Samsun'dan Kanarya Adaları'na Hamsi İhracatı - Son Dakika
Güncel

Samsun'dan Kanarya Adaları'na Hamsi İhracatı

Samsun\'dan Kanarya Adaları\'na Hamsi İhracatı

Samsun'dan geçen yıl Avrupa ülkelerine 626 ton işlenmiş ve şoklanmış hamsi ihracatı gerçekleştirildiği bildirildi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güven: "İspanya'nın güney batısındaki Kanarya Adaları'na bile işlenmiş hamsi sattık. Yani hamsiyi Kanarya Adaları sakinlerine bile sevdirdik"

16.02.2014 11:09

İLYAS GÜN - Samsun'dan geçen yıl Avrupa ülkelerine 626 ton işlenmiş ve şoklanmış hamsi ihracatı gerçekleştirildiği bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, AA muhabirine, Samsun'un deniz avcılığı noktasında Türkiye'nin önemli illerinden biri olduğunu söyledi.

Kent genelinde deniz avcılığı bakımından en çok hamsi avlandığını belirten Güven, "Samsun'da avlanan hamsi taze olarak Türkiye'de tüm illere gönderiliyor. Ayrıca iki firmamız, işlenmiş ve şoklanmış hamsi üretimi yapıyor" dedi.

İşlenmiş hamsinin iç piyasada damak tadına uyum sağlamadığını vurgulayan Güven, şöyle devam etti:

"Özellikle sıcak ve soğuk füme üretimi yapılıyor. Bir kısmı soğuk tüketime uygun üretiliyor. Bunlar Avrupa'da Belçika, Fransa, ispanya ve Almanya'ya gidiyor. Bu ülkelerden de başka ülkelere gönderiliyor. İspanya'nın güney batısındaki Kanarya Adaları'na bile işlenmiş hamsi sattık. Yani hamsiyi Kanarya Adaları sakinlerine bile sevdirdik."

4 milyon doları aşan ihracat geliri

İhracatın 2013'te 626 ton olduğunu vurgulayan Güven, "Hamsi ihracatı sayesinde ülkemize 3 milyon 758 bin 318 dolar döviz girdisi olmuştur. Ayrıca hamsi balık unu olarak da 251 ton ihracatı gerçekleştirildi. Buradan da 491 bin 155 dolar gelir sağlandı. Hamsinin yanı sıra ilimizde balık çiftliklerinde üretilen alabalık, levrek ve somonun Gürcistan'a ihracatı yapıldı. Yaklaşık 13 ton yapılan ihracattan ülkemize 64 bin 249 dolar döviz girdisi oldu."

"Almanya'ya birer kilogramlık tabaklarda giden hamsiler büyük ilgi gördü"

Samsun'dan Almanya'ya şoklanmış hamsi ihracatı yapan şirket yöneticisi Volkan Güler ise önceki yıl hamsinin az olması nedeniyle ihracat yapamadıklarını kaydetti.

Geçen yıl ise hamsinin kısa sürede bol çıktığına işaret eden Güler, "İyi kazanç sağladık. Yaklaşık 250 bin kasa hamsi tuttuk. Bunun büyük bölümünü Türkiye iç pazarına gönderdik. Ayrıca Almanya'ya da bütün halinde şoklanmış şekilde hamsi gönderdik. Almanya'ya birer kilogramlık tabaklarda giden hamsiler büyük ilgi gördü. Daha fazla ihracat yapmak isterdik ancak hem maliyetler hem de hamsinin kısa süreliğine çıkması ihracatı sınırlandırıyor" ifadelerini kullandı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Samsun'dan Kanarya Adaları'na Hamsi İhracatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement