Özgür Der'den, "Mısır ve Suriye'deki Direnişe Destek" Eylemi - Son Dakika
Güncel

Özgür Der'den, "Mısır ve Suriye'deki Direnişe Destek" Eylemi

Özgür Der\'den, "Mısır ve Suriye\'deki Direnişe Destek" Eylemi

Gazeteci yazar Dilipak: ''Batı'nın 300 yıllık zenginliğinin arkasında Kızılderililerin kanı var, siyah insanın göz yaşı var, sarı ırkın çalınan alın terleri var'' ''Yeni bir dünya kurulacak, adaletten yana, barıştan yana, hürriyetten yana, herkesin inandığı gibi yaşadığı ve düşündüğünü özgürce ifade edebildiği bir dünya'' Özgür Der Genel Başkanı Kaya: ''Darbecilerin yanında yer alanlar insanlık vicdanını yaralıyor, insan onurunu ayaklar altına alıyor''

13.09.2013 18:39

Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, "Batı'nın 300 yıllık zenginliğinin arkasında Kızılderililerin kanı var, siyah insanın göz yaşı var, sarı ırkın çalınan alın terleri var" dedi.

Özgür-Der tarafından Fatih Camisi'nde cuma namazı sonrası "Mısır ve Suriye'deki direnişe destek" eylemi düzenlendi.

Eyleme katılarak, göstericileri rabia işaretiyle selamlayan Dilipak, uzun soluklu bir mücadeleye hazır olunmasını istedi.

Arap dünyasının 20'den fazla parçaya bölündüğünü belirten Dilipak, "Yeni bir dünya kurulacak. Bu sancılar ecelin sancıları değil, doğumun sancılarıdır" diye konuştu.

Dilipak, şöyle devam etti:

"Bahar gelecek ülkeme, bir gün bahar. Kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın. Bu gidişat yakın plandan bakınca, çok kanlı, çok gözyaşı var. Ama unutmayın ki bu bölgedeki düzeni kurmak için emperyalizm 'bir damla kan, bir damla petrol' sloganıyla geldi. Batı'nın 300 yıllık zenginliğinin arkasında Kızılderililerin kanı var, siyah insanın göz yaşı var, sarı ırkın çalınan alın terleri var."

Son bir asra çok sayıda savaş sıkıştırıldığına değinen Dilipak, mevcut düzenin, kendi refah ve mutluluğunu garanti altına almak için dünya halklarının kan ve gözyaşları üzerine kurulan düzen olduğunu söyledi.

Dilipak, "Bugüne kadar darbelerle idare ediyorlardı. 10 yılda bir darbe yapıyorlardı. Ama artık darbelerle yürütemiyorlar. Siz varsınız, insanlık vicdanı var" ifadesini kullandı.

Protestonun yeterli olmadığını, çalışmak gerektiğini vurgulayan Dilipak, "Geleceğin inşası için ter dökmek zorundayız. Terlerimiz kanlarımızdan daha fazla olduğu zaman kazanacağız bunu. Yeni bir dünya kurulacak, adaletten yana, barıştan yana, hürriyetten yana, herkesin inandığı gibi yaşadığı ve düşündüğünü özgürce ifade edebildiği bir dünya" diye konuştu.

Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu anlatan Dilipak, şunları kaydetti:

"Bizim yeryüzündeki bütün mazlum halklarla yeni bir ittifak kurmamız gerekiyor. Akıldan, bilimden, vicdandan yana. Yeni bir dünya kurulmadığı sürece bu kanlar akmaya devam edecek. Bugünkü düzeni kurmak için milyonlarca insanın kanını döktüler. Bu düzenlerini korumak için gerekirse milyonlarca insanın kanını dökmekte tereddüt etmez bunlar."

19. yüzyıl sonunda oluşan kavram ve kurumlarla 21. yüzyılın ihtiyaçlarına cevap verilemeyeceğini belirten Dilipak, "Batı'nın kapitalizm, faşizm ve komünizmin gölgesinde oluşturduğu kavram ve kurumlarla, insan ve toplum düzeniyle, aile anlayışıyla, bilim ve sanat anlayışıyla 21. yüzyılı inşa edemezsiniz. İşte şimdi bizim önümüzdeki asıl görev, asıl sorumluluk bu; yeni bir dünya kuracağız" ifadelerini kullandı.

Mısır ve Suriye'deki direnişe destek

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya da Mısır'da olağanüstü halin iki ay daha uzatılmasının, zulüm, işkence ve tutuklamaların devam edeceği anlamına geldiğini söyledi.

Mısırlı kardeşleriyle dayanışma içinde olacaklarını belirten Kaya, darbe ve katliamlara ortak olanların İslami hareketin karşısında yer aldıklarını ifade etti.

Kaya, "Darbecilerin yanında yer alanlar, insanlık vicdanını yaralıyor, insan onurunu ayaklar altına alıyor" diye konuştu.

Suriye'de de yüz bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kaya, katliamların olduğu yerde kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı tartışmalarının anlamsız olduğunu kaydetti.

Mısır ve Suriye'de katliamın suç ortağı olanların maskelerinin düştüğünü ifade eden Kaya, bu ülkelerdeki direnişin yanında yer aldıklarını vurguladı.

Kaya, Mısır ve Suriye'ye yönelik politikalarından dolayı ABD, Rusya, İran ve Suudi Arabistan'ı eleştirdi.

Mısır ve Suriye'deki direnişe destek eylemine katılan vatandaşlar, sık sık tekbir getirerek, bu ülkelerdeki direnişle dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

"Direnen Mısır ve Suriye halkına bin selam olsun", "İhvan'a selam, direnişe devam", "Herkes sussa da biz susmayacağız" ve "Müslüman zulme ortak olamaz" yazılı döviz ve pankartların taşındığı eylemde ABD, Rusya ve İran aleyhinde slogan atıldı.

Mısır ve Suriye bayrağı taşıyan göstericilerden bazılarının, rabia işareti bulunan tişörtler giydikleri görüldü.

Bu arada, Suriye'deki çatışmada öldürüldüğü iddia edilen 3 Türk için de gıyabi cenaze namazı kılındı.

Camide hutbe okunduğu sırada tekbir getirerek mihraba doğru hareket ettiği öne sürülen bir kişi de camiye çağrılan polisler tarafından dışarı çıkarıldı. Cami avlusunda bir süre bekletilen bu kişi, polis korumasında götürülürken bir grup tarafından linç edilmek istendi. Güvenlik güçleri, söz konusu kişiyi cami çıkışında bekletilen polis aracına bindirerek linç girişimini engelledi.

Öte yandan, İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bugün Fatih Camisi'nde cuma namazı vakti cemaatin arasından elinde bıçakla çıkarak, 'Ben askerim' diyen kişinin, askerlik görevini yapmakta iken psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören ve üç ay raporlu olan Selami Okuyucu olduğu, emniyet görevlilerimizce yapılan inceleme sonucu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özgür Der'den, 'Mısır ve Suriye'deki Direnişe Destek' Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement