3. Havalimanını 3 Türk Bankası Fonlayacak - Son Dakika
Ekonomi

3. Havalimanını 3 Türk Bankası Fonlayacak

3. havalimanına hangi bankaların kredi kullandıracağı belli oldu. 4.5 milyar Euro'ya yakın kredi Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank tarafından kullandırılacak.

27.08.2014 11:52  Güncelleme: 12:27

Yerli ve yabancı çok sayıda bankanın kredi vermek için kapıda beklediği ileri sürülen projeyi 3 Türk bankası fonlayacak.

5'li konsorsiyum ile bankaların görüşmelerinde neredeyse sona yaklaşıldı.

Yabancı bankaların çeşitli nedenlerle konsorsiyuma girmediğini söyleyen bir kaynağa göre, 4.5 milyar Euro'ya yakın kredi Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank'ın oluşturduğu ikisi kamu biri özel üç Türk bankası tarafından kullandırılacak.

EXİMBANK DA DEVREYE GİREBİLİR

Bazı kaynaklar ise şimdiye kadar Türkiye'deki bir proje için kullandırılacak en büyük kredinın 700 milyon Euro'ya yakın kısmının Eximbank tarafından, yapılacak bazı düzenlemeler ile kullandırılabileceğini, bunun için ekonomi yönetimi ile tarafların ve konsorsiyumu yöneten bankaların görüştüğünü söylüyor.

36 MİLYAR EURO'LUK PROJE

İstanbul'un kuzeyine yapılacak 3. havalimanının ihalesini 22 milyar 152 milyon Euro'luk rekor teklifle Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat-Mapa İnşaat- Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.

KDV'si ile birlikte 36 milyar Euro'yu bulan ve mayıs ayının başında düzenlenen ihale ile 3. havalimanının 25 yıllık kullanım hakkını alan 5'li konsorsiyum üyeleri o dönem yaptıkları açıklamalarda, finansman sorunun olmadığını, yerli yabancı bir çok bankanın kapılarını çaldığını belirtmişti.

Konsorsiyuma yabancı bankaların katılmaması kredi anlaşmasının yapılması ve duyurulmasını da geciktirdi. Yabancı bankaların artan jeopolitik riskleri ileri sürerek konsorsiyuma katılmadıkları ileri sürülüyor.

Hazine garantisine rağmen 3. Köprü projesinin kredisini de Garantibank International, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası vermişti.

3. Havalimanını 3 Türk Bankası Fonlayacak
Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi 3. Havalimanını 3 Türk Bankası Fonlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement