Türkiye Brunei'ye Büyükelçilik Açıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye Brunei'ye Büyükelçilik Açıyor

Türkiye Brunei\'ye Büyükelçilik Açıyor

Brunei'ye atanan ilk Türk Büyükelçi Oğuz Ateş oldu Ateş: "Brunei ASEAN içinde çok önemli bir ülke. Aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı içinde de çok önemli bir yeri var. Türkiye'nin her iki kuruma verdiği önem muvacehesinde Brunei'de bir büyükelçilik açmamız önem taşıyordu"

06.07.2013 11:05

Aktif dış politika açılımlarının bir parçası olarak son yıllarda dış temsilciliklerinin sayısını artıran Türkiye, yeni açılacak büyükelçiliklere Güneydoğu Asya ülkesi Brunei'yi de ekledi.

Borneo adasında yer alan ve tek komşusu Malezya olan, Türkiye'ye yaklaşık 10 bin kilometre uzaklıktaki bu küçük ama zengin ülkeye ilk atanan Türk Büyükelçi Oğuz Ateş oldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na hafta başında Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu ASEAN toplantıları için gittiği Brunei'de eşlik eden Büyükelçi Ateş, burada Brunei Dışişleri Bakanı Mohamed Bolkiah ile tanıştırıldı.

Ateş, AA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'nin neden Brunei'de büyükelçilik açtığını anlattı:

Ateş, "Brunei ASEAN içinde çok önemli bir ülke. Aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı içinde de çok önemli bir yeri var. Türkiye'nin her iki kuruma verdiği önem muvacehesinde Brunei'de bir büyükelçilik açmamız önem taşıyordu" dedi.

Aynı zamanda ikili ilişkiler bakımından da Brunei'de büyükelçilik açmanın önemine değinen Ateş, ilişkilerin çok iyi durumda olduğunu söyledi ve buna örnek olarak 2012 yılında Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine icabetle Türkiye'ye yaptığı ziyareti ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kasım ayında Brunei'ye ziyaret etmesini örnek gösterdi.

Ateş, "Brunei'de büyükelçilik açıyor olmamız aynı zamanda Türkiye'nin aktif dış politikasının bir sonucu" dedi.

Brunei de Türkiye'de büyükelçilik açacak -

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ASEAN toplantıları için gittiği Brunei'de Sultan'ın kardeşi olan Dışişleri Bakanı Bolkiah ile yaptığı ikili görüşmeye katılan Ateş, "Sayın Bakanımız benim buraya yeni büyükelçi olarak geleceğimi Sayın Dışişleri Bakanı'na bildirdi. Onlar da çok büyük memnuniyet duydular. Brunei tarafı da çok kısa zamanda Türkiye'de büyükelçiliklerini açacaklar.

Ateş, Dışişleri Bakanlığı'nın agreman talebinde bulunduğunu, agreman alındıktan sonra göreve başlayacağını söyledi.

Türkiye, Brunei'ye 2006 yılında fahri konsolos atamıştı. Türkiye'nin Malezya Büyükelçisi, Brunei'ye de akredite olarak görev yapıyordu.

Brunei -

Resmi adı Brunei Darussalam olan ülke, 11,9 milyar dolarlık milli hasılasıyla dünyanın 115. büyük ekonomisi konumunda. Ancak yaklaşık 400 bin nüfuslu Brunei'de kişi başına düşen milli gelir 31 bin dolara yaklaşıyor. Satın alma paritesine göre ise kişi başı milli geliri yaklaşık 49 bin dolar ve bu alanda dünyada beşinci sırada yer alıyor.

Petrol ve doğalgaz gelirlerinin milli hasılanın yaklaşık yüzde 65'ini oluşturduğu ülke, Güneydoğu Asya'da üçüncü büyük petrol üreticisi, sıvılaştırılmış gaz üretiminde ise dünyada dördüncü sırada bulunuyor.

Brunei'de enflasyon oranı yüzde 2.7, işsizlik oranı yüzde 3.7 dolayında ve ülkenin dış borcu yok. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Brunei'ye Büyükelçilik Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement