NATO Pa 62. Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

NATO Pa 62. Genel Kurulu

NATO Pa 62. Genel Kurulu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bizim askerlerimiz sadece bu terör örgütüne üye olanlardan ibaret değil. Öyle bir yaklaşım var ki? Şimdi bunlar gitti, bitti.

19.11.2016 16:09

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bizim askerlerimiz sadece bu terör örgütüne üye olanlardan ibaret değil. Öyle bir yaklaşım var ki? Şimdi bunlar gitti, bitti. Türk ordusu bugün dünyanın en güçlü ordularından biri, NATO'nun da ikinci büyük ordusu. İçerisindeki generallerin liyakati, NATO'daki generallerin liyakatinden aşağı değildir. O yüzden bir endişeye kapılmayın. FETÖ'cüler bakımından bir endişeniz varsa ona bir şey diyemem ama Türkiye bakımından lütfen endişe etmeyin. Bizim generallerimiz, askerlerimiz liyakat bakımından NATO'da olanlar kadar kalitelidir." dedi.

Bozdağ, NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulu'nun "Güvenliğin Sivil Boyutu Komitesi" toplantısında "Darbe girişimi ve OHAL önlemlerinin uygulanması" konusunda yaptığı konuşmanın ardından, delegelerin sorularını yanıtladı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşananlara ilişkin bir soru üzerine Bozdağ, delegasyonları darbe girişimine karşı geç tepki göstermelerinden dolayı eleştirdi.

Bakan Bozdağ, "Darbenin başarısızlığı ortaya çıktıktan sonra yapılan açıklamaların darbe sırasında yapılan açıklamalar kadar bir değer taşımadığını da buradan ifade etmek isterim." diye konuştu.

Kamudaki görevden almalarla ilgili sorular üzerine ise Bozdağ, bunların anayasal çerçevede yapıldığını dile getirdi.

Darbe girişimi karşısında hukukun gereklerini yerine getirdiklerini, bu noktada verilmesi gereken kararlar ne ise onu verdiklerini belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

"Herkes darbe teşebbüsünden yargılanmıyor, soruşturulmuyor. Darbeye fiilen katılanlar, darbe teşebbüsünden soruşturuluyor. Yargılamaları henüz başlamadı. Ancak bir kısım Fetullahçı Terör Örgütü üyesi ise hem darbe teşebbüsünden hem de örgüt üyeliğinden yargılanacak. Örgüt üyeliği yanında başka suçlar işledilerse işledikleri suçlarla ilgili ve sınırlı bir soruşturma oluşturulmaya tabii tutulacaklardır."

Bekir Bozdağ, idam cezasına ilişkin bir soru üzerine de, talebin halktan geldiğini ve bunun tartışıldığını ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı, 'Parlamento bir değişiklik yaparsa onaylarım' dedi. Başbakan da 'Halktan gelen talepler var. Bunu görmezden gelemeyiz' dedi. MHP de 'Böyle bir adım atılırsa biz buna destek veririz' dedi. Şu an bu tartışılıyor. Türkiye'de serbest bir tartışma ortamında değerlendiriliyor. Bu, Anayasa değişikliği gerektiriyor. Şu an için Anayasa değişikliği konusunda AK Parti'nin yeter sayısı yok. Diğer partilerle anlaşması gerekir. MHP ile anlaştığında da yeter sayısı yok. O sefer de halk oylamasına gitmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

HDP'nin terör örgütüyle olen ilişkisi

Gelen sorular üzerine HDP'li milletvekillerinin ve belediyelerin terör örgütüyle olan ilişkisine değinen Bozdağ, "Terör örgütlerine belediyelerin kaynakları aktarılıyor. Patlayan araçlarda belediyelerin araçları var. Bütün bunları, Türkiye'yi değerlendirirken biraz da Türkiye'nin yaşadıklarına da bakarsanız faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.

Bu sırada söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Bakan Bozdağ'ın söylediklerinin doğru olmadığını, kendisinin de gözaltına alındığını ve bununla ilgili herhangi bir tebligatın yapılmadığını öne sürdü.

Bozdağ, yabancı delegelerin sorularının ardından Pir'in iddialarına ilişkin şunları söyledi:

"Sayın Ziya Pir konuştu, gitti. Umarım haftaya istifa eder. Çünkü insanın gözünün içine baka baka yalanı söyledi, gitti. Açıklayacağım. Kamuoyuna da bilgi verdik. Tebligat hepsine yapıldı. Ama burada diyor ki; 'Bana yapılmadı, iş yerime yapılmadı, evime yapılmadı.' Ben şimdi nasıl anlatabilirim? Tebligat yapılmış bir konuda bir milletvekili, bu kadar saygın bir heyetin önünde kalkıyor, bunu söylüyor. Siz ona inanırsanız, benim size de yapacağım bir şey yok. Ama gerçek budur."

"Türk ordusu, NATO'nun da ikinci büyük ordusu"

Bir başka delegenin sorusuna, Bozdağ, "Endişeniz olmasın. Bizim askerlerimiz sadece bu terör örgütüne üye olanlardan ibaret değil. Öyle bir yaklaşım var ki? Şimdi bunlar gitti, bitti. Türk ordusu bugün dünyanın en güçlü ordularından biri, NATO'nun da ikinci büyük ordusu. İçerisindeki generallerin liyakati, NATO'daki generallerin liyakatinden aşağı değildir. O yüzden bir endişeye kapılmayın. FETÖ'cüler bakımından bir endişeniz varsa ona bir şey diyemem ama Türkiye bakımından lütfen endişe etmeyin. Bizim generallerimiz, askerlerimiz liyakat bakımından NATO'da olanlar kadar kalitelidir." yanıtını verdi.

Bozdağ, FETÖ'nün yurt dışında Türkiye'ye karşı yaptığı propagandaya dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Darbenin ne gerekçesi olurmuş? Allah aşkına, demokrasilerde iktidara gelmenin yolu halkın sandıkta verdiği oy, iktidardan gitmenin yolu da oydur. Doğru mu? Halk getirmiş, halk götürür. İktidara karşıysanız çalışacaksınız, meydan meydan gezeceksiniz, oy alacaksınız, göndereceksiniz. AK Parti 2002'de yüzde 34'le iktidara gelmiş. Yüzde 47 almış, sonra yüzde 49 olmuş, sonra yüzde 50 oy almış. Bir ülke de seçmenlerin yüzde 50'sinin oyunu alan bir partinin demokratik meşruiyeti tartışılabilir mi? Eğer tartışılabiliyorsa Avrupa Birliği'nin üzerinde yükseldiği değerlerin bir anlamı yok demektir. Tartışmayız. Terör örgütlerinin bakışıyla, Türkiye'de yüzde 1 bile oyu olmayanların bakışıyla Türkiye'ye baktığınızda doğru karar verme şansınız yok."

Cezaevlerine ilişkin hazırlanan raporlarda yer alan eleştirilere de değinen Bozdağ, "Objektif olan raporların hepsine saygı duyarız, başımızın üstüne koruz. Onlardan istifade ederiz. Ama ön yargı, Türk düşmanlığı, Türkiye düşmanlığı veya terör örgütlerinin propagandalarıyla hazırlanmış raporları kim imzalarsa imzalasın bizim açımızdan saygı görmeyecektir. Objektif olanların hepsine bugüne kadar uyduk, bundan sonra da uymaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Pa 62. Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement