2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Bizim yeniden finansal yapılandırmayı tamamlamamız lazım. Öncelikle de ekonomi kurumları içerisindeki karışıklığı giderecek, koordinasyonu sağlayacak bir düzenleme yapmamız lazım." dedi.

08.12.2016 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Bizim yeniden finansal yapılandırmayı tamamlamamız lazım. Öncelikle de ekonomi kurumları içerisindeki karışıklığı giderecek, koordinasyonu sağlayacak bir düzenleme yapmamız lazım." dedi.

Günal, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2017 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.

Ekonomi kurumlarının yönetiminin, "davul birinin boynunda tokmak diğerinde" anlayışı ile yönetildiğini ileri süren Günal, bölünmüş bir yapı ve çok başlılığın hakim olduğunu bildirdi.

İktidarın İstanbul'u finans merkezi haline getirme çabasının iyi niyetli ama yeterli analizleri yapılmamış bir girişim olduğunu savunan Günal, şunları kaydetti:

"Sadece fiziki olarak finans merkezi kurmakla olmuyor. İşte dolardaki gelişmeleri görüyoruz, karşı reaksiyonları görüyoruz, uluslararası piyasalardaki tepkileri görüyoruz. Onun için, bizim, ekonomik olarak güçlü olmamız gerekiyor. Bunları yapmadığımız takdirde, bir finans merkezi kurarak bunu oraya aktarmak bir kere mümkün değil ve bizim finansal yeniden yapılandırmayı tamamlamamız lazım. Öncelikle de, ekonomi kurumları içerisindeki karışıklığı giderecek, koordinasyonu sağlayacak bir düzenleme yapmamız lazım."

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi üzerindeki konuşmasında, 15 Temmuz'da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık gününün yaşandığını, halkın parasıyla alınan tankla, mermiyle vatandaşın üzerine ateş edildiğini vurguladı.

Terör örgütüyle mücadele edilirken mağduriyetlerin yaşanmamasına özen gösterilmesini isteyen Şimşek, haksız yere suçlandıkları için intihar edenler olduğunu anlattı. "Mağduriyet yoksa niye göreve iade var?" diye soran Şimşek, haksız suçlamalar, görevden almalar yaşanmaması için özenli hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Şimşek, ülke gelişiminde demiryollarının önemine de işaret ederek, "Demiryollarına yönelik ciddi yatırımlara girildi. Biz demiryollarına yapılan yatırımı destekliyoruz ama yeterli bulmuyoruz." dedi.

Teknoloji geliştirme ve AR-GE çalışmalarına önem verilmesi, yeterli bütçe ayrılması gerektiğine değinen Şimşek, şunları ifade etti:

"Türkiye'de maalesef, yüksek teknolojiye gerekli yatırımlar yapılmıyor. AR-GE'ye ayrılan bütçe sadece yüzde 1. Yüzde 1'lik bütçelerle Türkiye'de ciddi yatırımların yapılabilmesi mümkün değil. 2016 yılında sanayideki yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracattaki payı yüzde 6.2, bugünkü payı yüzde 3,9, Avrupa Birliği ortalaması yüzde 19,4, Türkiye'nin son on beş yılda cep telefonuna resmi olarak ödediği para 23 milyar dolar ama Türkiye'de henüz yeni bir cep telefonu üretecek bir AR-GE çalışması veya imalatla ilgili ciddi bir çalışma göremiyoruz. Türkiye'nin kaynaklarını hep dışarıya vermeye devam ediyoruz. 'İlk yerli ve milli uçağımız göklerde' diye seçimlerde billboardlar asıldı, gidip geldiğim havaalanlarında ne yerli uçak görüyorum ne milli uçak görüyorum."

-"Can kayıpları ocaklara ateş düşürmeye devam etti"

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bütçesi üzerinde söz aldı.

Yönter, konuşmasında maden alanlarında meydana gelen iş kazalarına ve yaşanan ölümlere dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemiz, madencilikteki iş güvenliği alanında en kötü dünya rekorlarına, geçen her yıl bir yenisini eklemiştir. Soruyorum; Bunların ardından, uluslararası standartlarda güvenli bir madenciliğin yapılabilmesine yönelik bir yapılanma ihtiyacı ortaya çıkmış mıdır? Ne yazık ki bu soruya verilebilecek olumlu bir cevap yoktur. 14 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde, maden kazalarıyla ilgili önlemlerin ve birtakım tedbirlerin alınacağı hep söylenmesine rağmen kazaların ardı arkası kesilmemiştir, can kayıpları ocaklara ateş düşürmeye devam etmiştir. Türkiye'de hala 18'inci yüzyıldan kalma teknolojinin hakim olması, kömür alanında çalışan ve mağdur olan işletmecilik ve sonuçları her şeyiyle gün gibi meydandadır."

Maden kazalarında hayatlarını kaybedenleri anan Yönter, yaşananların siyasi sorumlusunun AK Parti iktidarları olduğunu ileri sürdü.

MHP Ankara Milletvekili Mustafa Mit, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesiyle ilgili söz alarak, en büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu vurguladı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) gerçekleştirdiği eğitim araştırmasının sonuçlarının yer aldığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Araştırmasının sonuçlarına ve Türkiye'nin bu raporda son sıralarda yer almasına işaret eden Mit, eğitim alanında gerekli tedbirlerin biran önce alınmasının ülkenin geleceği açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

-"En önemli sorun yüksek girdi maliyetleridir"

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2017 bütçesi üzerinde konuştu.

Tarımsal üretimin en önemli unsurunun insan kaynağı olduğunu vurgulayan Karakaya, bunun da başında çiftçi ve tarım çalışanları geldiğine işaret etti.

Karakaya, "AKP iktidarlarının uyguladığı yanlış tarım politikaları çiftçiyi çiftini çubuğunu, tarlasını tapanını bıraktırır duruma getirmiştir. Tarımsal üretimin en önemli sorunu yüksek girdi maliyetleridir. Yıllardır mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik gibi temel girdi maliyetlerinin yüksekliğini AKP hükümetlerine dinletemedik." diye konuştu.

Karakaya, tarımsal destekleri az bulduklarını belirterek, MHP olarak artırılması yönündeki tüm çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement