4 Eski Bakana Ait Dokunulmazlık Hakkındaki Fezlekeleri - Son Dakika
Politika

4 Eski Bakana Ait Dokunulmazlık Hakkındaki Fezlekeleri

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş: "Bugüne kadar bu şekilde dosya gelmemiş.

13.03.2014 15:57

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 4 eski bakana ait dokunulmazlık fezlekelerine ilişkin "İlk defa savcının dosyaları geliyor. Bugüne kadar bu şekilde dosya gelmemiş. Aslında gelmemesi lazım. İdeolojiden ve 30 Mart seçimlerine gidiş sürecinden ayırıp hukuki olarak değerlendirmek gerekir" dedi.

Gazetecilerin CHP'nin Meclis'in olağanüstü toplantı istemi ve Meclis'e gelen 4 eski bakan ile ilgili dosyalar hakkında sorularını yanıtlayan Elitaş, TBMM  İçtüzüğü'nün soruşturma konusunu çok ciddi şekilde düzenlediğine işaret etti. Elitaş, siyasi parti gruplarının konuyla ilgili karar alamayacaklarını, toplantı yapamayacaklarını kaydetti.

"Soruşturma Komisyonu çok ciddi bir müessese" diyen  Elitaş, savcı görevi gördüğünü, komisyona seçilen 15 kişinin savcı olarak görevini yerine getireceğini, verdikleri raporun TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini, Yüce Divan'a sevkin gizli oylamayla yapıldığını hatırlattı.

Elitaş, "Siz bunu destekliyor musunuz?" sorusuna, CHP'nin, Meclis Başkanlığı'na soruşturma değil, genel görüşme önergesi verdiğini belirterek, "Muhalefet ne istediğinin farkında değil. Genel görüşme olup olmayacağı da Genel Kurul'un kararına bağlı. Anlaşılan, ellerine verilen iftira metinleri  kamuoyunu ikna etmeye ve yönlendirmeye yetmediğine göre, Kemal Kılıçdaroğlu meydanlarda beceriksiz olduğundan dolayı, bunun 30 Mart seçimlerinde bu işi farklı noktaya getirmek için araç olarak kullanıyor" dedi.

CHP'nin dosyaların TBMM Genel Kurulu'nun bilgisine sunulması ve milletvekillerinin incelemesine açılmasını istediğinin hatırlatılması üzerine Elitaş,  "Kişilerin hukukunu korumak görevimiz ise, bunlara şüpheli bile denilemeyeceği, masumiyet karinesi varsa... Zaten Soruşturma Komisyonu toplantılarını gizli yapıyor. Komisyon toplantılarını gizli yaparken, komisyon kuruluncaya kadar bu bilgiler başka milletvekillerinin bilgisine açmak, hukuka uygun olarak değerlendirilemeyecek bir konudur. Komisyon kurulursa, gizli olarak toplantılarını yapacak ve ancak onlara bu dosyaların açılması mümkün. O dosyaları onların incelemesi mümkün..." diye konuştu.

-"Bugüne kadar bu şekilde dosya gelmemiş"

Elitaş, bugüne kadar Meclise, 4 eski bakan ile ilgili dosyanın hiç gelmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar bu şekilde dosya gelmemiş. Aslında gelmemesi lazım. Fezlekeler gelebilir, dosya gelmez. Koray Aydın Soruşturma Komisyonu başkanıydım. Mahkemede bütün belgeleri imza karşılığında bize teslim ettiler, biz işimiz bittikten sonra imza karşılığında geri verdik. Odanın dışına da çıkarmadık o belgeleri. Burada, savcılık yaptığı soruşturmayla ilgili bir kanaat oluştuğunu, bunun kendi yetkisi dışında olduğunu, bunun Anayasanın 100. maddesine göre TBMM'nin görevleri arasında bulunduğunu ifade eden bir-iki sayfalık neyse yazıyı göndermesi gerekir. Soruşturma Komisyonu kurulmasını Meclis kabul ettiği anda, kurulacak komisyonun istediği bilgiyi, dosyaları herkesten isteyebilir. Komisyona bilgi vermemek suçtur.  Komisyon adli görev olduğundan dolayı savcı görevi üstlenmiş oluyor."

Elitaş, bugüne kadar teftiş kurulu raporlarına göre gelen dosyalar bulunduğunu, ancak savcılıktan gelen dosyalar olmadığını belirterek, "İlk defa savcıdan gelen bir dosya var. Savcı delil diye bir şeyler toplamış. İlk defa savcının dosyaları geliyor. Teftiş Kurulu raporu gelse amenna...İdeolojiden ve 30 Mart seçimlerine gidiş sürecinden ayırıp hukuki olarak değerlendirmek gerekir. Şu anda yapılan işlem bir yargı sürecidir. Soruşturma Komisyonu adli görev üstleneceğinden dolayı, bundan sonra olacak olaylara kötü örnek teşkil etmemesi için konunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Meclis Başkanlığı muhakkak hukukçulardan görüş alıyordur. Çok farklı görüşleri var hukukçuların. Tahliyelerle ilgili ayrı ayrı mahkemeler değişik kararlar verdiler, gerekçeleri çok farklı" dedi.

-"Gizlilik kaydı var"

Elitaş, "Bu gelen dosyada gizlilik kaydı var mı?" sorusuna karşılık şunları kaydetti:

"Bildiğimiz kadarıyla gizlilik kaydı var. Çünkü soruşturmalar gizli olarak devam ediyor diye biliyoruz. Bugüne kadar ilk defa dosyalarla beraber geldi. Meclis Başkanı, üst yazı geldiyse, o dosyaları ya iade edecek ya da komisyon kurulana kadar açmayacak, kurulduktan sonra komisyon üyelerine açacak.  Olması gereken bu. Hukuk mantığı bunu gerektiriyor. Eğer ideolojik olarak düşünmediğiniz takdirde,  bunun o şekilde olması gerekir. Seçim, ideoloji, oy uğruna bunları yapmak için bazıları farklı şeyler söyleyebilir. 55 milletvekili bunun gerekliliğine inandıysa imza verecek, komisyon kurulacak ve araştıracak. Komisyon, Yüce Divan'a gitmesi veya gitmemesi gerekecek diyecek. Komisyon hazırlık çalışması yapacak. Biz bir savcının yazdığı fezleke, müzekkere ile burada insanları yargılıyoruz ama 15 milletvekilinin adli işlemini dikkat almıyoruz. 15 milletvekili seçilirken ihsası reyde bulunmaması gerekiyor. Bunu çok ciddiye almışlar. Bu kişiyle ilgili, öbürleri hükümetin siyasetiyle ilgili. Burada yargılanmak üzere gidiyor. Öbüründe gensoruyu veriyorsun Hükümet düşüyor veya düşmüyor güven tazelemiş oluyor veya güveni kaybetmiş oluyor.

Elitaş, "Meclis olağanüstü toplanırsa gelecek misiniz? sorusuna, "Şu an bakıyoruz. Muhalefet geldiğine göre bizim de gelmemiz olağandır diye düşünürüz" derken,  "Başka bir konu görüşülür mü" sorusuna ise "Henüz konuşmadık. Seçim atmosferindeyiz. Meydanlarda alamadıkları karşılığı herhalde burada almaya çalışıyorlar. Olayın özü bu..." karşılığını verdi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 4 Eski Bakana Ait Dokunulmazlık Hakkındaki Fezlekeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement