine çıkarılsın ve bakım veren kadınlar sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınsın” dedi.

03.04.2023 18:22  Güncelleme: 18:33

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, Türkiye'de nüfusun yüzde 12'sini oluşturan engellilere kamuda ayrılan istihdam kotasının doldurulmadığını söyledi. 2022 EKPSS atamalarında 46 bin 454 engellinin atanmak amacıyla tercih yaptığını, ancak sadece 2 bin 556 kişinin atandığını belirten Özsaygı, "Hükümetten, seçim öncesinde karşılanmak üzere acil taleplerimiz; engelli aylıkları asgari ücret seviyesine çıkarılsın. Evde engelli bakım aylıkları iki asgari ücret seviyesine çıkarılsın ve bakım veren kadınlar sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınsın" dedi.

Mustafa Özsaygı, bugün yaptığı yapılı açıklamada, engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Engelli istihdam kotasının doldurulmadığını ve iktidarın engellileri unuttuğunu belirten Özsaygı, açıklamasında şunları kaydetti:

"ENGELLİLERİN EN TEMEL SORUNU, BAĞIMSIZ YAŞAM OLANAĞININ ÇOK KISITLI OLMASIDIR"

"Türkiye 14 Mayıs 2023 seçimlerine giderken engelli yurttaşların çözüm bekleyen sorunları, karşılanmayan temel talepleri olduğu gibi durmaktadır. Milyonlarca engelli ve aileleri, ekonomik kriz koşullarında zor zamanlardan geçmektedir. Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engellilerin en temel sorunu, bağımsız yaşam olanağının çok kısıtlı olmasıdır.

Engelli Hakları Sözleşmesi, Engelliler Yasası ve Anayasa gereği olarak engelli yurttaşların kamu alanında istihdamı için gerekli kontenjanlar henüz açılmamıştır. Yetersiz olduğunu defalarca ifade ettiğimiz yüzde 3-4'lük engelli istihdam kotaları, yasal ölçüler çerçevesinde bile hala doldurulmamıştır.

"2022 EKPSS ATAMALARINDA 46 BİN 454 ENGELLİ ATANMAK AMACIYLA TERCİH YAPMIŞ, ANCAK SADECE 2 BİN 556 KİŞİ İŞE YERLEŞEBİLMİŞTİR"

Hukuken çalışma ve istihdam hakkına sahip olan milyonlarca engelli yurttaşımızdan sadece 200 bini istihdam edilmektedir. Kamuda en az 500 bin olması gereken engelli istihdamı, 70 bin bandının altındadır. Kamuda istihdam edilen engelli bireylerin toplumdaki engelli nüfus oranı gözetilerek yeniden planlanmalıdır.

2022 EKPSS atamalarında 46 bin 454 engelli atanmak amacıyla tercih yapmış, ancak sadece 2 bin 556 kişi işe yerleşebilmiştir. Engellilerin ve ailelerinin yoksulluğa, işsizliğe, ekonomik krize karşı tahammülleri kalmamıştır. Engellilere verilen aylık ödenek bin 738 liradır.

"NÜFUSUMUZUN YÜZDE 12'SİNİ OLUŞTURAN ENGELLİLER, HÜKÜMETİN AKLINA HİÇ GELMEDİ"

Mevcut iktidar, seçime giderken birdenbire, giderayak yoksul kesimleri kısmen de olsa hatırladı. Bu kapsamda, yetersiz de olsa emekli maaşlarını 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya, gazi maaşlarını 3 bin 250 liradan 8 bin 847 liraya çıkardı. Bu düzenlemeler, yetersiz olsa da kuşkusuz olumludur. Nüfusumuzun yüzde 12'sini oluşturan ve toplumun en dezavantajlı, en zor yaşam koşullarına sahip olan engelliler, hükümetin aklına hiç gelmedi.

Sağlık Bakanlığı'na 42 bin 500 yeni personel alınırken, Milli Eğitim Bakanlığı'na 45 bin öğretmen atanırken engellileri hiç hatırlamamak anlaşılır değildir. Bu durum, kuşkusuz açık bir ayrımcı uygulamanın göstergesidir.

"BİZ, ENGELLİLER OLARAK SEÇİMLERDE DEMOKRATİK HAKKIMIZ OLAN OYLARIMIZLA EN SERT BİÇİMDE CEVAP VERECEĞİMİZİN BİLİNMESİNİ İSTERİZ"

Hükümetten, seçim öncesinde karşılanmak üzere acil taleplerimiz; engelli aylıkları asgari ücret seviyesine çıkarılsın. Evde engelli bakım aylıkları (24 saat bakım) 2 asgari ücret seviyesine çıkarılsın ve bakım veren kadınlar sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınsın. Sağlık Bakanlığı'na ve Milli Eğitim Bakanlığı'na atanacağı açıklanan personel sayısına yüzde 10 ilaveyle engelli personel atansın. Kamudaki boş engelli kadroları derhal doldurulsun. İş yerlerinde engelli çalışan kotası yüzde 6 olarak belirlensin.

Yukarıda belirttiğimiz haklı taleplerimizin dikkate alınmaması durumunda biz, engelliler olarak, seçimlerde demokratik hakkımız olan oylarımızla en sert biçimde cevap vereceğimizin bilinmesini isteriz."

GÖRÜNTÜ: ARŞİV

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı: "Engelli Aylıkları Asgari Ücret Seviyesine Çıkarılsın"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı: 'Engelli Aylıkları Asgari Ücret Seviyesine Çıkarılsın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement