Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı Başladı - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı Başladı

Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı Başladı

Fuar 25 ülkeden sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

26.11.2015 18:14

Fuar 25 ülkeden sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Rusya ile yaşanan gerilim sektördeki ihracatçıları olumsuz etkilerken, fuara Rusya'dan davetli bazı katılımcılar ise programlarını iptal etti.

(Rusya ile yaşanan gerilim) Türkiye Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu

Bu kriz ile birlikte süs bitkileri sektörü zor duruma düştü. Bugün aldığımız bilgilere göre, Rusya'ya ihracat yapan bazı firmalara ait TIR'lar geri çekildi

Haber-Kamera Enver ALAS İstanbul DHA

Dünyanın en büyük süs bitkisi ve peyzaj fuarlarından biri olan Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı bu yıl 7. kez kapılarını açtı. Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuar, aralarında Almanya, İtalya, Hollanda, Fransa ve Rusya olmak üzere 25 ülkeden sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Uçak düşürülmesi nedeniyle Rusya ile yaşanan gerilim fuarı da etkiledi. Kriz nedeniyle Türkiye'nin ihracat yaptığı önemli ülkelerden olan Rusya'dan bu yıl fuara katılımcı sayısı az oldu. Fuara davetli çok sayıda Rus gazeteci ve sektör temsilcisi ise yaşanan krizin ardından programlarını iptal etti.

RUSYA'YA ÇİÇEK SEVKIYATLARI GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU

Fuara katılan Türkiye Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya ile Türkiye arasındaki gerilimin Rusya pazarında iş yapan ihracatçıları olumsuz etkilediğini söyledi. Bağdatlıoğlu, Rusya'nın gümrük kapılarında uyguladığı gayriresmi ambargo nedeniyle çiçek taşıyan 6 TIR'ın geri döndürüldüğünü, ayrıca uçak ve karayoluyla yapılacak sevkıyatların geçici olarak durdurulduğunu belirtti.

2 MİLYON DAL ÇİÇEK TAŞIYAN TIR'LAR GERİ DÖNDÜ

Türkiye'de süs bitkileri sektörünün son 10 yılda ivme kazandığını ve hızla büyüdüğünü kaydeden Bağdatlıoğlu şöyle devam etti

Dünyada en fazla çiçek ithal eden ve tüketen iki ülke var. Bunlardan biri Almanya, diğeri Rusya. Rusya önemli pazarlarımızdan biri. Rus müşterilerimizle birlikte karşılıklı olarak pazarı geliştirmek adına çalışırken, maalesef yaşadığımız bir kriz var. Bu kriz ile birlikte süs bitkileri sektörü zor duruma düştü. Bugün aldığımız bilgilere göre, Rusya'ya ihracat yapan bazı firmaların mal gönderdikleri 6 TIR geri çekildi. Bu TIR'larda toplam 2 milyon dal çiçek bulunuyordu. Çünkü Rusya'dan malların gümrüklerde bekletileceği bilgisi geldi. Bozulan bir malın gümrüklerde 5-6 gün bekletilmesi ürünlerin zarar görmesi anlamına gelir. Bu TIR'lardaki çiçeklerin piyasa değeri 200 bin dolardır. Bu sektörün hiçbir şekilde olumsuz etkilenmesini istemeyiz.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Çiçeği barış ve sevginin sembolü olarak gördüklerini vurgulayan Bağdatlıoğlu, Bu dönem içinde Rusya ile aramızdaki etkileşimde de barış ve sevginin unsuru olarak görülmesini istiyoruz. Çünkü biz önemli bir ticaretin yanında, Rusya ile kardeşlik, dostluk anlamında önemli yol kat ettik. Bu kardeşlik duygularının devam etmesi için gerilimin bir an önce sonlandırılması gerekiyor. Her iki ülkenin yetkililerinin daha sağduyulu hareket etmesini bekliyoruz dedi.

Fuara Antalya'dan katılan ve kesme çiçek ihracatı yapan Harun Yeter, Rusya'ya 12 yıldır çiçek ihraç ettiğini belirterek, iki ülke arasında yaşanan gerilimin kendilerini olumsuz etkilediğini ifade etti. Yeter, Dün ve bugün Rusya'daki yaptığımız görüşmelerin ardından bizi uyarmaları nedeniyle bazı sevkıyatlarımızı iptal ettik. Bize gümrük kapılarında malları çekmeyeceklerini söyledikleri için bu iptaller yaşandı dedi.

KRİZ RUSYA'DAN KATILIMI DÜŞÜRDÜ

Fuara bu yıl Rusya'dan katılım az olurken, Rusya'nın Rostov kentinden çalıştığı firmayı temsilen fuara katılan Yulia Korneva, fuarın kendileri için güzel geçtiğini söyledi.

İstanbul'a gelirken ailesinin kendisini uyardığını kaydeden Korneva, iki ülke arasındaki krizin sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye Rusya'sız, Rusya Türkiye'siz yaşayamaz diye konuştu.

Öte yandan, fuarda sergilenen 250 yaşında bir zeytin ağacı katılımcıların büyük ilgisini çekti. İtalya'da yetiştiği öğrenilen ağacın 23 bin liradan satıldığı öğrenildi.

Fuar 29 Kasım'a kadar devam edecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement