2. Ilısu Barajı Arkeoloji sempozyumu başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

2. Ilısu Barajı Arkeoloji sempozyumu başladı

2. Ilısu Barajı Arkeoloji sempozyumu başladı

2. Ilısu Barajı Arkeoloji sempozyumu başladı SİİRT

07.10.2013 17:59

2. Ilısu Barajı Arkeoloji sempozyumu başladı - SİİRT

- Vali Aydın, Siirt'te modern bir müze kurulacağı müjdesini verdi

- Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı

"Kültürel mirasın ortaya çıkarılması, belgelenmesi ve kurtarılması uygarlık tarihine karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir"

SİİRT (AA) - 2 Uluslararası Ilısu Barajı Arkeoloji sempozyumu başladı.

Siirt Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Siirt Üniversitesinin iş birliği içerisinde Siirt Üniversitesi Merkez Kampusunda gerçekleştirilmekte olan sempozyum, Ilısu Barajı altında kalacak olan alanlarda yapılan kazılar ele alınacak.

Sempozyumun açılışında Ilısu Baraj barajıı altına kalan kazıların bilim kurulu adına konuşan Prof.Dr. Mehmet Özdağ barajların arkeolojik buluntuların sular altında kalmasına neden olmasına karşılık bölgelerin tarihlerinin ortaya çıkmasına neden olduklarını söyledi. Prof. Dr. Özdağ, sular altına kalan tarihi eserlerin korunmasının mümkün olmadığını belirterek, kazılara daha önce başlanmasını istedi.

Ilısu barajı yapımında görevli DSİ 16.Bölge Müdürlüğü adına Ünal Gündüz ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kömek'in konuşmalarının ardından söz alan Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman Siirt'in çok zengin bir tarihe sahip olduğunu söyledi. Bölgede sürdürülen arkeolojik kazılara destek vermek amacıyla Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde bir arkeoloji bölümünün kurulmasının kesinleştiğini ve bu bölümün öğretim üyesi ihtiyacının karşılanmasının ardından eğitim ve öğretime başlayacağını söyledi.

Milletvekili Afif Demirkıran'da yaptığı konuşmada, Siirt'in 12 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve bu yöredeki tarihi eserlerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, bölgede kazı yapan hocalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da yaptığı, bölgenin sahip olduğu tarihi zenginliklerden dolayı kültür tarihi ile ilgili yayınlarda "Bereketli Hilal" olarak bahsedildiğini söyledi.

Bu kazılarla bilinen en eski tapınakların anıtsal heykel ve kabartmaların, karmaşık sosyal düzenin, en eski madenciliğin Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ortaya çıkıp buradan diğer bölgelere ve özellikle batıya yayıldığının bütün bilim dünyası tarafından bilinen bir gerçek olduğunu belirten Arıcı şöyle dedi:

"Günümüzde bu coğrafyanın tarihteki rolüne yakışır bir gelişmişlik düzeyine bulunması öncelikle hedeflerimiz arasında bulunmaktadır. Bu anlamda ülkemizde baraj hidro elektrik santralleri, karayolları gibi kamu yatırım programlarına Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri tarafından karar verilmekte ve ilgili kurum ve kuruluşlarca uygulamada bulunulmaktadır. Bu projelerin bölgenin kalkınması açısından ne denli büyük önem taşıdığına kimsenin kuşkusu yoktur. Bulunacağımız şey elektrik üretimi ve sulama işi değil, bölgeye her bakımından canlılık getirecek olan projelerdir. Bu projelerin en önemlilerinden birisi de Ilısu Barajı ve HES projesidir. Ancak bu projeler birer birer hayata geçirilirken bölgenin böylesine önemli tarihsel ve kültürel değerlerinin de belgelenmesi korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması sorumluluğu da göz ardı edilmemelidir. Kültürel mirasın ortaya çıkarılması, belgelenmesi ve kurtarılması uygarlık tarihine karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir. Bölgede son yıllarda yapılan kazılar dünya kamuoyu ve özellikle bilim camiasında çok büyük bir ilgi ile karşılanmakta ve yakından takdir edilmektedir. Bu kazılarda bulunan kültür varlıklarının tüm dünya kronolojisini ve literatürü değiştirdiğini inkâr edemeyiz. Körting tepe ve Başur Mezar buluntuları özellikle dikkat çekicidir. Nitekim yapılan kazılarda bu güne kadar yaklaşık 4 bin 500 adet eser müzelerimize kazandırılmıştır."

Vali Ahmet Aydın ise yaptığı konuşmada Siirt'te modern bir müze kurulacağı müjdesini verdi. Siirt'te yapılan değerli kazıların bu sempozyumla taçlandırılacağını belirten Vali Aydın bu kazılar sayesinde Siirt'in bilinen tarihinin milattan önce bin yıllardan 12 bin 500 lu yıla doğru gittiğini belirten Aydın şöyle konuştu:

"Maalesef kent kimliği olan müzemiz yoktu. Cumartesi akşamı sayın bakanımız direkt telefondan beni aradılar. Talimat verdiler bir yer hazırlamamı emrettiler. Dediler ki biz ve iş adamı Ethem Sancakla beraber Siirt'te en kısa zamanda müzeyi kazandıracağız. O müjdeyi verdiler. Müzeyi yaptığı cami projesi ile dünya birinciliği alan bir mimar tarafından yapılacak."

Japonya ve Avrupa ülkelerinden bilim adamlarının da tebliğler sunacaklar sempozyum 4 gün sürecek. Sempozyumun son gününde merkez ve Aydınlar ilçesi ile Çattepe Köyünde yapılan kazıya gezi düzenlenecek.

-Sempozyuma katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman --Arıcı

-Katılımcılar

-Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı konuşması

-Siirt valisi Ahmet Aydın konuşması

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 2. Ilısu Barajı Arkeoloji sempozyumu başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement