TBMM Başkanı Çiçek, Seta'nın Paneline Katldı - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Çiçek, Seta'nın Paneline Katldı

TBMM Başkanı Çiçek, Seta\'nın Paneline Katldı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 10 yıldır Türkiye'de yargının 'yerindelik denetimi' yaptığını belirterek, "Yerindelik denetimi siyasallaşmadır."

18.01.2012 15:59

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 10 yıldır Türkiye'de yargının 'yerindelik denetimi' yaptığını belirterek, "Yerindelik denetimi siyasallaşmadır. Yargının yerindelik denetimi yapma yetkisi yoktur. Yargı hukuksal denetim yapar" dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) "Türkiye'nin Anayasa Birikiminden Yeni Anayasa'ya Doğru" paneli yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Panele TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve MHP Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve birçok davetli katıldı.

Panelde konuşan TBMM Başkanı Çiçek, SETA tarafından hazırlanan kitabın anayasa çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını ve böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Anayasa konusunun çok uzun zamandan beri konuşulan bir konu olduğunu belirten Çiçek, 19 Ekim itibariyle Uzlaşma Komisyonu kurulalı 3 ay olacağını hatırlattı. Her toplumun bir sorunu olduğunu fakat Türkiye'nin bunlara ilave olarak bir anayasa sorunu olduğunu belirten Çiçek, çok partili hayatın 30 yılının anayasa sorunu ile uğraşmakla

geçtiğini belirtti. Son birkaç gündür eski bir Genelkurmay Başkanı'nın nerede yargılanacağının tartışıldığını ve bunun da anayasa ile bağlantılı olduğunu ifade eden Çiçek, tartışılan birçok konunun Anayasa'daki bir hükümle ilgili olduğunu ifade etti. "Bir ülke düşünün ki, bütün sorunlarını anayasa ile ilgiliyse ve bir türlü sonuca bağlanamıyorsa, o toplum yorgun düşer" diyen Çiçek, Türkiye için istikrar ve güvenin çok önemli olduğunu söyledi. Her 13-14 ayda bir Anayasa değişikliği yapıldığını ve bunun

da dar bir elbiseye benzediğini, bunun için sürekli yama yapıldığını kaydeden Çiçek, "Biran evvel bizim bu Anayasa konusunu çözmemiz gerekiyor" dedi.

Yeni anayasa yapıldığında bunun sıfır sorunlu bir Türkiye olduğu anlamına gelemeyeceğini, böyle düşünüldüğünde bunun da ayrı bir soruna sebep olabileceğine dikkat çeken Çiçek, kendilerinin Uzlaşma Komisyonu olarak halkın ne istediğini gerçekten bilmek istediklerini ifade etti. Anayasa yapım sürecine katkının başlangıçtakine göre şimdi iyi olduğunu söyleyen Çiçek, geçmişte yetki gasbı nedeniyle Türkiye'de önemli krizler yaşandığını ifade etti. "10 yıldır bu ülkede yargı yerindelik denetimi yapıyor.

Yerindelik denetimi siyasallaşmadır. Yargının yerindelik denetimi yapma yetkisi yoktur, yargı hukuksal denetim yapar" diyen Çiçek, "Bu Meclis Anayasayı yapacak. Bu Meclis Anayasa yapamaz diyen varsa, başka Meclis'e koşsun" diye konuştu.

"Bu Meclis çok büyük bir yükün altına girmiştir, bu işten geri dönüş yoktur, bu işi erteleme gibi bir durum yoktur" diyen Çiçek, yeni anayasa yapılmadığı takdirde 30 yıl daha Anayasal sorunların tartışılacağı uyarısını yaptı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek, Seta'nın Paneline Katldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement