3. Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı" - Son Dakika
Ekonomi

3. Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik, "Bir açıklama yaptı dün sayın Kılıçdaroğlu, 'mazotun maliyeti 1,21 TL'dir' dedi.

29.04.2015 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik, "Bir açıklama yaptı dün sayın Kılıçdaroğlu, 'mazotun maliyeti 1,21 TL'dir' dedi. 1,21 TL dediğiniz rakam TÜPRAŞ'ın rafineri fiyatıdır. Herhalde siz Sivas'taki çiftçimize TÜPRAŞ'tan bidonlarla falan sevk etmeyi düşünmüyorsunuz mazotu" dedi.

Yıldız, "3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı"nda (ICSG Istanbul 2015) enerji piyasasına ilişkin açıklamalar yaparken, kendisine yöneltilen eleştirileri de yanıtladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerine yanıt veren Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Ben bir açıklama yaptım; 'vatandaşımıza, sanayicimize ve bütün abonelerimize, tüm vatandaşlarımıza  dürüst davranmamız lazım' diye. Mazotun litresini 1,5 liradan satılacağı söylendi. Ben de bir soru sordum. Dedim ki maliyeti 1,80 lira civarında olan motorinin litresini nasıl 1,5 liraya satacaksınız, bu vatandaşımızı aldatmak anlamına gelmiyor mu dedim.

Bir açıklama yaptı dün sayın Kılıçdaroğlu, 'hayır mazotun maliyeti 1,21 TL'dir' dedi. 1,21 TL dediğiniz rakam TÜPRAŞ'ın rafineri fiyatıdır. Herhalde siz Sivas'taki çiftçimize TÜPRAŞ'tan bidonlarla falan sevk etmeyi düşünmüyorsunuz mazotu. Bunun maliyeti 42 kuruştur, dağıtım ve bayii ağı. Eder 1,80 TL. Benim söylediğim rakam… KDV'sini, ÖTV'sini zaten saymıyorum… O yüzden bizler bir şeyi yaparken ister lehimize ister aleyhimize… Mutlaka şeffaf ve dürüst davranmamız lazım. Bu ülkenin idaresine konacak iradeler siyaset eliyle gösterilecek iradelerin doğru bir şekilde dizayn edilmesi lazım ki ülkemiz hak ettiği siyasi istikrarı sürdürebiliyor olsun."

"BP bizim TANAP'ta ortağımız"

Yıldız, BP'nin Türkiye'den çekileceğine ilişkin yorumların bir kıymeti bulunmadığını belirterek, "BP bizim TANAP'ta ortağımız, Hazar'da 468 kilometrekare bir alanda 2. büyük ortağız ve ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Dağıtım şirketleri var, bayileri var. BP dün açıklama yapmak durumunda kaldı, 'Hayır ben çekilmiyorum, tam tersi dağıtım ağını, bayiler ağını daha da geliştirmeyi hedefliyorum' dedi" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de enerji sektörü için Ar-Ge ve eğitime öncelik verilmeye devam edileceğini bildiren Yıldız, Türkiye'nin yanı başındaki karışık coğrafyalara rağmen bir istikrar ülkesi olduğunu söyledi.

Taner Yıldız, Türkiye'deki elektrik tüketiminin 12 yıl önce 132 milyar kilovatsaat olduğunu anımsatarak, bunun gelinen noktada 2 katına ulaştığını söyledi.

Elektriğin tüketildiği yerden üretilmediği takdirde ek maliyetleri fazla olan bir kalem olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Ana şebekeye bağlanmaksızın elektrik üretimini yapabiliyorsanız çok fazla zorlanmazsınız. Türkiye eğer son 13 yılda yeni santraller yapmamış olsaydı bırakın arz fazlasını, bırakın arz güvenliğini, üretilen elektrik seviyesi şu anda günlük 9,5 saatlik bir elektrik kesintisine sebep olacaktı" bilgisini verdi.

Türkiye'nin son yıllarda kurulu kapasitesine eklediği üretim gücünün 15 ülkenin ayrı ayrı kurulu güçlerine denk geldiğini aktaran Yıldız, Türkiye'de enerji üretiminde önemli adımlar atıldığını yineledi.

"Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde 311 sayaç 90 gün içerisinde sistemden söküldü"

Yıldız, son yıllarda yapılan enerji yatırımlarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Biz 70 bin megavatlık kurulu gücü geçen bir yapının 35 bin - 40 bin megavatlardaki tüketimini yönetmek durumundayız. O yüzden akıllı şebekelerin, abone yönetim sitemlerinin, coğrafi bilgi sistemlerinin ve bütün bunlarla alakalı paraların doğru bir şekilde doğru bir zamanda harcanması gerekiyor. Biz siyasi yüklerden arınmış bir sektör değiliz. Yalnızca Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde 311 sayaç şu ve veya bu gerekçeyle 90 gün içerisinde sistemden söküldü. Sistemi oturmaya çalışırken ve sistemi yeninden oluşturmaya çalışırken, yakından bir sürü müdahaleler oldu. O yüzden Türkiye'nin istikrarının bütün sektörlerle beraber tek vücut olarak yapılması lazım."

Gelecek dönemde dağıtım piyasasına ilişkin şeffaflaşmayı amaçlayan yeni düzenlemelerin elektrik fiyatlarına etkisi olabileceğine işaret eden Yıldız, şunları aktardı:

"(Kayıp-kaçağa ilişkin davalar) Mahkeme kararlarıyla beraber bizim şeffaflaşmaya çalıştığımız daha görünür hale gelmeye çalıştığımız faturalarda bir kısım düzenlemeler yapmayı tekrar hissedeceğiz. Çünkü dağıtım birim hizmetlerinin bedellendirilmesi, tarifelendirilmesi, kuruşlandırılması bir maliyet unsurudur. Siz vatandaşınıza, müşterinize, sanayicinize elektriği Atatürk Barajı'nın dibinde satmıyorsunuz. Siz evinin ve sanayicinin kapısında satıyorsunuz.  Maliyet unsuru olarak, anlatamadığımız, belki aktaramadığımız konu bu."

Protokol imzalandı

ICSG kapsamında TransAnadolu Doğalgaz Boru hattı Projesi (TANAP) 3. Taraf Gözetim Konsorsiyum imza töreni de yapıldı. Üçüncü taraf gözetim işi protokolü çerçevesinde UGETAM, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), TUV Austria firmalarının yetkilileri tarafından anlaşma metni imzalandı.

Yıldız, projenin denetim işini pek çok yabancı firmanın talep ettiğini anımsatarak, Türk firmaları tercih ettiklerini yineledi. Yıldız, şunları kaydetti:

"Denetim ve gözetim işini uluslararası bir çok firma almak istedi. Ama bizim yaklaşımımız know how'ı, bilgiyi, bu teknolojiyi rahatlıkla kontrol edebilecek kurumsal hafızaya Türkiye'nin sahip olmasıdır. Bu çok önemli bir şey şimdi buradaki konsorsiyumdan bu işi dünyada daha iyi yapabilecek firmalar olabilir. Ama bu tek başına yeterli değil çünkü Türkiye cari açığın en önemli talebini yatırımını da işletmesini de yerli kaynaklardan yapabiliyor olmamız lazım. Bu denetim görevi inşallah 2018 yılının sonuna kadar hatta projenin tamamlanmasının sonuna kadar yine bu konsorsiyumdan yapılacak denetimdir ve biz özellikle irademizin bu şekliyle doğrulanmasını talep ettik."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 3. Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement