Sağlık Bakanlığı'nın Sigaranın Zararlarını Anlatan Filminde "Canlı Örnek" - Son Dakika
Güncel

Sağlık Bakanlığı'nın Sigaranın Zararlarını Anlatan Filminde "Canlı Örnek"

Sağlık Bakanlığı\'nın Sigaranın Zararlarını Anlatan Filminde "Canlı Örnek"

"Kendim Ettim Kendim Buldum. Bu Filmde Kimse Sigaraya İçmesin, Sigaraya Başlamasın Diye Rol Aldım"

08.02.2011 18:40

"KENDİM ETTİM KENDİM BULDUM. BU FİLMDE KİMSE SİGARAYA İÇMESİN, SİGARAYA BAŞLAMASIN DİYE ROL ALDIM"

TELEVİZYON ekranlarında dönmeye başlayan Sağlık Bakanlığı'nın sigaranın zararları konusunda halkı bilinçlendirmek için hazırladığı eğitim filminde "canlı örnekö olarak rol alan emekli polis Mehmet Nuhoğlu (60) Türkiye'ni gündemine oturdu. Tiryakiliğinin faturasını sağlığına kaybederek ödeyen Nuğolu, "Kendim ettim kendim buldum. Bu filmde kimse sigaraya içmesin, sigaraya başlamasın diye rol aldımö dedi.

Yasalarla, kapalı mekanlara getirilen sigara içme yasağıyla pasif içiciliğe önlem alınıp, içmeyenlerin de sağlığı koruma altına alınmaya çalışılırken, Sağlık Bakanlığı bir taraftan da içenleri vazgeçirmeye, zararları konusunda halkı bilinçlendirmeye yönelik eylemler ortaya koyuyor. "Dumansız hava sahasıö konusunda önemli yol kateden SB'nin bu konuda son icraatı TV'lerde gösterilemeye başlanan eğitim filmi oldu. Eğitim filminde de 45 yıl boyunca günde iki paket içtiği sigara sayesinde geri dönüşü olmayan sağlık kayıpları yaşayan üç çocuk babası Mehmet Nuhoğlu oynadı. Eşi Fatma Nuhoğlu'nun yıllardır defalarca uyarısına, ricasına karşın vazgeçemediği sigarayı içmeyip adeta "yiyenö Nuhoğlu, 39 yaşında kalp krizi geçirdi. By pass olmak zorunda kalan, buna karşın sigarayla vedalaşamayan Nuhoğlu, emekliliğin tadını çıkardığı İzmir'de son iki yılda "kanserö tanısı aldı. Kanserin önce gırtlağının alınmasına yol açan Nuhoğlu, bu kez sol akciğerindeki tümör nedeniyle ameliyat masasına yattı. Gırtlağı alındığı için boğazından delik açılıp, özel bir cihazla konuşabilen, sol akciğerindeki tümör ve bir lobu alındıktan 8 ay sonra bu kez sağ akciğerinde üç yerde metastas saptanan Nuhoğlu'na bu kez kemoterapi başlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kemoterapisi devam eden Nuhoğlu, ard arda sigaraya bağlı hastalıkların en ölümcülleriyle yüz yüze gelirken, sigara içmenin nelere mal olduğunun da en acı örneğini oluşturdu. Bugünkü aklı olsa ağzına bile koymayacağı sigaranın zararlarını anlatabilmek, vatandaşların özellikle gençlerin bu konuda bilinçlendirilmesinde katkıda bulunabilmek için SB'nın eğitim filminde görev alan Nuhoğlu, özel cihazla konuştu ve şunları dedi:

"Şimdi hep keşke, keşke diyorum. Sigaraya başlamasaydım, bu meredi içmeseydim, diyorum. Maalesef içtim. Aileme ve kendime çok haksızlık ettim. Bana çok şeye mal oldu, kalp hastası oldum, kanser oldum. Beni çok uyardılar ama çok seviyordum, vazgeçmedim. İnsanın kendi kendine yaptığı kötülüğü başka kimse yapamaz. Bu halimle kötü örneğim, bunu görsünler sigaraya başlamasınlar, içmesinler. Bu filmde birkaç kişiyi bile caydırabilmek amacıyla oynadım. Kimse kötü alışkanlık edinmesin, herkese sağlık diliyorum.ö

Öte yandan Fatma Nuhoğlu, eşi Mehmet Nuhoğlu'na sigarayı bıraktırmak için çok dil döküp, başaramadığını, sağlığını kaybedince zorunlu olarak bırakmak zorunda kaldığını söyledi. Fatma Nuhoğlu, "İki oğlum de sigara içiyordu. Babaları bu hale gelince gördüler, bıraktılar. Kimse sigaranın zararını, kötülüğünü deneyerek öğrenmesin. Bu örnekleri görsün, yeter. Bu filmde de bu amaçla görev aldıkö dedi.

Nuhoğlu'nun doktoru, Sağlık Bakanlığı Tütün Kontrol Danışmanı, DEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç da, hastasının bu filme neden rol almasını istediğini şöyle anlattı:

"Sigara içenler bu işin çok farkında değiller. değişik gerekçelerle sigaranın kendilerine zarar vermediğini düşünüyorlar. Ama bu balayı dönemi, çok ağır, sakat bırakıcı ve öldürücü hastalıklarla karşılayınca bir anda sona eriyor. Amacımız bu aşamaya gelmeden katilin gerçek yüzünü sigara içenlere gösterebilmekti. Mehmet Bey bu anlamda kendisi açısından şanssız bir örnek ama tek örnek değil. Türkiye'de yılda 100 bin kişi bu nedenle kaybediliyor, sadece sigara içtiği için. Çarpıcı olması, birden fazla kez sigaranın vahşetine uğramış olması, bizim dikkatimizi çekti ve bu konuda içenleri bu felaketlerle karşılaşmadan uyarmak ve o katille de ilişkilerini kesmek için bu yola girdik. Mehmet Bey gibi birden fazla sigara nedenli hasta sayısı da hiç azımsanmayacak kadar. Yılda 45 bin kişi akciğer kanserine yakalanıyor, sadece Türkiye'de. Bu çok ciddi bir rakam ve sigara içme bu oranlarda devam ederse bu sayının katlanacağını biliyoruz. O nedenle içenlerin bu katilden uzaklaşması bu riskleri sıfıra yakın indirmeleri gerekiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sağlık Bakanlığı'nın Sigaranın Zararlarını Anlatan Filminde 'Canlı Örnek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement