AİHM'in Öcalan Kararı - Son Dakika
Güncel

AİHM'in Öcalan Kararı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Türkeş: "Yaklaşık 20 yıl önce ortaya atılan ve başlarda malum şahıslarca 'komplo teorisi' şeklinde algılanan 'Öcalan'ın Türkiye'ye şartlı verildiği ve bir gün Meclise gireceği' tezi, son gelişmelerle doğrulanma yoluna girmiştir"

19.03.2014 12:49

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Abdullah Öcalan kararına ilişkin, "Yaklaşık 20 yıl önce ortaya atılan ve başlarda malum şahıslarca 'komplo teorisi' şeklinde algılanan 'Öcalan'ın Türkiye'ye şartlı verildiği ve bir gün Meclise gireceği' tezi, son gelişmelerle doğrulanma yoluna girmiştir" iddiasında bulundu.

Türkeş, yaptığı yazılı açıklamada, 14. yüzyılda yazdığı "Divina Commedia (İlahi Komedya)" adlı epik şiiriyle tüm dünyanın tanıdığı İtalyan şair Dante'nin artık yalnızca edebiyat çevrelerine değil aynı zamanda uluslararası hukuk camiasına da ilham kaynağı olduğunu savundu.

AİHM'in Öcalan için verdiği kararın çeşitli kesitlerinde Dante'ye atıfta bulunulduğunu ifade eden Türkeş, kararda Dante'nin "Siz ki buraya girenler, bütün umutlarınızı geride bıraktınız" sözlerine gönderme yapılarak "Cezaevleri, cehennem olmamalıdır" denildiğini belirtti.

"Yaklaşık 20 yıl önce ortaya atılan ve başlarda malum şahıslarca 'komplo teorisi' şeklinde algılanan 'Öcalan'ın Türkiye'ye şartlı verildiği ve bir gün Meclise gireceği' tezi, son gelişmelerle doğrulanma yoluna girmiştir" iddiasında bulunan Türkeş, şöyle devam etti:

"Başka bir deyişle AİHM'in son kararı, MHP'nin yıllar önce dillendirdiği Batı'nın 'Öcalan'a özgürlük' projesinde hayati bir etabı simgelemektedir. Bu vesileyle dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın haklı olarak ifade ettiği 'Öcalan tahliye edilemez' tespitinin meşruiyetinin de 57. Hükümetin icraatlarında saklı olduğunu hatırlatırız. 2 Ağustos 2002'de Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkındaki kanuna MHP'nin önerisiyle geçici bir madde eklenmiştir. Bu madde ölüm cezası müebbede dönüşenlere, şartlı salıverme hakkı verilememesiyle ilgilidir. Kısacası Adalet Bakanı, gücünü partimizin o dönemde sergilediği dirayetli tutumdan almaktadır. AKP iktidarını, sahnelenen tiyatro piyesine karşı duyarlı ve tetikte olmaya çağırıyoruz."

Türkeş, açıklamasında "Hukukun şiir ve edebiyatla şekillendirilmeye çalışıldığı bugünlerde umarız AİHM'den bir yargıç kalkıp da Fransız düşünür Michel Foucault'un 'hapishane' eleştirilerinden feyz almaya kalkmaz. Zira Foucault'un modern hapishane kritiği dikkate alındığında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesi uyarınca hapishane sistemi topyekun yerle bir edilmek zorunda kalabilir" değerlendirmesine yer verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AİHM'in Öcalan Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement