15 Temmuz Akşamı Karargah'ta Yaşananlar! Akar'ın Korumalarını Odaya Kilitlediler - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz Akşamı Karargah'ta Yaşananlar! Akar'ın Korumalarını Odaya Kilitlediler

Türkiye demokrasi tarihine kara leke olarak geçen 15 Temmuz'da ilk hareket, Org. Akar ile Genelkurmay 2. Başkanı Org. Güler'i koruyan korumaların odaya kilitlenmesiyle başladı.

17.07.2016 11:53  Güncelleme: 13:15

Türkiye tarihi bir iki gün yaşadı. 28 Şubat postmodern darbesinden sonra ilk kez tanklar sokağa indi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, darbeci askerler tarafında gözaltına alındı. 36 yıl sonra yapılan bu darbe girişimi gecesi Karargah'ta yaşananları Milliyet gazetesi yazarı Tolga Şardan, o gece yaşanları anlattı.

Tolga Şardan, " TSK'da yapılanma içinde olduğu tespit edilen ve FETÖ Paralel Devlet Yapılanması'na (PDY) bağlı olarak hareket eden bir grup askerin hükümete yönelik darbe girişiminin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın rehin alınmasıyla başladığı ortaya çıktı." diye yazdı.

İşte Şardan'ın yazısı:

"TAKBİKAT VAR, SİZE GEREK YOK" DEYİP KORUMALARI ODAYA KİLİTLEDİLER

Darbeci grup içinde yer alan korgeneral rütbesindeki üst düzey komutanların koordinesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Ankara Mürted'deki Akıncı Üssü olarak adlandırılan 4. Ana Jet Üs Komutanlığı karargâh olarak kullanılıyordu.

Darbe girişimiyle ilgili ilk hareket, Orgeneral Akar ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i koruyan polis korumaların odaya kilitlenmesiyle başladı.

Genelkurmay Başkanlığı Ana Karargâh Binası'nda Orgeneral Akar'ın makam katında konuşlanan darbeci gruba mensup TSK personeli, özel harekâtçılardan oluşan altı yakın korumayı, "Gece tatbikatı yapılacak, size gerek yok" diyerek önce makamdan uzaklaştırdılar.

Ardından da demir kapısı olan bir odaya sokarak kilitlediler.

KORUMALAR EMNİYET'İ ARADI

Karargâhta, "bir sorun" yaşandığını anlayan korumalar, saat 21.30 sıralarında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü arayıp gelişmeleri aktarırken, karargâhtan silah sesleri duyulmaya başlandı.

Birkaç dakika içinde silah seslerinin artmasıyla birlikte Ankara Emniyet Müdür Mahmut Karaaslan, hemen Genelkurmay Başkanlığı'nın bulunduğu bölgeye geçerken çok sayıda polis ekibi TSK'nın ana karargâhına yönlendirildi.

AKAR AKINCI ÜSSÜ'NE GÖTÜRÜLDÜ

Darbeci grup, saat 22.00'ye doğru karargâhtan kalkan bir helikopterle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ı rehin aldıktan sonra İstanbul Yolu güzergâhındaki Akıncı Üssü'ne götürdü.

Akar'ın burada, halen birlikte görev yaptığı ve Genelkurmay'da J Başkanı olan iki korgeneral eşliğinde kaldığı öne sürüldü. Akar'ın karargâh dışına çıkarılmasıyla birlikte bu kez darbeci grup ile karşılarındaki TSK mensupları arasında silahlı çatışma yaşanmaya başlandı.

ÇATIŞMA, ALÇAK UÇUŞ YAPAN UÇAKLAR...

Bu sırada Akıncı Üssü'nden havalanan iki F-16 savaş uçağı, saat 22.15 sıralarında Genelkurmay ve TBMM üzerinde çok alçak irtifada uçmaya başladı.

Bu uçuşlar sırasında Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları ile Kara Havacılık Okulu'na ait mühimmat yüklü savaş helikopterleri, hemen Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait Gölbaşı'nda konuşlu Özel Harekât Dairesi ile Havacılık Dairesi'ne yönelik bomba atmaya başladı. Atılan bombaların yarattığı gümbürtüler, kentin güneyinde çok daha güçlü hissedildi.

İLK HEDEF ÖZEL TİM KARARGAHI

Bu saldırı atışları sırasında Özel Harekât Dairesi'ne ait tesisler yerle bir olurken, tesislerde bulunan üç daire başkan yardımcısı ve altı şube müdür olmak üzere toplam 38 özel harekât polisi şehit oldu.

Özel harekâtın yanındaki Havacılık Dairesi'ne yönelik hava operasyonunda ise hangardan polis helikopterini çıkarıp uçurmaya çalışan havacı polisler, F-16'dan atılan bombanın hedefi oldu.

Beş polis, bombanın patlamasıyla şehit olurken, hangardan çıkarılmaya çalışılan helikopterin de bomba isabet etmesi nedeniyle patlayıp kullanılamaz hale geldiği öğrenildi.

TEM'İN BİR NUMARASI BAŞINDAN VURULDU

Darbe girişimi sırasında, Jandarma Genel Komutanlığı'nın Beştepe'deki karargâhında bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Arslan, darbeci grubun silahla başından yaralaması sonucunda ağır yaralandı.

Jandarma Genel Komutanlığı karargâhında yaşanan gelişmeleri öğrenmek amacıyla koruması ve makam şoförü ile birlikte Beştepe'ye giden Arslan, jandarmadaki darbecilerce rehin alındı. Arslan'ın koruması şehit edilirken, şoförü ise işkence yapıldıktan sonra hastaneye ulaşabildi. Arslan'ın ellerinin arkadan bağlanarak başına silahla ateş edildiği anlaşıldı.

AĞIR YARALI BULUNDU

Arslan, dün sabah erken saatlerde jandarma karargâhına giren polislerce başından vurulmuş halde ağır yaralı bulundu. Arslan, Gazi Üniversitesi'nde ameliyata alındı.

Darbe girişimin ardından gün ışımasıyla birlikte harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, darbeci grubun karargâh olarak kullandığı Akıncı Üssü çevresinde kontrol yapmaya başladı.

SİVİL KIYAFETLERLE KAÇMAYA ÇALIŞTILAR

Darbeci grup içinde yer alan TSK mensuplarının sivil kıyafetler giyerek üssü terk ettiği bilgisi alındı. Bunun üzerine şüpheli kişileri yakalamaya çalışan polis, bazı kişileri gözaltına aldı.

Uçak ve helikopter sesleri sabahın ilk saatlerine kadar sürdü. Gün ışımasıyla birlikte hükümetin önlemeyi başardığı darbe girişimi sonuçsuz kaldı.

Ancak, arkasında yine çok tartışılacak bir tarihi süreci bıraktı."

15 Temmuz Akşamı Karargah\'ta Yaşananlar! Akar\'ın Korumalarını Odaya Kilitlediler

Son Dakika Güncel 15 Temmuz Akşamı Karargah'ta Yaşananlar! Akar'ın Korumalarını Odaya Kilitlediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • ayıp ayıp: darbeyi yapanı elbetteki lanetliyoruz.ama zavalla sıradan erlerin başını kesen o sakallılarıda lanetliyoruz.allah sizi de karetsin. o erlerin kesilmiş başlarını görünce yemek yiyemedim.o erler sıradan askerlerdi zaten dikkat ettiyseniz mudahele etmesini bile bilmiyorlardı. 47 12 Yanıtla
    okan: lan kesme yok resme inandınız o resim2006 da askeri kazaya ayit kafası kesilen asker yok nekadar provakötörsünüz önce bi iyi araştırın darbeyi yapamadılar i,nsanları şimdi birbirine düşürücek bu gibi hayinler.. 7 18 Ta ordayim: Emre olum hepimize war yazik 9 1
  • tarafsızca: Tabi canım oyunmuş.Sen ordu mensubu olsan böyle bir oyuna alet olurmuydun. 8 7 Yanıtla
  • Hakikat: Bunlara üzülmek yok bunlarin hepsi kürt halkina alevilere ermenilere kan kusturdular simdi hepsi burunlarindan fitil fitil geliyor 2 7 Yanıtla
  • Hakikat: Saraydaki sizofren yine kedi gibi dört ayak üstüne düstü ama bu saaten sonra tuvalete bile gederken arkasina bakmadan gidemiyecek 5 3 Yanıtla
  • Özgürvatan: Gerçekler:darbe yapmak isteyenler hükümete el çektirmek bozulduguna inandıkları düzeni tesis etmek istemiş 2:hiç birinin cemeatle bir ilgisi yok 3:seksen darbesindeki fikirle aynı fikirle yola çıkmışlar 4:silahlı kuvetler darbe yanlısı ve karşıtı fikirde olmuş ana merkez karşı durması başarısızlıgı getirmiş Bence fetullaha fatura edilmeye çalışılan bu teşebbüs bir darbedir okadar 2 2 Yanıtla
  • Hakikat: Ortada ordu diye bir sey kalmadi Tuzla buz oldu artik bunlar hiç savasamazlar 1 1 Yanıtla
  • ALİ: yıllar önce gülenle hareket eden recep oğlan o askerleri yüksek askeri şurada tasfiye etmedi gülenle yolları ayrılana kadar o askerler rütbe sahibi oldu yollar ayrılınca önümüzdeki askeri şurada gülenle birlikte yerleştirdiği askerleri tasfiye edeceklerdi bu bilen askerde son hamlesini yaptı acele karar verilip yapılan bir darbe girişimi oldu öfkeyle kalkan zararla oturdu ama bir liderin halkı sokağa kaosa teşvik etmesi kanımca büyük yanlıştır bir sivil halkın ne vurma nede tutuklama hakkı var 1 0 Yanıtla

Advertisement