Şırnak'ta Tabutlu Termik Santral Protestosu - Son Dakika
Güncel

Şırnak'ta Tabutlu Termik Santral Protestosu

Şırnak\'ta Tabutlu Termik Santral Protestosu

Şırnak Çevre Platformu, merkez Toptepe Köyü yakınlarında kurulması planlanan termik santral, aralarında HDP Şırnak Milletvekili Falsal Sarıyıldız, Belediye Başkanı Serhat Kadırhan'ın da bulunduğu yaklaşık bin kişi tarafından protesto edildi.

26.04.2014 17:11

Şırnak Çevre Platformu, merkez Toptepe Köyü yakınlarında kurulması planlanan termik santral, aralarında HDP Şırnak Milletvekili Falsal Sarıyıldız, Belediye Başkanı Serhat Kadırhan'ın da bulunduğu yaklaşık bin kişi tarafından protesto edildi.Yaklaşık 500 metre yürüyen ve daha sonra oturma eylemi yapan protestocuların bazıları azrail kostümü giyerken, tabutlar taşıdı. 'Termik santral istemiyoruz' sloganları atan protestocular, 'Ne termik, ne kömür, bize güneş yeter', 'İş değil, ölüm vaat ediyorsun', 'Sabri gol kralı bile olsa termik santral kurulmayacak', 'Buradan bile net gözüktü, termik santral ofsayt' yazılı döviz ve pankart taşıdı.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak ve Cizre'de kurulacak bir güneş enerjisi sisteminin Güneydoğu, Irak ve Suriye Rojavası'na yeteceğini ifade ederek, Şu anda kanser olan insan sayısı 20 yıl önceden kat, kat daha fazladır. İsteyen gidip Devlet Hastanesi'nde istatistiklere bakabilir. Bundan sonra bölgemize zarar verecek hiçbir yatırıma izin vermeyeceğiz, buna karşı çıkacağız dedi.

Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, Şırnak bölgesinde 3 tane kurulmuş, 1 tane kurulma aşamasında 2 tanesinin de projesi geçmiş durumda olan termik santrallerin bulunduğunu belirterek, bu durumun doğa ve insan katliamı olduğunu söyledi. Kadırhan, son 10 ayda Silopi İlçesi'ndeki termik santral kaynaklı 300 düşüğün meydana geldiğini ileri sürerek, Silopi Devlet Hastanesi kayıtlarında mevcuttur. Normal şarlarda 5 yıl olması gereken bunlar 10 ay gibi kısa bir sürede meydana gelmiştir o zaman bu insan katliamı değil de nedir diyebiliriz. Bu bizim ölüm kalım savaşımızdır. ya onlar kuracak biz öleceğiz, ya da tekrar ölerek kurulmalarına izin vermeyeceğiz. Bu bu sözü kendi adıma veriyorum sizlere. Biz o termik santralin oraya kurulmasına izin vermeyeceğiz dedi.

Şırnak Çevre Platformu sözcüsü Şehmuz Uğur, Yıllardır Şırnak'ın insanları ve doğası savaş koşullarına maruz bırakıldı. İnsanlar yerlerinden yurtlarından edildiler, köyleri yakıldı, hayvanları telef edildi. Meraları, bahçeleri, nice verimli ormanları içindeki bütün canlılarıyla birlikte bombalandı, yakıldı, yok edildi. En verimli topraklara mayınlar döşendi. Bu topraklar, bu toprakların insanları, tarihi, kültürel, doğal yaşam değerlerine sarıldı ve hiçbir zaman boyun eğmedi, hep direndi. Enerji üretimi için güneşimiz, rüzgarımız bize yeterken enerji politikaları adına bize dayatılan termik santraller HES'ler, barajlar bu köleleştirme araçlarının başında gelmektedir. ve çok açık bir şekilde biliyoruz ki bu girişimler Şırnak'ı ve bölgeyi insansızlaştırma politikasından başka bir şey değildir. Savaşla yapamadığını bu tür politikalarla yapmaya çalışan bir güçle karşı karşıyayız.İnsanoğlunun kendisi, yaşamı ve insanın saygıda kusur etmemesi gereken doğa ekolojisi için gereken yapılmalıdır. Yapılmıyorsa, bu değerlere sahip çıkanlar buna izin vermeyecektir dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şırnak'ta Tabutlu Termik Santral Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement