1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı - Son Dakika
Güncel

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Antalya ve Muğla'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

01.07.2016 12:32

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Antalya ve Muğla'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Antalya'daki kutlamalar kapsamında, Antalya Liman Başkanlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Başkanlığı ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanlığı temsilcileri tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Kutlamalar daha sonra Kaleiçi Yat Limanı'nda devam etti.

Antalya Liman Başkanı Deniz Kaya, denize çelenk bırakma töreni öncesinde yaptığı konuşmada, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yılını kutlayan Kaya, "1 Temmuz 1926'dan başlayarak yürürlüğe girmek üzere çıkarılan Kabotaj Kanunu, kıyılarımızdaki ve kara sularımızdaki imtiyazın Türk vatandaşlarına verilmesi ve yabancı gemilerin ticaretinin Türkiye kıyılarında men edilmesini sağladı. Kabotaj Bayramı'nın kabulü, Türk denizciliği için bir dönüm noktası olmuştur. Böylelikle denizlerdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiştir." dedi.

Türkiye'nin 8 bin 333 kilometre sahil şeridiyle Karadeniz, Ege, Akdeniz gibi stratejik önemi bulunan denizlerle çevrili olduğunu hatırlatan Deniz Kaya, şunları kaydetti:

"Bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna ve iç denize sahip tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve stratejik konumu gereği günümüzde önemi daha da artan bir ülkeyiz. Denizciliğimiz son yıllarda atılan adımlarla çok iyi noktalara gelmiş, kazanımlar elde edilmiştir. 2002 yılından beri kara listede olan Türk bayraklı gemilerimiz, özverili çalışmalarımızla 2008 yılında beyaz listeye geçmiş ve hala beyaz listedeki yerini korumaktadır."

Konuşmaların ardından tekneyle denize açılan katılımcılar, denize çelenk bıraktı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Kemer ilçesinde de tören düzenlendi.

Kemer Marinası'ndaki törende saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Kemer Liman Başkanı Kemal Yeşil, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yılını kutlamaktan gururlu ve mutlu olduklarını söyledi.

Yeşil, 1 Temmuz Kabotaj Kanunu ile Türk denizciliğinin bağımsızlığını kazandığını ve deniz ticaretinin geliştiğini belirterek, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ile andıklarını kaydetti.

Tören, denize çelenk bırakılmasıyla sona erdi.

Muğla'daki törenler

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Muğla'da da kutlandı.

Kutlamalar, Marmaris ilçesindeki çeşitli etkinliklerle başladı. Kabotaj Bayramı dolayısıyla sabah saatlerinde Atatürk Meydanı'nda çelenk koyma töreni düzenlendi.

Törene, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Marmaris Belediye Başkan Vekili İsmet Kamil Öner, Marmaris Liman Başkanı Burak Okçu'nun yanı sıra siyasi parti ve kamu kurumu temsilcileri de katıldı.

Komite adına Marmaris Liman Başkanı Okçu, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Kutlamalar kapsamında Marmaris Körfezi'ne tekneden çiçek bırakıldı. Sürat tekneleri ve jetskiler de bu sırada gösteriler gerçekleştirdi.

Sahil Güvenlik ve Gümrük Muhafaza botları da denizdeki kutlamalara eşlik etti.

Fethiye Liman Başkanı Cihan Duman, Beşkaza Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı komitesince deniz şehitleri anısına denize çiçek bırakıldı.

Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında Bodrum Belediye Meydanı'nda da tören düzenlendi.

Törene, Bodrum Belediye Başkan Vekili Kemal Orman, Bodrum Liman Başkanı Atilla Beyli, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Liman Başkanı Beyli tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören, günün anlam ve önemi belirten konuşmaların yapılmasının ardından sona erdi.

Kutlamalar, öğleden sonra Kumbahçe sahilinde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement