(Özel Haber) Miniklerin Anayasa Komisyonu Meclis'e Taş Çıkardı - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) Miniklerin Anayasa Komisyonu Meclis'e Taş Çıkardı

(Özel Haber) Miniklerin Anayasa Komisyonu Meclis\'e Taş Çıkardı

Yeni anayasa tartışmalarına çocuklar da müdahil oldu.

06.04.2012 14:22

Yeni anayasa tartışmalarına çocuklar da müdahil oldu. Kayseri Özel Tekden Koleji öğrencileri, anayasa komisyonu kurarak isteklerini sıraladı.

Kayseri Özel Tekden Koleji 4'üncü ve 5'inci sınıf öğrencileri, TBMM'ye taş çıkaracak bir anayasa komisyonu kurdu. Minikler, anayasada olmasını istedikleri maddeleri milletvekili edasıyla kendileri gibi öğrenci olan anayasa komisyonu başkanına aktardı.

Komisyon başkanı ise 5'inci sınıf öğrencisi Gülem Şara Erhan oldu. Erhan, komisyonun açılış konuşmasını şu şekilde yaptı: "Bugün burada toplanma amacımız, TBMM'nin değiştirmek istediği anayasa hakkındaki düşüncelerimizi ve isteklerimizi ilgili kişilere bildirmek. Çocuklar bu ülkenin geleceğidir, biz eğer çocukların haklarını korur, onları sağlıklı bir şekilde yetiştirirsek ülkemizin geleceği de sağlıklı olur. Bu nedenle çocuk haklarını korumamız gerekir. Biz burada kendi haklarımızı korumak için

toplandık."

SINAV SİSTEMİNE VE HAPİSTEKİ GAZETECİLERE İSYAN ETTİLER

Erhan, daha sonra söz almak isteyen komisyon üyelerinin önerilerini dinledi. Hapisteki gazetecilerden 4+4+4 eğitim sistemine, sınav sisteminden erken evliliklere kadar çok çeşitli konulara değinilirken, bir komisyon üyesinin hapisteki gazetecilerin çürümeye terk edildiği yönündeki yorumu ile bir başka komisyon üyesinin sınavlardan dolayı çocukluğunu yaşayamadığına dair isyanı dikkat çekti.

İşte minik komisyon üyelerinin yeni düzenlenecek anayasaya dair önerileri:

"Bildiğimiz gibi 1982 Anayasası'nda 'çocuk hakları' başlıklı bir madde bulunmuyor. Bu yüzden 'çocuk hakları' başlıklı bir madde bulunabilir. Ayrıca bu anayasa düzenlenirken bizim duygularımız ve düşüncelerimiz de alınabilir."

"Bence yeni anayasamızda annelerimizin de bulunması gerekiyor. Çünkü bizi annelerimiz kadar seven, şefkatle koruyan kimse olamaz. Bu yüzden çocuk hakları konusunda annelerimizin de görüşleri alınmalı."

"Zihinsel ve bedensel engelli çocukların bizim gibi eğitim görmesini istiyorum. Onların da aynı haklardan yararlanmasını istiyorum."

"Bence çocukların da yerel yönetimlerde, belediyelerin alacağı çocuklar hakkındaki kararlarda söz hakkına sahip olması gerekiyor. Temsilci çocukların bu kararlara katkıda bulunması gerekiyor."

"BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI ŞARTLARDA EĞİTİM GÖRMELİ"

"ABD'de bütün devlet okulları özel okul seviyesinde. Bizim anayasamızda bu yoktu. Benim düşüncem bütün devlet okulları özel okul seviyesine getirilmeli ve bütün çocuklar aynı eğitim hakkına sahip olmalı."

"Doğan her çocuğun yaşaması ve eşit şartlarda büyümesi için dar gelirli ailelerin devlet güvencesi altına alınmasını istiyorum."

"Bence çocuğa şiddet gösterenler ceza almalı, çocuklar yetenekleri doğrultusunda eğitim görmeli. Böylece işsizlik azalacak, vasıfsız kişiler olmayacak, her işte uzman elemanlar yetişecek."

"Bence her insan burada bizim yaptığımız gibi görüşünü özgürce söyleyebilmelidir. Şu anda çoğu insan sadece görüşünden dolayı hapislerde çürüyor. Ben de bu konunun anayasada yer almasını istiyorum."

"Ben adalet ve eşitlikten konuşacağım. Adalette çocuk, adam ve kadının eşit olması gerekir. Adalet önemlidir. O yüzden Mehmet Akif Ersoy der ki, 'Adalet denilen şey, başına kılıç uzatıldığında başını çekmemelidir."

"4+4+4 sisteminde Başbakanımız Peygamber Efendimizin hayatı ve Kur'an dersinin seçmeli bir ders olmasını öne koydu. Böyle bir maddenin de anayasada yer almasını istiyorum. Toplumdaki ahlaki çöküntünün ve birçok sosyal problemin çözüleceğini düşünüyorum."

"18 yaşından altındakiler bence evlendirilmemelidir. Evlendirenler de büyük ceza görmelidir."

"Biz bu sınavlara sürekli hazırlanıyoruz. Biz hiç çocukluğumuzu yaşamıyoruz. Sürekli dersler, sınavlar, hiç oyun oynayamıyoruz. Biz çocukluğumuzu ne zaman yaşayacağız? Büyüklerim size soruyorum. Sabahtan öğleye kadar normal ders işlenmesini, öğleden sonra da kulüp, yüzme gibi sosyal faaliyetlerin gerçekleştirilmesini istiyorum."

ÖNERİLER MECLİS'E GÖNDERİLECEK

Komisyonun kapanış konuşmasından sonra söz alan Erhan, önerilerin Meclis'e gönderileceğini belirterek, "Onlar bu görüşlerimizi kabul edecekler ya da etmeyecekler ama ederlerse de mutlu olacağız tabii. Biz bu ülkenin geleceğiyiz. İyi yetişirsek ve haklarımız korunursa biz de büyüyünce bu ülke için çok çalışacağız. Biz iyi yetişirsek bu ülke de çok gelişecek" diye konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) Miniklerin Anayasa Komisyonu Meclis'e Taş Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement