Simav Merkezde Binaların Yüzde 55'i Hasarlı Çıktı - Son Dakika
Güncel

Simav Merkezde Binaların Yüzde 55'i Hasarlı Çıktı

Simav Merkezde Binaların Yüzde 55\'i Hasarlı Çıktı

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde 19 Mayıs'ta meydana gelen 5. 9 büyüklüğündeki depremin ardından, dün 4. 5 bugün de 5. 0 büyüklüğünde meydana gelen depremler vatandaşları iyice tedirgin etti.

28.05.2011 16:40

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde 19 Mayıs'ta meydana gelen 5. 9 büyüklüğündeki depremin ardından, dün 4. 5 bugün de 5. 0 büyüklüğünde meydana gelen depremler vatandaşları iyice tedirgin etti. Çadırkent'te yaşamını sürdüren vatandaşlar evlerine gitmeye korkuyor. Simav Kaymakamı Yüksel Ünal, "Bu sabah yaşanan 5. 0 büyüklüğündeki depremde herhangi bir hasar olmadı. Halk panik halinde yaşamını sürdürüyor" dedi. DP'li Belediye Başkanı Kasım Karahan da, "Simav çok büyük bir felaketle karşı karşıya. Bu durum biran önce devlet tarafından el atılarak çözülmelidir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da taleplerimizi ilettik" diye konuştu.

Kaymakam Ünal, yaptığı açıklamada, bugün itibariyla Simav'da kesin hasar tespitinin tamamlandığını söyledi. Merkezde hasar tespiti çalışmalarının bittiğini, şu anda köylerdeki tespitlerin devam ettiğini kaydeden Ünal, "Simav'da kesin hasar tespitine göre yüzde 55 hasarlı, yüzde 45 hasarsız bina var. İlçemiz merkezinde kamu kurum ve kuruluş binaları hariç 713 ağır hasarlı, bin 504 orta hasarlı ve 4 bin 536 az hasarlı bina var. 12 bin 480 hane incelendi. Kısa zamanda kesin tespitleri halkımıza duyuracağız" dedi.

İlçede çadır talebinin arttığını ifade eden Ünal, "Bu da vatandaşlarımızın evlerinin önünden ayrılmak istememesinden kaynaklanıyor. Çadırkent'te şu anda boş çadır var. Çadır artışının sebebi de yağmur yağışından kaynaklanıyor. İlçede artçı depremler panik yaşatıyor. Simav'ın bu konuda zamana ihtiyacı var. Artçıların devam etmesi üzerine okulların tatilini 6 Haziran'a kadar uzattık. 5, 9 şiddetindeki depremin ardından meydana gelen bine yakın artçının ardından vatandaşlarımızın depremlere alışması gerekiyor. Artçılar da zamanla azalacaktır" dedi.

YUNUS EMRE EVLERİ YAPILACAK

Simav'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki çalışmaları yerinde incelemek üzere Simav'a gelen Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali de, Simav'a dünyanın yeni modeli olan prefabrik Yunus Emre evlerini kuracaklarını söyledi. Türk Kızılayı'nın Simav'da titiz ve dikkatli bir şekilde çalışmasını sürdürdüğünü belirten Küçükali, "Görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız depremzede vatandaşlara hizmet etmeye gayret ediyor. Zor durumda olan vatandaşlarımızın yanında olmak bizim görevimiz. Ancak Allah bir daha böyle bir felaket göstermesin. Yakın zamanda böyle artçı depremler yaşanmadı. Bu sabah 5 büyüklüğünde bir artçı yaşandı. Bu çok görülmüş bir olay değil. Bunlar yıkıcı depremler değil ama insanları tedirgin ediyor. Evlerdeki çatlaklar da artçılarla büyüyor. İnsanlar evlerine girmek istemiyor. Dünyada yeni bir modeli ilk olarak Simav'a getiriyoruz. Prefabrik Yunus Emre evlerini Simav'a kuracağız. Şu anda 5 TIR'la malzemeler geldi. Yakın zamanda 80 TIR daha malzeme getirilerek bölgeye 200 ev kuracağız. Kurulacak evlerde de kimlerin kalacağı Kriz Merkezi tarafından belirlenecek" dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Kızılay tarafından panayır alanına oluşturulan Çadırkent'e giderek vatandaşlarla görüşüp, çocuklara şeker dağıttı.

HALKIN MORALE İHTİYACI VAR

DP'li Belediye Başkanı Kasım Karahan da, 19 Mayıs'ta yaşanan depremin ardından Kızılay, Sivil Savunma Ekipleri ve devletle birlikte halkın yaralarını sarmaya çalıştıklarını belirtti. Çadırkent'te 800, ilçe merkezinde bin çadır kurulduğunu anlatan Karahan, "Vatandaşlarımız yaşamını buralarda sürdürmeye çalışıyor. Hergün vatandaşların arasında onların sorunlarını öğrenip çözmek için çalışıyoruz. Afet dolayısı ile belediyemizin de yerine getirmesi gereken yükümlülükleri var. Şehrin altyapısı, içme suyu, kanalizasyonu ve istinat duvarları gibi hasar gören kısımlarını devlete iletmek zorundayız. Yoğun olarak hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Simav çok büyük bir felaketle karşı karşıya. Bu durum biran önce devlet tarafından el atılarak çözülmelidir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da taleplerimizi ilettik. Acil olarak moral ve maneviyata ayrıca çadıra ihtiyacımız var. Artçı depremler sürüyor. Artçılar çok fazla olduğundan halk tedirgin. Bu felaket devam ettiği sürece çadır hayatının uzun süreceği görülüyor. Vatandaşların geceleri ısınma konusunda biraz sıkıntılar var. Belediye olarak çadırların etrafına su kanalları açtık. Dört dörtlük hizmet verilemiyor ama halkımızdan bu konuda sabır bekliyoruz" diye konuştu. - Kütahya/ Simav

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Simav Merkezde Binaların Yüzde 55'i Hasarlı Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement