Muğla'da Yangın Söndürme Helikopterinin Düşmesi - Son Dakika
Güncel

Muğla'da Yangın Söndürme Helikopterinin Düşmesi

Muğla\'da Yangın Söndürme Helikopterinin Düşmesi

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Köyceğiz'de düşen yangın söndürme helikopterinde hayatını kaybeden 5 kişinin cenazelerinin İzmir Adli Tıp Kurumu'nda olduğunu, kimlik tespit çalışmalarının devam ettiğini ve bu nedenle cenaze...

10.08.2012 16:55

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Köyceğiz'de düşen yangın söndürme helikopterinde hayatını kaybeden 5 kişinin cenazelerinin İzmir Adli Tıp Kurumu'nda olduğunu, kimlik tespit çalışmalarının devam ettiğini ve bu nedenle cenaze töreninin ileri bir tarihte yapılacağını söyledi.

Nurettin Akman, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, 7 Ağustos'ta akşam saatlerinde Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Eğridere mevkisinde 8 ayrı noktadan çıkan orman yangınına hızla müdahale edildiğini söyledi.

Yangına müdahale sürerken Değirmenbaşı deposunda konuşlu ve kiralık olarak hizmet veren bir helikopterin dün saat 15.25 sıralarında, henüz bilinmeyen bir nedenle düştüğünü hatırlatan Akman, kazada 5 personelin görev şehidi olduğunu bildirdi.

Akman, Türkiye'de 1968 yılından bugüne kadar orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında 108 kişinin görev şehidi olduğunu, bunlardan 7'sinin de Rus pilotlar olduğunu ifade etti.

Şehit personel için cenaze töreninin bugün yapılmasının planlandığını ancak kimlik tespit çalışmaları henüz tamamlanmadığı için bunun mümkün olmadığını dile getiren Akman, "Cenazeler şu anda İzmir Adli Tıp Kurumu'nda. Kimliklerin tespit çalışmaları devam ediyor. Cenaze töreni ileri bir tarihte yapılacaktır" dedi.

-Orman yangınlarının bu yıl ki bilançosu-

Bu yıl meydana gelen orman yangınları ile verilen mücadele hakkında da bilgi veren Akman, yılbaşından bugüne kadar Türkiye genelinde bin 161 orman yangını çıktığını, bu yangınlarda toplam 3 bin 156 hektarlık alanın zarar gördüğünü kaydetti.

Hava sıcaklıklarının artması ve düşük nem oranları nedeniyle orman yangınlarında artış yaşandığını belirten Akman, şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde 5-10 Ağustos tarihleri arasında 90 yangın çıktı. Bu yangınlarda ise 686 hektarlık alan zarar gördü. Bu yangınların ana sebebi son 5 gündeki aşırı sıcak, düşük nem ve şiddetli rüzgardır. Bunun yanında 2-3 yangının çıkış şekli ve zaman itibariyle çıkış sebebinin kasıt şüphesi taşıdığı düşünülmektedir. Buradaki kastın terör amaçlı olmadığını belirtmek isteriz. İnsanlar tarafından basit bir takım menfaatlerin elde edilmek istendiği düşünülmektedir."

Ormanların yangın riskine karşı 767 yangın söndürme kulesinden 132 kamera yardımıyla 24 saat gözetlendiğini ifade eden Akman, "Orman yangınlarına 15-20 dakikada müdahale ediliyor. Türkiye'de yangınla mücadelede 970 arazöz, 282 adet 12 ton su tankeri, 184 dozer, 156 greyder, 6'si idari 23 su atar helikopteri, 14 su atar uçağı, 6 anfibi uçağı yangın söndürme hizmetlerinde kullanılıyor" diye konuştu.

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ise Köyceğiz ilçesi Eğridere mevkisindeki yangının sarp ve engebeli bir yerde çıktığını ve kasıt unsurunun söz konusu olduğunu belirterek, "Kasıt var, yöredeki insanların cahilce menfaat elde etmek için çıkartıldığı yorumunu yapıyoruz. Kuş uçmaz, kervan geçmez yerde terör amaçlı yangın çıkartılmaz" dedi.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın da ağustos ayının, iklimsel koşullar nedeniyle hep büyük yangınların meydana geldiği riskli bir dönem olduğunu ifade ederek, vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Rusya Federasyonu İzmir Fahri Konsolosu Yardımcısı Lilia Gökova ise kazada hayatını kaybeden görevlilerin ailelerinin pazartesi günü DNA testi için İzmir'e geleceklerini, gerekli izinlerden sonra cesetlerin Rusya'ya gönderileceğini söyledi.

Muhabir: Medat Şenay/ Ufuk Kırabalı

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Muğla'da Yangın Söndürme Helikopterinin Düşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement