Uyguladığı Ameliyat Yöntemini Dünyaya Anlatacak - Son Dakika
Güncel

Uyguladığı Ameliyat Yöntemini Dünyaya Anlatacak

Uyguladığı Ameliyat Yöntemini Dünyaya Anlatacak

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde erken evrede olan, yayılmamış mide, bağırsak ve yemek borusu kanserlerinde tümörü açık ameliyata gerek kalmadan, 'Endoskopik submukozal diseksiyon' (ESD) adı verilen yöntemle alan Uzman Dr. Fatih Aslan, 3 yılda 1200 hastaya uyguladığı yöntemi dünyaya anlatacak.

27.02.2016 12:49

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde erken evrede olan, yayılmamış mide, bağırsak ve yemek borusu kanserlerinde tümörü açık ameliyata gerek kalmadan, 'Endoskopik submukozal diseksiyon' (ESD) adı verilen yöntemle alan Uzman Dr. Fatih Aslan, 3 yılda 1200 hastaya uyguladığı yöntemi dünyaya anlatacak.

ABD'de 20- 24 Mayıs'ta düzenlenecek kongrede kalın bağırsaktaki 15 santimetrelik tümörü, anüsten girerek nasıl çıkardığını 8 dakikalık video ve sunumla dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek 15 bin gastroentoloğa anlatacak olan Aslan, jüriden de yüksek not alırsa endoskopi kullanımında en prestijli ödülün sahibi olacak. Dr. Aslan, 10 ülke doktorlarının yerel kıyafet giyerek katılacağı yarışmada, Türkiye'yi 'efe' kıyafetiyle temsil edecek.

Çocukluğunda bozulan bisikletini kendi tamir edebilen 39 yaşındaki Uzman Dr. Fatih Aslan, yıllar sonra asistan olarak girdiği İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, hocası Gastroenteroloji bölümü Başkanı Prof.Dr. Belkıs Ünsal'ın, "Bu çocuk endoskopiye bir başka bakıyor" sözlerinin hedefi oldu. Ondaki el becerisini ve ilgiyi keşfeden Prof.Dr. Ünsal, 2012 yılında Aslan'ı eğitim için Japonya'ya gönderdi.  Aslan, dört yıl önce gittiği Japonya'da ESD'yi, endoskopinin ucuna takılan elektro makasların ve bıçakların nasıl kullanılacağını, hangi yerde hangi bıçağı kullanmak gerektiğini, hangi tümöre uygulanacağını öğrendi.

2012 yılından bu yana ESD yöntemini bin 200 hastada gerçekleştirdi. Türkiye'de bu yöntemi sadece Aslan uyguladığı için tüm kentlerden hasta akını oldu. 3 yılda 1200 vaka ile Avrupa'daki yapılan tüm işlemleri geçti. 2014 ve 2015 yılında Japonya'ya giderek oradaki hocalarına işi doğru yapıp yapmadığını onaylattı. Geçen yıl kalın bağırsaktan çıkardığı 20 santimetrelik tümörü gösterdi. Japon hocalarından, "Siz bizden sonra bu işi en iyi yapan ülkesiniz" sözüyle övgü aldı.

"JAPONYA İLE AYNI AVRUPA VE ABD'DEN ÜSTÜN"

Literatürü de tarayarak, ESD kullanımında, Japonya ile aynı, Avrupa ve ABD'den üstün olduğunu gören Uzman Dr. Fatih Aslan, 20- 24 Mayıs'ta ABD'de yapılacak kongrede bu işi öğrendiği Japon hocalarına efelenecek. Aslan, kongreye kalın bağırsağı çepeçevre saran alınmadığı taktirde hastanın hayatı boyunca torba kullanmak zorunda kalacağı 15 santimetrelik tümörü üç ayrı tünel açarak anüsten girip ESD ile nasıl çıkardığını anlattığı sekiz dakikalık video hazırladı.

Dr. Aslan, yarışmanın 'yerel kıyafetle katılım' şartı gereği kongreye efe kıyafeti ile gidecek. Japonya, Almanya Fransa, ABD ile yarışacak. Tekniğin farklılığı, zorluğu, hastaya az zarar vermesi ve el becerisine bakılarak yapılacak oylamada birinci olmayı hedeflen Uzman Dr. Fatih Aslan, şunları söyledi:

"Ülkemi dünyanın her yerinden gelecek doktorların önünde temsil etmek onur verici. Çalışmama güveniyorum. Beni yetiştiren Japon hocalarımdan öğrendiklerimin üzerine kendi tekniğimi de koydum. Farklı bir sunum olacak. Japonlar tek kanaldan tümörü aldıkları bir video ile katılacaklar. Benimki çok daha zor bir teknik. Birincilik bekliyorum. Bu sadece benim başarım değil. Anesteziden, hemşireye bir ekip işi. Hemşirem Melek Küçük, anestezi uzmanım Derya Arslan, Personel Kurtuluş Tezcan ve ekibimizin lideri Prof. Dr. Belkıs Ünsal ile bu başarıyı yakaladık. Bu teknikle açık ameliyatla hastanede 7-8 gün yatmak zorunda kalan ve ameliyatın risklerini de taşıyan hastayı ESD ile 3- 4 gün yatırıp gönderiyoruz. İşgücü kaybı olmuyor. Kansız, kesisiz hasta için çok basit bir uygulama."

"ENDOSKOPİNİN KRALI' OLACAK"

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroentoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Belkıs Ünsal, ABD kongresinde birinci olmanın maddi getirisi olmadığını ancak bunun endeskopinin zirve ödülü olduğun vurgulayarak, "Türkiye'de doktorlar buraya eğitime geliyor. Dünyanın farklı ülkelerinden doktorlar bu eğitimi bizden almak istiyor. Ekip olarak gideceğiz. Çünkü bu çok büyük bir gurur. Fatih Aslan, birinci olursa 'endoskopinin kralı' olacak, Türkiye'nin sıkıntılı günlerinde böyle prestijli bir ödülü alması ülkeye moral verecek" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uyguladığı Ameliyat Yöntemini Dünyaya Anlatacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement