"Ortadoğu'da Barış Görmek İstiyoruz" - Son Dakika
Güncel

"Ortadoğu'da Barış Görmek İstiyoruz"

"Ortadoğu\'da Barış Görmek İstiyoruz"

Efsanevi Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Rusya olarak Ortadoğu'da barış görmek istediklerini belirtti.

13.12.2012 13:01  Güncelleme: 12:59

Sovyetler Birliği'nin efsanevi Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Rusya olarak Ortadoğu'da barış görmek istediklerini belirterek, "Ortadoğu bizim komşumuz. Filistin'deki gelişmeleri çok önemli buluyorum. Rusya olarak siyasi, barışçıl çözümlerden yanayız. Silahlı yaklaşımlar çözümlerin çözülmesi için araç değildir" dedi.

Sovyetler Birliği'nin efsanevi devlet başkanı Mihail Gorbaçov ve beraberindeki heyet, içerisinde dünyanın birçok ülkesinden saygın akademisyen, siyasetçi ve fikir adamlarının yer aldığı "Yeni Politika Forumu" tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen "Ortadoğu ve Akdeniz'in Geleceği" konulu toplantıya katıldı. Yeni Politika Forumu ve Şişli Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle düzenlenen ve iki gün sürecek olan toplantının açılışı, Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Mihail Gorbaçov, toplantının açılışında Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirerek, "Ortadoğu bölgesi, Afganistan gibi geniş bir ölçeğe yayılmaya başladı. Yaşanan gelişmeleri, değişiklikleri doğru bir şekilde analiz etmek gerekiyor. Küresel bir dünyada yaşıyoruz ve ne yazık ki aradaki ilişkileri nasıl yönetmemiz gerektiğini bilmiyoruz" dedi.

Gorbaçov, devlet başkanlığını yaptığı Sovyetler Birliği'nin İslam dünyasına yönelik yanlış politikalar izlediğini söyleyerek, "Kendi tecrübelerimize dayanarak söyleyebilirim ki, Sovyetler Birliği içerisinde 20 milyondan fazla Müslüman vardı ve Bolşevikler ne yazık ki olmaması gereken birçok şey yaptı, bu kültürel ve dini hazinelerimizi tarumar ettiler. Yaptığımız hataların bedelini büyük bir şekilde ödedik. Soğuk Savaş döneminde din faktörü bir koz olarak oynandı. Biz çok zor bir dönemde çok çalışmak zorunda kaldık. Sovyet hükümetinin yaptığı yanlışları düzeltmeye çalıştık" dedi.

Gorbaçov, Ortadoğu ve barış politikaları ile ilgili olarak ise şunları söyledi;

"Küresel işbirliği çok zor bir nokta olmasına rağmen hepimizin başarması gereken bir nokta. Biz Rusya olarak Ortadoğu'ya baktığımızda barış görmek istiyoruz. Ortadoğu bizim komşumuz. Filistin konusunda olumlu ve somut gelişmeler yaşandı. Filistin'deki gelişmeleri çok önemli buluyorum. Silahlar bir kenara bırakılmalı. ABD de dahil batı ülkeleri gerekli diplomatik sebatı göstermeliler. Rusya olarak siyasi, barışçıl çözümlerden yanayız. Bu ihtilafların tarafları olanlar, kazanan taraf olmayacaklardır. Silahlı yaklaşımlar çözümlerin çözülmesi için araç değildir."

Daha sonra konuşma yapan Eski Başbakan Mesut Yılmaz da Ortadoğu'da yaşanan olaylara değindi. Eski Başbakan Yılmaz, "Günümüzde televizyonlarımızı radyolarımızı açtığımız zaman her gün sınırlarımızın yanı başında yaşanan şiddet olaylarına şahit oluyoruz. Maalesef bu olaylarda komşu ülkelerin vatandaşları gibi bazı Türk vatandaşları da hayatlarını kaybettiler. Çok sayıda uluslararası gözlemci yaşanan bu gelişmelerin bütün Ortadoğu'yu sarabileceği endişesini dile getiriyorlar" dedi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise "Ortadoğu ve Akdeniz'de büyük savaş kesinlikle olmasın. Mutlaka çok büyük bir barış olsun. Türkiye'de laiklik inançlara saygı kiliselere sinegoglarda çok özgürlükler varsa biz bunu Mustafa Kemal ve arkadaşlarına borçluyuz" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Ortadoğu'da Barış Görmek İstiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement