Fatih Sultan Mehmet'in Yaptırdığı Cami - Son Dakika
Güncel

Fatih Sultan Mehmet'in Yaptırdığı Cami

Fatih Sultan Mehmet\'in Yaptırdığı Cami

Fatih Sultan Mehmet Han'ın Sinop'un Boyabat ilçesinde konakladığı köyde, Osmanlı askerleri tarafından namazgah olarak kullanılan cami ziyaretçilerini bekliyor.

22.07.2013 12:52  Güncelleme: 13:08

Fatih Sultan Mehmet Han'ın 1461'de Trabzon seferi sırasında Sinop'un Boyabat ilçesinde konakladığı köyde Osmanlı askerleri tarafından namazgah olarak kullanılan cami ziyaretçilerini bekliyor.

Boyabat'a bağlı Kavak köyü Hürremşah Mahallesi'nde yüzlerce yıl bölge insanı tarafından korunan cami ve Hürremşah Türbesi'nde bulunan Osmanlı askerlerine ait alemler dikkat çekiyor. Cami ve türbe hakkında bilgi veren Yukarıdivan Köyleri Derneği Başkanı Cemil Elmacı, bölgenin tarihi bakımdan önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Elmacı, "Fatih Sultan Mehmet Han, Trabzon seferi sırasında askerleri ile birlikte köyümüzde konaklamış. Mesela bu sefer sırasında Sinop merkezdeki Ordu köyünde de otağını kurarak askerleriyle birlikte konakladığını biliyoruz. Bu nedenle o köye de Ordu köyü ismi verilmiş. Fatih Sultan Mehmet Han, Trabzon seferi sırasında köyümüzde konakladığı sırada Yeniçeri askerleri cuma namazı kılmak için burada mevcut türbenin çevresine taştan bir namazgah yapmışlar. Fatih Han'ın burada konaklama sebebi de buradaki türbe. Daha sonda bölgedeki Müslümanlar bu taş camiyi daha da imar edip devam ettiriyorlar. Bundan 400 yıl önce de bu caminin restorasyonu yapılmış. Benim dedemin dedesi olan ve Sultan Abdülaziz'in idmancısı olan Pehlivan Hacı Mehmet'in köye dönüşünün ardından caminin 1808 yılında tekrar restore edildiğini buradaki yazıtlardan anlıyoruz. En son olarak da Kültür Bakanlığı'ndan izin alınarak restore edildi. Finansmanı köylüler tarafından karşılanan restorasyon sırasında emekli Hüseyin Elmacıoğlu ağabeyimizin büyük katkısı oldu. Camimiz ve türbemize tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Ecdat yadigarı eserlerimizi gelecek nesillere böyle tanıtarak taşıyabiliriz" dedi. - SİNOP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fatih Sultan Mehmet'in Yaptırdığı Cami - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement