Çanakkale'de 57. Alay Şehitleri Anıldı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'de 57. Alay Şehitleri Anıldı

Çanakkale\'de 57. Alay Şehitleri Anıldı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünde, 57'nci Alay Şehitliği'nde anma töreni düzenlendi.

25.04.2015 15:24  Güncelleme: 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünde, 57'nci Alay Şehitliği'nde anma töreni düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti'ni Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın temsil edildiği törene, Galler Prensi Charles, oğlu Hary ile birlikte katıldı. Törene katılanlar arasına Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, yabancı ülke temsilcileri, askerler ve muharip gaziler de yer aldı. AB Bakanı Bozkır, Prens Charles ve 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Çolak'ın şehitliğe çelenk sunmasıyla başlayan tören; saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile sürdü.

"ÇANAKKALE, KURTULUŞ SAVAŞI'NIN MAYASI"

Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç törende yaptığı konuşmada Çanakkale Geçilmez Destanı'nın yazıldığı savaşların, ölmesini bildikleri için yaşamayı hak eden insanların haysiyet mücadelesi olduğunu söyledi. Korgeneral Güvenç, şunları söyledi:

"Bir tarafta ömrünün sonuna gelmiş imparatorluğun küllerinden doğacak yeni bir devletin kurulmasında eksikliği hissedilen muazzam sayıda eğitimli genç nüfus, diğer tarafta ise vatanlarından uzakta hayatlarını feda eden savaşçılar bulunmaktadır. Çanakkale, Balkan Savaşı yenilgisinden sonra ayağa kalkamaz denilen bir milletin, tüm dünyayı hayretler içinde bırakan silkiniş ve diriliş mücadelesidir. Yaralı asker, tekrar kükremiştir. Eşsiz Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı'na giden yolda ulusça yeniden doğuşun başlangıcıdır. Çanakkale, Kurtuluş Savaşı'nın mayası, Türkiye Cumhuriyeti kitabının önsözüdür. Bu itibarla Çanakkale, bir ulusun yeniden doğuş destanıdır. Ayrıca Çanakkale Savaşı, Mustafa Kemal'in askeri yeteneklerinin ortaya çıkmasını ve 'Anafartalar Kahramanı' olarak tanınmasını sağlamıştır. Anafartalar muharebelerinde Mustafa Kemal, bir komutanın vatan savunmasında gerektiğinde nasıl inisiyatif alabileceğini, rütbesinin fevkinde nasıl sorumluluk taşıyabileceğini örnek şekilde sergilemiştir. Atatürk, bu savaşın anıtsal figürü ve en önemli kişisidir."

Konuşma sonrası 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 57'nci Alay Anı Defteri'ni imzaladı. Ardından şehitler için Kuran'ı Kerim okundu. İl Müftüsü İbrahim Öcüt tarafından dua yaptırıldı. Tören şehitliğin gezilmesiyle son buldu.

SON GAZİNİN OĞLUYLA

Prens Charlers, AB Bakanı Bozkır ve diğer ülke temsilcileri şehitlikteki mezarlara karanfil bıraktı. Bu esnada Galler Prensi Charles, 57'nci Alay Şehitliği girişinde heykeli bulunan Çanakkale Savaşı'nın son gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu emekli öğretmen Turgut Kaçmaz ile bir süre sohbet etti. Charles, babasının heykeli önünde Turgut Kaçmaz ile hatıra fotoğrafı çektirdi, elele yürüdü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale'de 57. Alay Şehitleri Anıldı - Son Dakika


Advertisement