"İl İl Enerji Verimliliği Projesi" Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Güncel

"İl İl Enerji Verimliliği Projesi" Tanıtım Toplantısı

"İl İl Enerji Verimliliği Projesi" Tanıtım Toplantısı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Özden: "2012 yılında ülkemiz, tam 60 milyar doları enerji kaynakları sağlamak için harcadı" Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Çalıkoğlu: "Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak, enerji dahil her alanda verimliliği artırmamız, kaynaklarımızı yerinde kullanmamız elzemdir"

20.06.2013 12:39

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, "2012 yılında ülkemiz, tam 60 milyar doları enerji kaynakları sağlamak için harcadı" dedi.

Özden, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) katkısıyla yürüttüğü "İl İl Enerji Verimliliği Projesi"nin Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen tanıtım toplantısında, Dünya Enerji Konseyi ve Türkiye'de sektörün geçmişi hakkında bilgiler verdi.

Verimliliğin enerji sektörü için çok önemli olduğunu belirten Özden, şöyle konuştu:

"2012 yılında ülkemiz, tam 60 milyar doları enerji kaynakları sağlamak için harcadı. Dış kaynaklara verdi, ülkenin içerisine değil. Bu kaynakları satın almak için 60 milyar dolar ödedi, 2012 yılında. Bu 60 milyar dolara ülkemizin ödemeler dengesi açısından bakacak olursanız çok önemli bir oran. Yaklaşık yüzde 25 oranında ödemeler dengesinde yaptığımız ithalatta bir pay taşıdığını göreceksiniz."

Hükümetin enerji verimliliği konusunu 2007'de "Enerji Verimliliği Kanunu" adı altında ele aldığını anımsatan Özden, enerjide dışa bağımlılığın mutlaka azaltılması gerektiğini dile getirdi.

Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu da enerji verimliliğinin Türkiye'de hız kazanan, ekonomi ve işletmeler için rekabet gücünü artırıcı bir faaliyet olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin bu konuda son yıllarda zaman zaman yüzde 10'lara varan bir gelişme gösterdiğini kaydeden Çalıkoğlu, gelecek 5 yıl da yüzde 5'ler düzeyinde kalkınmanın öngörüldüğünü aktardı.

"Verimliliği her alanda arttırmalı"

Türkiye'nin 2023'te, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer almasının hedeflendiğini anımsatan Çalıkoğlu, şöyle devam etti:

"Bunlar önemli ve Türkiye için güzel hedefler. Bu rakamlar, eğer verimlilik konusunda gerekli tedbirleri alamazsak Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde yıllık enerji ihtiyacının yüzde 5'ler mertebesinde artacağını işaret ediyor. Geçmiş 20-25 yıla baktığımızda da bu rakam yine 4-5 arası bir değerde gerçekleşmiş. Bu yüksek artış Türk ekonomisi üzerinde sadece enerji ithalatı, kaynak ithalatı açısından değil, enerji tesis yatırımları açısından da büyük bir yük getiriyor. İşte verimlilik alanındaki öngörülen hedefleri yakalayamadığımız taktirde, o hedeflere ulaşamadığımız durumda, önümüzdeki 10 yıl içerisinde enerji sektöründe, sadece tesis yatırımları açısından 130 milyar dolara yakın bir yatırım ihtiyacı söz konusu. Dünyanın en büyük 10 ekonomi arasına girmek istiyorsak, enerji dahil her alanda verimliliği artırmamız, kaynaklarımızı yerinde kullanmamız elzemdir."

Çalıkoğlu, cari açığın neredeyse yarısından fazlasının enerji  ithalatından kaynaklandığını vurgulayarak, "Her ne kadar yenilenebilirlik konusunda belli ölçüde kaynaklarımız olsa da bunlar Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayabilecek büyüklükte değil maalesef. Çok zengin kaynaklara sahip değiliz. Ekonomik baskılar ve çevresel baskılar, ülkemizde enerji verimliliğinin önemini daha da artırıyor" diye konuştu.

Çalıkoğlu, hükümetin enerji verimliliğini artırmaya yönelik ve yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas ise Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması gerektiğini ifade etti. Enerji çeşitliliğinin artırılmasının bağımlılığı azaltacağını belirten Nas, "Enerjiyi verimli kullanmak gerek. Enerji verimliliği konusunda herkese görevler düşüyor" dedi.

Proje kapsamında Kayseri, Samsun, Denizli, Konya ve Adana'da da toplantılar düzenleneceği bildirildi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'İl İl Enerji Verimliliği Projesi' Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement