'inanç Özgürlüğü İstiyoruz' 1 - Son Dakika
Güncel

'inanç Özgürlüğü İstiyoruz' 1

\'inanç Özgürlüğü İstiyoruz\' 1

Haak-bir derneğinin 20.HAMBURG Alevi Toplumu-Anadolu Alevileri Kültür Birliği (HAAK-BİR) kuruluşunun 20.yılını düzenlenen şölenle kutladı.

14.11.2011 10:56

Haak-bir derneğinin 20. kuruluş yılında konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başkanı Turgut Öker yaptığı konuşmasında 'Türkiye'de inanç özgürlüğü yok, demokrasi hiç yok, laiklik hiç yok' dedi

HAMBURG Alevi Toplumu-Anadolu Alevileri Kültür Birliği (HAAK-BİR) kuruluşunun 20. yılını düzenlenen şölenle kutladı. Düzenlenen gecede Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başkanı Turgut Öker yaptığı konuşmada Türkiye'de inanç özgürlüğünün olmadığını söylerken, 'Doğduğumuz topraklarda inanç özgürlüğümüz yok, ama Almanya ve Avrupa olmak üzere artık Aleviliği tüm dünya tanıyor' dedi.

Hamburg'un Dammtor semti üniversite amfisinde düzenlenen 20. yıl kutlamasında program Hüseyin Görenek yönetiminde HAAK-BİR Gençlik Bağlama Grubu ile başladı. Ardından HAAK-BİR Başkanı Erkan Erçin bir konuşma yaptı. Erçin '1997 yılında ilk kez Cemevimizi inşa ettik, inançlarımızı özgürce yapabiliyoruz. Hamburg'da bulunan Alevi Kültür Merkezi (HAKM) ile birlik ve beraberlik içinde çalışmalara başarıyla yürütüyoruz, bu yolda bizlere maddi, manevi katkıda bulunanlara selam olsun' dedi.

Daha sonra HAKM Başkanı Hüseyin Kayaturan kısa bir konuşma yaparak, birlik ve beraberliğe değindi, konuşmasının sonunda da HAAK-BİR Başkanı Erkan Erçin'e plaket ve çiçek vererek başarı dileğinde bulundu.

'KİMLİK KAVGALARINI BIRAKALIM'

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Dedeler Kurulu Başkanı dede Cafer Kaplan da kısa bir konuşmasında Alevilik tarihine değinirken, değişik inançların bağlantılarına, göç konusuna değindi. Dede Kaplan konuşmasını 'Yörelik, etnik, kimlik kavgalarını bırakmak zorundayız. Birlik ve beraberlik içinde Alevilik yolunda ilerlemeliyiz. Kurum ve kuruluşlarımıza girerek çalışmalara ortak olmalıyız' dedi.

'İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ'

HAAK-BİR derneğinin 20. yıl konserine katılan ve bir konuşma yapan AABK Başkanı Turgut Öker konuşmasında, doğduğumuz topraklarda inanç özgürlüğümüz olmadığı gibi, laiklik, demokrasi hiç yok. Avrupa'da ise tam tersi istediğimiz şekilde dernek ve kurumlarımızda inancımızı, ibadetimizi istediğimiz gibi yapabiliyoruz. Dünya artık Aleviliği tanıyorken, Türkiye'de cemevlerimiz bir gecede kapatıldı. Almanya'nın her tarafında Alevi din dersleri var, Türkiye'de Alevi çocukları hergün Sunniliği öğrenmek zorundalar. Türkiye'de Sunnilerin finansal açıdan ne hakkı varsa Aleviler de mutlaka o haklara kavuşmak zorunda. Birlik, beraberlik içinde yaşamanın tek koşulu herkesin eşit haklara sahip olmasıdır? dedi.

Daha sonra ses sanatçıları Erol Parlak, Hasan Yükselir ve Nesrin Güneş'in sahne alıp türküler söylediler.

Kutlamaya Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, SPD Milletvekilleri Kazım Abacı, Metin Hakverdi, Ali Rıza Şimşek, Sol Parti Milletvekili Mehmet Yıldız, Yeşiller Milletvekili Filiz Demirel, İlçe Meclisi üyesi Bayram İnan da katıldılar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'inanç Özgürlüğü İstiyoruz' 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement