Türkiye ve Dünya Ekonomisi Güncel Analiz" Paneli - Son Dakika
Güncel

Türkiye ve Dünya Ekonomisi Güncel Analiz" Paneli

Türkiye ve Dünya Ekonomisi Güncel Analiz" Paneli

Ekonomist Eğilmez: "Türkiye'nin son 10 12 yılda kamu ekonomisinde yaptığı en büyük başarı, bütçe açığını yüzde 2'lere düşürmüş olmasıdır"

17.06.2014 18:43

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin son 10-12 yılda kamu ekonomisinde yaptığı en büyük başarının bütçe açığını yüzde 2'lere düşürmek olduğunu bildirdi.

Eğilmez, Vakıf Emeklilik Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğü açılışı kapsamında Kocaeli Ticaret Odası'nda (KOTO) düzenlenen "Türkiye ve Dünya Ekonomisi Güncel Analiz" panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de insanların uzun yıllar iki haneli enflasyonla yaşamak zorunda kaldığını, şimdi ise enflasyonun yüzde 10'un altında olduğunu ancak Türkiye'nin hedefinin yüzde 2-3 olması gerektiğini söyledi.

"Türkiye üreterek büyüyor"

Türkiye'nin son 10-12 yılda birtakım artılar elde ettiğini, bunlardan birinin de bütçe açığı olduğunu ifade eden Eğilmez, Türkiye'nin bu anlamda Maastricht kriterini tutturan nadir ülkelerden biri olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin üretmeden büyüdüğü iddialarının asılsız olduğunu dile getiren Eğilmez, şöyle konuştu:

"Türkiye üretiyor, üretmeden büyüme olmaz. İhracatın yarısını AB ülkelerine yapan bir ülkenin üretmeden büyümesi diye birşey söz konusu olamaz. Mesela bankacılık sektörünün üretmediği gibi bir düşünce vardır. İlla fiziki ve maddi dokunulabilir birşey olacak diye birşey yok. 'Evin yapılması üretimdir ama o evin içinde çalışanlar değildir' mantığı yanlış. Bunların hepsi üretimdir. Türkiye üretim yapmasaydı, bu kadar büyük bir sanayi ihracatı yapamazdı."

Eğilmez, Türkiye'nin sorununun katma değer oluşturamaması olduğunu savunarak, bankacılık sektörünün güçlü olduğu Türkiye'nin sermaye yeterlilik oranı yüzde 7'lerden yüzde 16,1'e çıkararak büyük bir başarı elde ettiğini belirtti.

Devletin daha yol gösterici ve doğru teşvik verici olması gerektiğini dile getiren Eğilmez, "Türkiye'nin son 10-12 yılda kamu ekonomisinde yaptığı en büyük başarı, bütçe açığını yüzde 2'lere düşürmüş olmasıdır. O bize kamu borç yükünün azalmasını getirdi. Enflasyonun düşmesini getirdi. Burada maliyenin hakkını teslim etmek gerekir" dedi.

Konuşmanın ardından Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, ekonomist Mahfi Eğilmez'e plaket verdi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye ve Dünya Ekonomisi Güncel Analiz' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement