Bozdağ: Anayasa Mahkemesi Durumdan Vazife Çıkardı - Son Dakika
Güncel

Bozdağ: Anayasa Mahkemesi Durumdan Vazife Çıkardı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin Twitter kararını değerlendirirken, "Mahkeme durumdan vazife çıkarmıştır." yorumunu yaptı.

08.04.2014 13:09  Güncelleme: 13:08

-Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını değerlendirirken, "Mahkeme durumdan vazife çıkarmıştır" yorumunu yaptı. Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi, kendisine yeni yetki ve görev ihdas etmiştir. Hiçbir mahkemenin kendisine anayasa ve yasanın vermediği bir yetki ve görev ihdas etmesi mümkün değildir. Hiçbir mahkemenin kendisine anayasa ve yasanın vermediği bir yetki ve görev ihdas etmesi mümkün değildir" dedi.

Bozdağ, AK Parti Grup toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, "Bireysel başvuruyla ilgili yeni bir düzenleme, bir değişiklik gündeminizde var mı?" şeklindeki bir soruya, "Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı veren anayasa değişikliği önemli bir değişiklik. Tabii bunun uygulaması da değişiklik kadar önemli" yanıtını verdi.

Adalet Bakanı şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesi'nin son Twitter ile ilgili verdiği kararın esası ayrı bir konu ama Mahkeme bu kararın esasına girme hakkına daha doğrusu böyle bir başvuruyu esastan görüşme hak ve yetkisine sahip değil. Böyle bir görevi, böyle bir yetkisi yok. Çünkü bireysel başvuru hakkı bütün yargı yollarını tüketmiş kişilere tanınmış bir haktır. Hiç yargı yolunu tüketmeden bireysel başvuru yoluna kimse gidemez. Mahkemeye müracaat etti, mahkeme ne yapar? Mahkeme bunu usulden ön inceleme aşamasında reddeder. Kabul edilemez bir başvuru olarak kabul eder, reddeder. İşin esasına giremez."

-YSK KARARLARI-

Bekir Bozdağ, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından çalışmaları eleştirilen YSK kararlarına ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:

"YSK şu ana kadar Türkiye'de seçimlerin sağlıklı yürümesi için büyük görevler yaptı. Baktığımızda Türkiye'nin en iyi yaptığı işlerden birinin seçimler olduğunu görüyoruz. Bu seçim sırasında da tartışmalar elbette olacaktır. Bu normaldir. YSK bu tartışmaları kesin olarak karara bağladığında o zaman bu seçimlerle ilgili bir değerlendirmeyi yapmam mümkün olur. Şu anda yerel yönetim olduğu için de tabi pek çok yerde adaylar var, itirazlar var. Ama baktığınızda Türkiye'de seçimlerin genel olarak sağlıklı yürüdüğünü söylemek mümkün."

YSK kararlarının Anayasa Mahkemesi'ne taşınıp taşınmayacağına ilişkin bir soruyu, "YSK kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi'ne gidilemez" dedi.

Bozdağ, "Çünkü YSK'yı düzenleyen Anayasa maddesi çok açıktır. Dilekçe de başka yolla da Anayasa mahkemesine gidilemez. Seçimle ilgili kararları alma yetkisi YSK'ya aittir. YSK kararları kesin karardır. Tartışılamaz. Anayasa Mahkemesi'nin takdir yetkisi yoktur YSK kararlarında" diye konuştu.

-CEMAATE YÖNELİK OPERASYONLAR-

Bozdağ, "Başbakan seçimden evvel yaptığı konuşmalarda seçimden sonra cemaate yönelik bir operasyon başlatılacağını duyurmuştu. Adana'da 8 polisin gözaltına alınması bununla mı alakalı?" şeklindeki bir soruyu, "Adli süreçler, süreci yürütenler tarafından neyle ilgiliyse ona göre zaten basına açıklamalar yapılır. Şu anda Türkiye'de değişik yerlerde suç isnatlarıyla alakalı savcılar kendilerine gelen ihbarlar, şikayetler üzerine soruşturmalar yürütüyorlar. Bunlar normal süreçlerdir, bir olağanüstülük yüklemenin anlamı yok" diye yanıtladı.

Bozdağ, MHP'nin İdare Mahkemesi'ne 4 eski bakana ait fezlekelerle ilgili yaptığı başvuruyu ise, "Meclis kararlarıı kesindir. Anayasa Mahkemesi ve İdare mahkemeleri Meclis'i denetleyemez. Partiler idare mahkemelerine başvurabilirler ala denetleyemezler" şeklinde yorumladı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bozdağ: Anayasa Mahkemesi Durumdan Vazife Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement