Kürtçe Türkü Söylemediği İçin Öldürülen Sanatçıya Sevgi Seli - Son Dakika
Güncel

Kürtçe Türkü Söylemediği İçin Öldürülen Sanatçıya Sevgi Seli

Kürtçe Türkü Söylemediği İçin Öldürülen Sanatçıya Sevgi Seli

Kürtçe Türkü Söylemediği İçin Öldürülen Sanatçıya Sevgı Seli.

18.12.2010 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YARALI KURTULAN GİTARİST:

"O MİLLETVEKİLİ TBMM'DE KÜRTÇE KONUŞUYOR. BİZLER DE KÜRTÇE BİLMİYORUZ DİYE ÖLDÜRÜLÜYORUZ. BU DA O MİLLETVEKİLİNE BİR MESAJIMDIR"

MERSİN'de, Kürtçe şarkı söylemediği gerekçesiyle öldürülen halk müziği sanatçısı 38 yaşındaki Sarp Öztürk'ün cenazesi Cemevi'nde düzenlenen törenle toprağa verildi. Saldırıdan yaralı kurtulan gitarist Göktay Okçu, TBMM'de Kürtçe konuşan BDP Milletvekili Sevahir Bayındır'ı kastederek, "O milletvekili TBMM'de Kürtçe konuşuyor. Bizler de Kürtçe bilmiyoruz diye öldürülüyoruz. Bu da o milletvekiline bir mesajımdır" diye tepki gösterdi. Mersin Cemevi Başkanı Suat Yıldız, "Siyasi iktidarın açılımları meyvesini vermeye başlamıştır" dedi. Kayıplara karışan zanlı 45 yaşındaki Metin Baydar'ın yakalanması için polis 3 ayrı özel ekip oluşturdu, zanlının yanındaki yeğeni 17 yaşındaki Ş.P. tutuklandı 1 kişinin de sorgusu sürüyor.

Dün saat 02.00 sıralarında Adnan Menderes Bulvarı'ndaki DT Jasmin Türkü Bar'da meydana gelen olayda, istediği Kürtçe şarkının söylenmediğini ileri süren oto galerici Mardinli Metin Baydar, buradan ayrılıp yeğeni 17 yaşındaki Ş.P.'yi de yanına alıp tekrar döndüğü barda sanatçı Sarp Öztürk'e kurşun yağdırmış, Öztürk ölürken, gitarist 37 yaşındaki Göktay Okçu ve garson 21 yaşındaki Ramazan Koç yaralandı.

Adana Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edilen Sarp Öztürk'ün cenazesi için Mersin Cemevi'nde düzenlenen törene, eşi Songül Öztürk, babası İhsan Öztürk, ailesi, saldırıdan yaralı kurtulan gitarist Göktay Okçu ile yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Kalabalık arasında yer alan ve Mersin'de tanınan doğu kökenli bir çok kişi de aileye başsağlığı dileğinde bulunup acılarını paylaştı. Koltuk değnekleriyle törene katılan gitarist Göktay Okçu, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır'ın, TBMM'ye koltuk değneğiyle gelip Kürtçe konuşmasına göndermede bulunarak, "O milletvekili bastonuyla TBMM'de Kürtçe konuşuyor. Bizler de Kürtçe bilmiyoruz diye öldürülüyoruz. Bu da o milletvekiline iyi bir mesajdır. Kürtçe şarkı söylemedi diye kimse öldürülmemelidir"diye tepki gösterdi. Kürtçe bilmediklerini belirten Okçu, saldırı anını ise şöyle anlattı:

"3 kişilerdi. Kürtçe şarkıyı garsonlardan istemişler. Biz Kürtçe bilmiyoruz ki. Sadece dilimizin döndüğünce söylemeye çalışırız. O anı tam hatırlamıyorum. Ama, program bitmiş toparlanıyorduk. Birden kurşunlar yağdı üzerimize. Sarp mükemmel bir insan mükemmel bir sanatçıydı. Kimseyi kırmazdı, herkesin isteğini yerine getirmeye çalışırdı."

KEŞKE BEN YANINDA OLSAYDIM

Cenaze törenine katılan çok sayıda sanatçı da saldırıya tepki gösterdi. Sarp Öztürk'ün yıllarca vokalistliğini yapan Hazal Urtekin, kendisinin Kürtçe şarkı okuduğunu, olay gün orada olsaydı böyle bir acının yaşanmmış olabileceğini anlattı. İnsanları memnun etmek için çaba gösterdiklerini belirten Urtekin, "Sahnede hepimiz Kürtçe, Rumca, Lazca ve Çerkezce okuyoruz. Bu zenginliği müzisyenler insanlara sunuyor, ama insanlar bunun değerini bilmiyorlar. Ama Kürtçe söylemedi diye vuruyorlar. O gün ben orada olmuş olsaydım, söylerdim. Bu olay da yaşanmazdı. İnsanların o sanatçıya orada itiraz etme şansını vermiyorlar. 'Bunu söyleyemeyeceğiz, yapamayacağız' demeniz ölümle sonuçlanıyor" diyerek gözyaşı döktü. Öztürk'ün sanatçı arkadaşlarından Selver Kesici ise, "En son bir hafta önce görüştük, mesajlaştık. Yeni albüm hazırlığındaydı. Kürtçeye karşı olan biri değildi. Bu olay mafyacılık, magandacılıktır. Başka bir şey değildir" diye konuştu.

BU BİR VAHŞETTİR

Öztürk'ün babası İhsan Öztürk, "Bir Kürtçe şarkı söylemesini istemişler, o da bilmediği için söylememiş. Ben Kürt kökenli biri değilim oğlum da nasıl Kürtçe söylesin" diyerek isyan etti. Gazetecilerin cinayetin ırk ve din ayrımcılığıyla bir ilgisinin bulunup bulunmadığı şeklindeki sorusunu yanıtlayan Öztürk, şöyle dedi:

"Öyle değildir. Eğer böyle bir şey varsa emniyetimiz onu da ortaya çıkaracaktır. Ben şu anda durumu bir vahşet olarak değerlendiriyorum. İnsanca bir iş değil. Zaten her şey diyalogla çözülür. Diyalog olmazsa bu işler böyle sürer. İnsanların birbirlerine anlayış gösterdikleri sürece yerine oturmayacak hiç bir şey olamaz."

AÇILIM MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI!

Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Yıldız da saldırıyı kınadı. Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Karıncanın kanadını dahi incitmekten çekinen Anadolu kültürüyle yetişen insanlarımız, bilmediği bir dilde türkü söylemediği için kurşuna diziliyorlar. Siyasi iktidarın açılımları meyvesini vermeye başlamıştır. Öyle sanıyoruz ki, bu olay ne ilk nede son olacaktır. Ülkemiz üzerinde oynanan kirli oyunlar maalesef artarak devam etmektedir. Sudan bahaneyle bir gencimiz öldürülüyorsa bu olayın arkasında bin yıllık birliğimizi bozmak isteyenlerin kirli emelleri vardır, bunun bilincindeyiz. Bu vahşeti bu cehaleti ve bizi yönetenlerin bu gafletini nefretle ve şiddetle kınıyoruz. Bu gafillere bir kez daha haykırıyoruz. Anadolu'muzun farklı kültürlerinden oluşan gül bahçesine hiç kimseyi sokmayacağız. Filizlerimizi kimsenin hoyratça kırmasına izin vermeyeceğiz."

Burada düzenlenen törenin ardından Sarp Öztürk'ün cenazesi götürüldüğü Mezitli İlçe mezarlığında toprağa verildi. Mersin'in MHP'li ilçe belediye başkanlarının da cenazeye çelenk göndermesi dikkat çekti.

YEĞENİ TUTUKLANDI, GİZLİLİK KARARI ALINDI

Bu arada saldırının ardından dün gözaltına alınan Metin Baydar'ın yeğeni Ş.P. ifadesinin ardından sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı, adı açıklanmayan 1 kişi de gözaltına alındı. Uzun yıllar önce ailesiyle Mersin'e göç ettiği belirlenen Metin Baydar'ın oto galericilik yaptığı ve sabıkasın olmadığı anlaşıldı. Herhangi bir örgütle de bağlantısı olmadığı ileri sürülen Baydar'ın, saldırıyı aşırı alkolün etkisiyle gerçekleştirmiş olabileceği üzerinde duruluyor. Baydar'ın yakalanması için 3 ayrı özel ekip kuran polis, bugün sabah zanlının gidebileceği 20 ayrı adrese eş zamanlı baskın yaptı. Ancak Baydar'ın izine rastlanmadı. Zanlının Mardin'e kaçmış olabileceği değerlendiriliyor. Barın 3 ayrı güvenlik kamerası da incelemeye alınırken Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, konunun hassasiyet taşıdığını dosyada gizlilik kararı olduğunu ve detayı konusunda bir bilgi veremeyeceğini söyledi.

Öte yandan Sarp Öztürk'ün sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta cinayetten önce 500 olan hayran sayısı ise 2 bine yaklaştı, yüzlerci kişi ise mesaj gönderdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kürtçe Türkü Söylemediği İçin Öldürülen Sanatçıya Sevgi Seli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement