Gülay Yaşar Dosyası AİHM'e Taşındı - Son Dakika
Güncel

Gülay Yaşar Dosyası AİHM'e Taşındı

Gülay Yaşar Dosyası AİHM\'e Taşındı

29 Ağustos 2011 yılında boşandığı eski eşi Muhittin Özücoşkun'un evinde pencereden düşerek hayatını kaybeden Gülay Yaşar dosyası AİHM'e taşındı.

15.01.2013 17:59

29 Ağustos 2011 yılında boşandığı eski eşi Muhittin Özücoşkun'un evinde pencereden düşerek hayatını kaybeden Gülay Yaşar dosyası AİHM'e taşındı. Yaşar'ın babası Duran Yaşar, kızının cinayete kurban gittiği iddiasında bulunmuş ancak başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verilmişti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, takipsizlik kararı verilen cinayet soruşturmasını AİHM'e taşıdı.

Gülay Yaşar'ın ölmeden önce kocasını kendisine hakaret ve tehdit ettiği iddiasıyla şikayet etmiş onun ölümünden sonra açılan davaya ise Yaşar'ın ailesi müdahil olmuştu. Dava kapsamında mahkeme sanık Muhittin Özücoşkun'u tehdit ve hakaret suçundan toplam 6 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Temsilcisi İlke Acar ise Çağlayan'daki Adalet Sarayı önünde bugün yapılan açıklamada, takipsizlik kararı verilen cinayet soruşturmasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdıklarını belirtti. Acar, Münevver Karabulut davasında olduğu gibi verilen ağır cezaların caydırıcı olabildiğini ifade ederek, "Buradan hükümete sesleniyoruz. Onlardan kadın dostu açıklamalar bekliyoruz. Bu kadın cinayetlerinin önüne hep birlikte geçelim. Bugün Gülay Yaşar davasını AİHM'e taşıyoruz. İç hukuk yollarında sonuç alamadığımız tüm davaları AİHM'e taşıyacağız" diye konuştu.

Gülay Yaşar'ın babası Duran Yaşar da adliye önünde yaptığı açıklamada, "Kızım için adalet istiyorum" ifadesini kullandı.

DOSYA AİHMM'E GÖNDERİLDİ

Gülay Yaşar'ın ailesinin avukatı ayrıca Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi avukat Gökçesu Özgül'ün AİHM'e gönderdiği başvuru dilekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

"Müvekkil Gülay, bir kadın cinayeti kurbanıdır. Eril bir toplumda yaşayan diğer bütün kadınlar gibi yaşam hakkını korumaya çalışmış ancak hem devlet hem de devlet politikaları sonucu cinayete azmettirilen eski eşi Muhittin Özücoşkun tarafından öldürülmüştür. Bununla da yetinmeyen Cumhuriyet Savcılığı makamı yeterli araştırmayı yapmak bir tarafa hem ceza hukuku normlarına hem de eşitlik ilkesine aykırı davranarak ayrımcılık yaparak, olayın toplumsal ve bireysel konumunu özensiz bir şekilde bertaraf etmiştir"

Dilekçede ayrıca Gülay Yaşar'ın cinayete kurban gittiği iddia edilirken Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Herkesin yaşam hakkı yasanın koruması altındadır" başlıklı 2. maddesi ve "Herkesin kişi özgürlüğüne ve güvenliğine hakkı vardır" başlıklı 5. maddelerinin de ihlal edildiği iddia edildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Gülay Yaşar (28), 29 Ağustos 2011 yılında boşandığı eski eşi Muhittin Özücoşkun'un evinde pencereden düşerek hayatını kaybetmişti. Can güvenliğinden kaygı duyan Gülay Yaşar, eski eşini tehdit ve hakaret ettiği iddiasıyla 17 Temmuz 2011 günü Etiler Şehit Naci Soydan Merkez Amirliği'nde şikayette bulunmuş ve korunma talep etmişti. Gülay Yaşar'ın ölümünden 11 gün sonra, 8 Eylül 2011 günü Etiler Şehit Naci Soydan Merkez Amirliği'nin bağlı olduğu Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü genç kadının korunma talebini Sultanahmet Adliyesi'ne göndermişti. Yaşar'ın babası Duran Yaşar ise kızının cinayete kurban gittiği iddiasında bulunmuş ancak soruşturmayı yürüten Savcı Faruk Erşan Yılmaz, Gülay Yaşar'ın kendi iradesiyle intihar ettiğini ve üçüncü kişilere yüklenebilecek kusur bulunmadığı gerekçesiyle dosyaya takipsizlik kararı vermişti. Gülay Yaşar'ın ölmeden önce kocasını kendisine hakaret ve tehdit ettiği iddiasıyla şikayet etmiş onun ölümünden sonra açılan davaya ise Yaşar'ın ailesi müdahil olmuştu. Dava kapsamında mahkeme sanık Muhittin Özücoşkun'u tehdit ve hakaret suçundan toplam 6 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. - İstanbul/ Şişli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gülay Yaşar Dosyası AİHM'e Taşındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement