Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı Yapıldı

Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı Yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ev sahipliğinde Enternasyonal Kadın Konseyi toplantısı yapıldı.

08.11.2013 17:39

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ev sahipliğinde Enternasyonal Kadın Konseyi toplantısı yapıldı. Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Başkanı Ouafa Hajji, Birleşmiş Milletler'in uzmanlardan oluşan ekibinin hazırladığı kalkınma raporundan bahsederek, "En önemli sorunlar arasında şunları söyleyebilirim; dünya çapında yoksulluk yüzde 50 oranında azaltılmıştır. 700 bin kişi yoksulluktan çıkmıştır. İçilebilir su kaynaklarının geliştirilmiş olması söz konusudur. Ayrıca tüberküloz gibi hastalıklarda ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Ayrıca parlamentolarda kadın vekiller açısından da bir ilerleme çıktığını söyleyebiliriz" dedi.

Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya; Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Başkanı Ouafa Hajji, CHP Ankara Milletvekili Gülsun Bilgehan, CHP İstanbul milletvekilleri Sedef Küçük, Melda Onur, Ayşe Eser Danışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, SIW Başkan Yardımcısı Antigoni Karali-Dimitriadi, CHP parti meclisi üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmalarını Ouafa Hajji, Birleşmiş Milletler'in uzmanlardan oluşan ekibinin hazırladığı kalkınma raporundan bahsetti. Hajji, "Açıkladıkları raporda kalkınma hedeflerinin içinde bazı eksikliklerin olduğunu ortaya koydular. Bundan sonraki dönem için bazı hedefler konulması gerektiğini ve bu hedeflerin süreklilik arz etmesi gerektiğini söylediler. En önemli sorunlar arasında şunları söyleyebilirim, dünya çapında yoksulluk yüzde 50 oranında azaltılmıştır. 700 bin kişi yoksulluktan çıkmıştır. İçilebilir su kaynaklarının geliştirilmiş olması söz konusudur. Ayrıca tüberküloz gibi hastalıklarda ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Ayrıca parlamentolarda kadın vekiller açısından da bir ilerleme çıktığını söyleyebiliriz" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Gülsun Bilgehan ise, CHP Genel Sekreteri Bilhun Tamaylıgil'in annesinin rahatsızlığı yüzünden gelemediğini belirtti. Bilgehan, "Kadınlar bir taraftan siyaset yapıyorlar. Bir taraftan aileleriyle ilgilenmeye, aileleriyle içindeki sevgi ve şefkat simgesi olmaya devam ediyorlar. Bir taraftan ekonomik özgürlüklerini kazanmak için uğraşıyorlar, bir taraftan da çocuklarını iyi yetiştirmek için uğraşıyorlar. Bihlun burada bizi temsil eden simge oldu" diye konuştu.

"DÜNYANIN VERDİĞİ MÜCADELEYİ BİLİYORUZ VE DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ"

İki gün boyunca dünyadaki kadın konularını görüşeceklerini ifade eden Bilgehan, "Tabi çok başarılı ülkeler var. Onları selamlayarak kutlayacağız ve deneyimlerden yararlanmaya çalışacağız. Fakat birçok ülkede kadınlar hemen hemen aynı sorunları yaşamaya devam ediyorlar. Mısır'da ise kadınlar özgürlüklerini ve olan haklarını koruyabilmek için mücadeleye devam ettiler. Yemen'de 8 yaşında zorla evlendirilen bir kızın kan kaybından öldüğünü de izledik. Onun acısını ve dramını yaşadık. Rusya'da ise çevre bilinciyle direnen kadınlar var. Dünyanın her tarafından o direnişe giden kadınlar var. Onların mücadelelerini de biliyoruz ve o dayanışma içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

"NEDEN DÜNYA VE ÜLKELERİMİZ GİTTİKÇE MUHAFAZAKARLAŞIYOR, TUTUCU OLUYOR?"

Siyasi olarak Avrupa'da iki önemli ülkede seçim yapıldığını kaydeden Gülsun Bilgehan, "Bu iki ülkede kadınlar iktidara geldi. Fakat bu kadınlar sosyalist kadınlar değildi, muhafazakar kadınlardı. Muhafazakar partilerin temsilcileriydi. Almanya ve Norveç'ten bahsediyorum. Neden dünya ve ülkelerimiz gittikçe muhafazakarlaşıyor, tutucu oluyor, gittikçe daha çok kadın ve erkek hiçsizliğini öne çıkarıyor diye şimdi biz sosyalist kadınlar olarak bu sorunları da açıkça konuşacağız. Tabi benim ülkemdeki kadınlar bu sorunu çok sık yaşadılar. Hatta kadın özgürlüğüne yönelik ihlaller, pek çok ülkede izlediğimiz dizi filmlerle başladı. Önce dizi filmlerdeki kahramanlar hedef alındı" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement