29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika
Yerel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Bozüyük, Söğüt, Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerinde törenler yapıldı.

29.10.2014 14:40

Cumhuriyet'in kuruluşunun 91'inci yıl dönümü dolayısıyla, Bozüyük, Söğüt, Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerinde törenler yapıldı.

Bozüyük'teki kutlamalar, Kaymakam Köksal Şakalar, Kumral Abdal Anadolu Lisesi Salonu'nda Garnizon Komutanı Bakım Binbaşı Alper Koç ve Belediye Başkanı Fatih Bakıcı ile birlikte vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutladı. Törenlere, Cumhuriyet Başsavcısı Tuncay Bozdoğan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can, İlçe Emniyet Müdürü Hakkı Güner, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Kaymakam Şakalar, burada yaptığı konuşmada, Ermenek'teki maden faciasında mahsur kalan işçilerin kurtulması temennisinde bulunarak, 19 gün önce Bozüyük'te geçirdiği trafik kazası sonrası tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden öğretmen Yasemin Eren'e Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

"Eğer şehitler olmazsa, eğer vatan uğruna ölenler olmazsa, ne vatan, ne millet, ne memleket olur" diyen Şakalar, şöyle konuştu:

"Bugün de şehitler veriyoruz. Bugün de yüreklerimiz yanıyor. Bugün de evlatlarımız topraklarımızın vatan olması için kendi canlarından vazgeçiyorlar. Onları rahmetle anıyoruz. Bütün yokluk ve zorluklara rağmen çekile çekile Anadolu sınırlarına çekilmiş bir toplumun var olma mücadelesini 91 yıl önce biz kazandık, küçücük de olsa Türkiye Cumhuriyeti devletimizi kurduk. Sınırların değişmezliğini, hukukun üstünlüğünü bize kimse anlatamaz. Güçlü olursanız değiştiremeyeceğiniz hiçbir şey yok."

Kutlamalar, Onuncu Yıl Marşı'nın ve şiirlerin okunması, Cumhuriyet'in kuruluşunu simgeleyen dans gösterisinin sunulması, şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece giren öğrencilerin eserlerinin okunması ve halk oyunu gösterisiyle sona erdi.

-Söğüt

Söğüt ilçesindeki törenlere, Kaymakam Mitat Gözen, Garnizon Komutanı Jandarma Yarbay Mehmet Emin Alan, Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, daire amirleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Gözen, Hükümet Konağı önündeki törende, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in kolay kurulmadığını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti binlerce yıllık tarihimizin son halkasıdır. Tarihe damgasını vuran medeniyet birikimine insanlık birikimine önemli katkılar sunan milletimiz 20'inci yüzyılın başında yaşadığı badirelerden sonra yeni bağımsız Türk devletini kurmayı başarabilmiştir. Amacımız yeni nesillere Cumhuriyeti daha da yükseklere taşıyacak imkan sunmaktır" dedi.

Kutlamalar, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve resmigeçitle sona erdi.

-Gölpazarı

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenlere Kaymakam Celalettin Taşkaya, Garnizon Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Hüseyin Kaçmaz, Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları, askeri erkan ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Taşkaya, Kaymakamlıkta kutlamaları kabul etti. Cumhuriyet Meydanı'nda, Taşkaya, Kaçmaz ve Kazıcı, vatandaşların bayramını kutladı. Taşkaya, yaptığı konuşmada, Türk milletinin tarihin hiçbir döneminde esarete boyun eğmediğini ve tarihte 17 devlet kurarak dünya milletlerine devlet teşkilatlanmasının nasıl olacağını gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türk milleti, adil ve hoşgörü idaresiyle tarihin her döneminde önemli bir rol üstlenmiştir. Osmanlı'nın son dönemlerinde batılıların kendisine hasta adam dedikleri bir devlete sahip olan bu millet, herkesin müdafaadan ümidini kestiği zamanlarda harekete geçip Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yeni bir devlet kurmuş ve bu yeni kurulan devletin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmuştu."

Şiirlerin okunmasının ardından Şehit Kemal Ay Anadolu Lisesi halk oyunları ve tekvando ekibi gösteri sundu. Kutlamalar, kompozisyon, şiir ve resim dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ve resmigeçitle sona erdi.

-Osmaneli

Osmaneli ilçesinde Kaymakam Edip Çakıcı, Atatürk Ortaokulu'nda Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Merdan Akbulut, Belediye Başkanı Münür Şahin'in halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı.

Kaymakam Çakıcı, yaptığı konuşmada, 91 yıllık süre zarfında Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir şekilde azımsanmayacak mesafeler kat ettiğini söyleyerek, şu ifadelere yer verdi:

"Türk milletinin tabiatına en uygun yönetim şekli olan Cumhuriyet rejimi sayesinde Türkiye Cumhuriyeti bir taraftan çağımızın gereği olan ve anayasamızda da ifadesini bulan insan haklarına saygı temelinde demokrasi kültürünü geliştirerek çağdaş ülkelerin seviyesine getirmiş, diğer yandan da ekonomik refahını artırarak, ekonomik olarak kalkınmış ülkeler sınıfına dahil olma gayretinde olmuştur."

Törende, gazi Kadir Çakır'ın kendi yazdığı  "Ya istiklal ya ölüm" adlı şiiri okurken katılımcılar duygu dolu anlar yaşattı. Kutlamalar, halk oyunları ekibinin gösterisi, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve resmigeçitle sona erdi. - Bilecik

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement