2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Güncel

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "2016 yılı Ocak-Haziran döneminde ülkemizi ziyaret eden turist sayısı, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 20,71 azalış göstererek 13 milyon 62 bin kişi olarak gerçekleşti.

16.11.2016 20:16

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "2016 yılı Ocak-Haziran döneminde ülkemizi ziyaret eden turist sayısı, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 20,71 azalış göstererek 13 milyon 62 bin kişi olarak gerçekleşti." dedi.

Bakan Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Üzerinde taşınmaz kültür varlığı bulunan tescilli taşınmazlar ile sit alanlarında kalan ve kesin yapılanma yasağı getirilen özel mülkiyetteki taşınmazların kamulaştırıldığını veya hazine arazileriyle takas edildiğini belirten Avcı, Bakanlığın kamulaştırma ödeneğinin 2003'e kıyasla 2016'da 38 kat arttığını, bugüne kadar toplam 198,5 milyon lira kamulaştırma ödeneği kullanıldığını söyledi.

Avcı, bu yıl 17 ilde 88 taşınmazın kamulaştırma çalışmalarının başladığını, 2017'de kamulaştırma çalışmalarına devam edileceğini belirtti.

Kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren yatırımcı ve girişimcilerin teşvik edilmesi kapsamında 2006'dan bugüne kadar 94 kültür belgesinin düzenlendiğini, 2009-2016'da 16 tesise 868 bin lira enerji desteği geri ödemesi yapıldığını aktaran Avcı, kültürel alanda sponsorluğun teşviki amacıyla 2008'den bugüne kadar 86 kurum ve kuruluşa vergi indirimi sağlandığını kaydetti. Avcı, 2017'de de bu teşviklerin artarak devam ettirilmesinin planlandığını belirtti.

"Türkiye 2015'te en fazla turist çeken 6'ncı ülke"

Türkiye'nin 2015 yılı itibarıyla dünyanın en fazla turist çeken 6'ncı ülkesi olduğunu vurgulayan Avcı, bu başarının, son 12 yılda büyük ivme kazanan teşvik politikaları sayesinde elde edildiğine dikkati çekti.

Dünyada ve bölgede yaşanan ekonomik ve siyasi sorunlar nedeniyle 2015'te Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 2014'e göre yüzde 0,84'lük azalışla 39 milyon 478 bin olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016 yılı Ocak-Haziran döneminde ülkemizi ziyaret eden turist sayısı, 2015'in aynı dönemine göre yüzde 20,71 azalış göstererek 13 milyon 62 bin kişi olarak gerçekleşmiştir.

Turizm gelirimiz, 2015 yılı itibarıyla TÜİK verilerine göre 31,5 milyar dolardır. 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde 12 milyar dolar olan turizm gelirimiz 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde yüzde 28'lik azalış göstererek 9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu olumsuz gelişmelere rağmen Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, ülkemiz turizm gelirinde sıralamasını koruyarak 2015 yılında dünyada 12'nci sırada yer almıştır."

Avcı, 2006'dan itibaren belgeli turizm yatırım ve işletmelerine enerji desteği kapsamında, bu yıl 13,3 milyon liralık destek sağlandığını kaydetti.

"28 turizm merkezinin 23'ünün planları tamamlandı"

Bugüne kadar, 73 Termal Turizm Merkezi ve 3 Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiğini bildiren Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı kapsamında, Bakanlığımızca ülke genelinde ilan edilen 73 Termal Turizm Merkezi ve 3 Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde termal sağlık turizmi hizmeti sunan veya sunabilecek tesislerin envanterinin çıkartılması, potansiyel tespiti ve fizibilite çalışmalarının tamamlanması için ayrılan 2016 yılı bütçesi, 1,5 milyon liradır. Ayrıca program kapsamında; Bakanlığımızca önerilen Afyonkarahisar Ömer Gecek, Ankara Haymana, Yalova, Nevşehir Kozaklı ve Eskişehir Kızılinler termal turizm merkezlerinde çevre düzeni planı, imar planı çalışmalarıyla jeotermal su dağıtım projelerinin hazırlanarak yapılması planlanmaktadır. Bununla birlikte, ülke genelindeki termal bölge ve merkezlerde kaynak koruma alanı etüt çalışmaları, jeolojik ve jeoteknik etüt, sondaj, su dağıtım proje ve uygulamalarının yapılması hedeflenmektedir. Bakanlığımızca kış sporları turizminin geliştirilmesi amacıyla ilan edilen toplam 28 Turizm Merkezi/Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin 23'ünün planları tamamlanmış olup, yaklaşık 80 bin yatak kapasitesine ulaşılması hedefleniyor."

Avcı, turizmin çeşitlendirilmesi çalışmaları kapsamında kış turizminin Türkiye'deki potansiyelinin tespiti ve öncelikli alanların belirlenmesi amacıyla, "Kış Turizmi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırlandığını belirterek, Kayak Federasyonuyla yapılan görüşmeler neticesinde de Türkiye'nin kayak potansiyelinin tespiti için kapsamlı bir araştırma başlatacaklarını bildirdi.

"Kış Turizmi Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlandı"

Avcı, turizmin çeşitlendirilmesi çalışmaları kapsamında kış turizminin Türkiye'deki potansiyelinin tespiti ve öncelikli alanların belirlenmesi amacıyla, "Kış Turizmi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırlandığını belirterek, Kayak Federasyonuyla yapılan görüşmeler neticesinde de Türkiye'nin kayak potansiyelinin tespiti için kapsamlı bir araştırma başlatacaklarını bildirdi.

Bakan Avcı, Karadeniz Bölgesindeki yaylaların bütüncül planlamayla değerlendirilmesi, yayla turizminin konaklama olanaklarının geliştirilmesi ve konaklama sürelerinin arttırılmasına yönelik çalışmaların da sürdürüldüğünü aktardı.

Fatih Sultan Mehmet'in hususi kitaplığında bulunan temel bazı klasiklerin de yayımının devam ettiğini anlatan Avcı, Yazma Eserlerin Korunması Projesi kapsamında, 137 yazma eserin konservasyonunun tamamlandığını, 5 bin 885 esere düşük sıcaklık uygulaması, 13 bin 271 esere ise kuru temizlik yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin yerli yapım izleme bakımından Avrupa'da birinci sırada olduğuna işaret eden Avcı, "Türk sinema seyircisinin yüzde 57'si Türk yapımlarını tercih ediyor. Bu gerçekten çok sevindirici." diye konuştu.

Avcı, 2002'de 9 yerli filmin vizyona girdiğini, 2015'te bu rakamın 139'a çıktığını vurgulayarak, 201 6 Ekim itibarıyla 111 yeni yerli filmin vizyona girdiğini, bu filmlerin izlenme oranların yüzde 48 seviyesinde gerçekleştiğini, izleyici sayısının da 43 milyonu aştığını söyledi.

"Ehliyetsiz kişilerce sema-semah gösterisi yapmak yasal değil

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde Türkiye adına kayıtlı 12 somut olmayan kültürel miras unsuru bulunduğunu anlatan Avcı, bunlar arasında Mevlevi Sema törenlerinin de yer aldığına dikkati çekti.

Müracaat edilirken "Sema Törenleri" diye yazıldığı için böyle telaffuz ettiğini aktaran Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu zaman zaman pek çok yanlış anlamaya ve uygulamaya yol açıyor. Ehliyetli, ehliyetsiz, bilir, bilmez insanlar hem de turistik şov amaçlı, 'Sema Gösterisi' filan diye aslında UNESCO nezdinde tescil edilmiş olan Mevlevi ayin-i şerifini dejenere edecek uygulamalara sapabiliyorlar. Bu onunla karıştırılmamalıdır. Mevlevi kültürünün asli unsurları, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından UNESCO'ya Somut Olmayan Kültürel Miras listesine tescil ettirilmiştir.

Aynı şey Alevi-Bektaşi ritüeli "semah" diye kayıt edilen ritüelimiz veya ayinler için de geçerlidir. Bunlar usulünce, erbabınca, ehliyetli kişiler tarafından yapılmak zorundadır. Onun dışında, ehliyetli ehliyetsiz, bilir bilmez insanların özellikle bazı turistik tesislerde, bunları turistik gösteri malzemesi gibi yapması aslında yasaktır. Genelgelerimizde bunu hatırlatmamıza rağmen bir kez daha vurgulama ihtiyacını duyuyorum. Sema gösterisi, semah gösterisi adı altıda ehliyetsiz kişiler tarafından tescile uygun olmayan, kriterlere uymayan bu tür etkinlikler düzenlemesi yasal değildir. ve il kültür müdürlüklerimiz de bu tür çalışmalar yapılan turistik tesisleri de denetlemekle ve müeyyidelerini uygulamakla görevlidirler."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement