Van2kapıköy Sınır Kapısı Açıldı - Son Dakika
Güncel

Van2kapıköy Sınır Kapısı Açıldı

Van2kapıköy Sınır Kapısı Açıldı

DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU. "BURADAN TÜM DÜNYAYA SESLENİYORUM.

16.04.2011 17:20

DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU: "BURADAN TÜM DÜNYAYA SESLENİYORUM. TÜRKİYE VE İRAN EBEDİYETE KADAR KARDEŞ ÜLKE OLARAK YAŞAYACAKTIR"

KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILDI

Osman BEKLEYEN- Ferhat ATACAN/ Van (DHA) - Van'ın Saray İlçesi'nde bulunan ve Türkiye ile İran'ı birbirine bağlayan Kapıköy- Razi sınır kapısı, düzenlenen törenle transit geçişe açıldı. Törende Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dostluk mesajları vererek, "Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Türkiye ve İran ebediyete kadar kardeş ülke olarak yaşayacak" dedi. Törende önce üzerinde Türk ve İran bayraklarının bulunduğu pasta, ardından açılış kurdelesi kesildi.

Türkiye- İran sınırındaki Kapıköy sınır kapısı tören için Türk ve İran bayraklarıyla süslendi. Tören için gelen yöre halkı, platforma fazla yaklaşmalarına izin verilmeyince tepki gösterdi. Bazı kişiler kendilerine engel olan polislere yerden aldıkları çakıl taşlarını fırlattı. Polisin gelenlere izin vermesiyle gferginlik sona erdi.

Törene Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İran Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Ali Agamuhammedi, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği tören alanına Bakanlar, Davuoğlu, Yazıcı, Ekber Salihi ve diğer yetkililer helikopterle geldi.

"TÜRKİYE VE İRAN EBEDİYETE KADAR KARDEŞ YAŞAYACAK"

İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından ilk konuşmayı yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ticaretle birlikte dostluğun artacağını ve İran'la Türkiye'nin kardeşliğinin bozulmayacağını söyledi. Kapının açılmasıyla bir rüyanın gerçekleştirildiğini belirten Bakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Liderlerimizin talimatlarıyla bugün bu rüyamızın hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. İki ülke arasında bulunun en eski bu sınır kapısında geçmişte çok deve kervanı geçmiştir. Bu kervanlarda Fuzuli'nin, Yunus Emre'nin şiirlerindeki gibi iki ülkenin insanları kardeşlik fikrinde buluştu. Bu büyük dostluk halkasına bugün yeni bir halka ekliyoruz. Van ile Hoy'u birleştiren bir kapıyı açıyoruz. 8 yıldır uyguladığımız bir dış politika var. Uygulamamız, dostlukları pekiştirmektir. Onun için gümrük kapıları bizim için duvar değil, dostluk kapılarıdır dedik. Bütün kapıları dostluk ve kardeşlik kapısı yapacağız dedik. Böylece kardeşler birleşsin ve dostluk gelecek nesillere geçsin dedik. Burda demiryolu geçişi vardı. Şimdi araç geçişi olacak. Bugün küçük araçlara açılan kapı Eylül ayında TIR'lara da açılacak. Ayrıca Maku ve Dilucu kapıları da açılacak. Tarihi dostluklar daha da pekiştirilerek gelecek nesillere aktarılacak. Böylece bu kapılar yüzünde değişik yollarla kaybettiğimiz kardeşlerimizi artık kaybetmeyeceğiz. Toplam ticaret hacmimiz 10 milyar doları geçti. Ama hedef 30 milyar dolar. Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Türkiye ile İran ebediyete kadar kardeş ükle olarak yaşayacak. "

SEÇİM YATIRIMI DEĞİL

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise, Habur ve Cilvegözü'nün modernize edilmesinden sonra sıranın Kapıköy'e geleceğini, bu kapıyı da teknik araçlarla donatacaklarını söyledi. Devletlerin görevinin vatandaşın mutlulğu ve huzurunu sağlamak olduğunu söyleyen Bakan Yazıcı, ticaret yapan insanların önünü açtıklarını ifade etti. Bakan Yazıcı, şunları söyledi:

"Ticaret maliyetini daha düşük, rekabet şartlarını da daha uygun olarak sunuyoruz. Bazıları bu kapının seçim nedeniyle açıldığını ifade etti. Sevgili Vanlılar biz hiç kimseyi kandırmadık. Hiç kimsede bizi kandıramaz. Biz seçim faaliyeti içinde olmadık olmayacağız. Bizim bütün faaliyetlerimizin temelinde insan var. Bu yörede yaşayan vatandaşlarımız yasaların dışında sınırdan girerek işlem yaparken komşu güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu maalesef hayatını kaybedenler var. İranlı dostlarıma ifade etmek istiyorum. Elbette güvenlik önemlidir. Ama can güvenliği kutsaldır ve çok daha önemlidir. Çünkü insanların yaşam özgürlüğü tüm hakların temelidir. İnsanlar mal ile kıyaslanamaz. Eminim ki bu kapının açılması bu tür olayların ortadan kalkmasına da vesile olacak. "

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ise, dostluk mesajları vererek, Türkiye ile İran'ın birçok ortak özelliğinin olduğunu söyledi. Bakan Salihi, "Bizim görevimiz bu kültürel değerleri ileriye götürmektir. Kapıköy-Razi Kapısı ortak kültürün gelişmesi için bir vesiledir. Türkiye ve İran'ın geleceği çok parlaktır. Bu sınır kapılarının açılmasıyla hedefimize çok kısa sürede ulaşacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye ve İran bayraklarının üzerinde bulunduğu pasta kesildi. İki ülkenin yetkilileri yolcu salonunu gezdikten sonra açlış kurdelesini kesti.

İRANLI BAŞKANIN ZOR ANLARI

Bu arada, tören alanına protokol için kurulan çadırda, yer krizi yaşandı. Türk ve İranlı yetkililer, rastgele koltuklara oturunca küçük çaplı tartışmalar yaşandı. Protokolü düzenleyen kadın görevli ise İranlı yetkiliye zor anlar yaşattı. Protokolün ikinci sırasında oturan Hoy Belediye Meclis Başkanı Veli Zade, başı açık ve etekli olan ve sürekli protokolün bulunduğu alanda dolaşan kadına bakmamak için büyük çaba gösterdi. Protokolü düzenleyen kadın dolaştıkça, Veli Zade de sağa sola bakarak gözlerini kaçırmaya çalıştı.

Açılışın ardından Bakan Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Salihi Ankara'ya dönmek üzere helikopterle Van'a döndü. Bakan Yazıcı ise Saray İlçe Kaymakamlığı'nın yeni hizmet binasının açılış törenine katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van2kapıköy Sınır Kapısı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement