18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü - Son Dakika
Güncel

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Edirnekapı Şehitliği'nde tören düzenlendi.

18.03.2015 14:41

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Edirnekapı Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, gaziler, şehit ve gazi yakınları, askerler ve vatandaşlar katıldı.

Anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Albay Mehmet Çakan, Türk milletinin tarih boyunca benzeri olmayan destanlar yarattığını, önüne çıkan her türlü güçlüğü yenmesini bildiğini dile getirdi.

Tarih sayfalarının Türk milletinin kahramanlık örnekleriyle dolu olduğunu dile getiren Çakan, şunları kaydetti:

"Bugün, dünyada Türk adının duyulduğu andan itibaren bayrağımızı yeryüzünün her noktasına taşıyanların, 3 kıtayı Türk yurdu haline getirenlerin bedenlerini toprağa koyduklarını andığımız gündür. Onlar Türklüğün üstün haysiyet ve itibarını şerefle temsil ederken destanlaştılar aynı zamanda anıtlaştılar. Şehit anaları ve şehit babaları, oğlunuzun adı taş üzerinde, naaşı toprakta kaldı zannetmeyin onun ismi arşta, ruhu cennet bahçesindedir."

Türkiye Harp Malulü ve Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği İstanbul Şube Başkanı Önder Çelik ise konuşmasında, yüzyıllardır bu topraklar için canlarını feda eden şehitlerin hiçbir zaman unutulmayacağını dile getirdi.

Çelik, insanlık tarihi boyunca hür ve bağımsız yaşamış, nice devlet ve imparatorluklar kurmuş Türk milletinin, devlet olmanın onuruna erişmiş olan yüksek vatansever duygular ve iman gücüyle kurtuluş savaşı verdiğini kaydetti.

Türk askerinin davul ve zurnayla severek askere gittiğini belirten Çelik, "Onlar 'ya şehit olurum ya gazi demiş' ve her şartta, ahvalde vatan toprağını korumak için kanlarını dökmüşlerdir. Türk askerinin anaları başınız dik olsun sizlere selam olsun bütün şehitlerimizin ruhu şad olsun" diye konuştu.

Konuşmaların ardından şehitlik şeref defterini imzalayan Vali Şahin, beraberindekilerle mezarları ziyaret ederek, dua okudu, karanfil bıraktı. Bu arada Şahin, Mehmet Akif Ersoy'un da mezarını ziyaret ederek dua okudu.

Öte yandan Kara Kuvvetleri Lisan Okulu'nda eğitimlerini sürdüren Somalili öğrenciler de şehit mezarlarını ziyaret etti.

-Şehit aileleri arasındaki diyalog

Şehit Namık Ayhan Akbaba'nın annesi İstanbul Şehit Anaları Derneği Başkanı Pakize Akbaba da mezarlıktaki yetkililere tepki göstererek, çözüm sürecini eleştiren ifadeler kullandı.

Bunun üzerine bazı şehit yakınları da  "bu tepkinin ve konuşma yerinin şehitlik olmadığını" belirterek, Akbaba'ya tepki gösterdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü - Son Dakika


Advertisement