Şehitler Abidesi'ne Yeni Türk Bayrağı - Son Dakika
Güncel

Şehitler Abidesi'ne Yeni Türk Bayrağı

Şehitler Abidesi\'ne Yeni Türk Bayrağı

Hisarlık Tepe'de şehitler anısına yaptırılan Şehitler Abidesi, kapsamlı bir onarımdan geçirildi.

10.01.2012 10:41

Çanakkale Kara Savaşları'nın meydana geldiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Morto Koyu'nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe'de şehitler anısına yaptırılan Şehitler Abidesi, kapsamlı bir onarımdan geçirildi. Abidenin tavanındaki, yuvarlak rozet şeklindeki Türk bayrağının yerine yine cam mozaikten dikdörtgen bayrak yapıldı.

Morto Koyu'nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe'de tüm şehitler anısına yaptırılarak 21 Ağustos 1960'ta ziyarete açılan 41.7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi'nin eksikleri, Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında 2004'te tamamlandı. Ancak, Şehitler Abidesi'nin tavanının iç kısmına cam mozaik kaplamadan yapılan Türk bayrağı, 2005 yılındaki 18 Mart törenlerine yetiştirilmek istenince, uygun olmayan kış koşulları seçildi. Sonrasında da 2007 yılından itibaren cam mozaik kaplamalar, 41.7 metre yüksekliğindeki abidenin tavanından düşerek ziyaretçiler açısından tehdit oluşturmaya başladı. Abidenin çevresine can güvenliği tehlikesi olduğunu belirten tabelalar konuldu. Hatta bir ara etrafı iple çevrilerek ziyaretçilerin yaklaşması yasaklandı.

Şehitler Abidesi'nin onarımı için 2011 yılı başında Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihaleyi 1 milyon 300 bin liralık teklif ile Akka Mimarlık Mühendislik İnşaat Restorasyon Müteahhitlik Hizmetleri ve Ticaret Limited Şirketi kazandı. Firma, Şehitler Abidesi'ne iskele kurduktan sonra tavandaki Türk bayrağını yenilemeye başladı. Daha önce yuvarlak rozet şeklinde olan Türk bayrağı dikdörtgen olarak cam mozaikten yeniden yapıldı. Abidenin üst kısmı tamir harcı ile onarıldı ve su izolasyonu yapıldı. Abide üst alanına yeni kaplama yapıldı. Bu onarımlar sonrası Abide çevresinde daha önce yaşanan tehlike de sona ermiş oldu. - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şehitler Abidesi'ne Yeni Türk Bayrağı - Son Dakika


Advertisement