AK Parti'nin Seçim Beyannamesi (8) - Son Dakika
Ekonomi

AK Parti'nin Seçim Beyannamesi (8)

AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, otomotiv sektöründe küresel pazarların ihtiyaçlarına yönelik özgün tasarım araçlarla markalaşma teşvik edilecek ve bu kapsamda yerli marka otomobil üretimi çalışmaları hızlandırılacak.

15.04.2015 16:26

AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, otomotiv sektöründe küresel pazarların ihtiyaçlarına yönelik özgün tasarım araçlarla markalaşma teşvik edilecek ve bu kapsamda yerli marka otomobil üretimi çalışmaları hızlandırılacak.

AK Parti'nin "7 Haziran Genel Seçimleri Seçim Beyannamesi"nde bilim, teknoloji ve yenilikçi üretim başlığı altında, Türkiye'nin yüksek gelir grubundaki ülkeler arasına girmesinin, bilim ve teknoloji ile yenilik alanında yapılacak atılımlarla mümkün olabileceğine yer verildi.

Beyannameye göre, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin kalkınmasına daha fazla ivme sağlayacak yüksek katma değerli alanlara odaklanılacak. Oluşturulan altyapı, etkin şekilde kullanılarak Türkiye'de yenilikçi ve yüksek katma değerli üretim artırılacak ve kalkınma süreci yeni bir evreye taşınacak.

Teknolojik gelişimde özel sektör daha fazla desteklenerek, yeniliğe dayalı bir ekosistem oluşturulmasına, araştırma sonuçlarının ticarileştirilmesine ve markalaşmasına özel önem verilecek. Yenilikçiliğe odaklanılarak firma becerilerinin artması ve KOBİ'lerin rekabet güçleri artırılarak, ekonomik büyümeye katkısının yükseltilmesi sağlanacak.

İkinci atılım döneminde araştırma kapasitesi, Ar-Ge ve yenilikçilik bilinci ile üniversite-sanayi işbirliğinin daha da geliştirilmesinin, öncelikli kalkınma hedefleri arasında olduğu belirtilen beyannameye göre, bilim, teknoloji ve yenilik, yeni Türkiye'nin ekonomisinde kritik role sahip olacak.

2023 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payının yüzde 3'e çıkarılması hedefleniyor. Önümüzdeki dönemde Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin artırılmasına yönelik destek sağlayan kurumlar arasında koordinasyon güçlendirilecek ve desteklerin etkinliği artırılacak.

Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanunun ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanacak ve dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde, yerli ürün ve teknolojiler geliştirilmesine yönelik araştırma programları desteklenerek, etkinleştirilecek.

Bilim Merkezleri yaygınlaştırılacak, yurtdışında yer alan bilimde öncü 10 ayrı merkeze bilim müşaviri ve ataşesi atanacak, teknoloji transfer ve yenilik merkezlerinde hizmet kapasitesi geliştirilecek ve Patent Borsası kurulacak.

- Kamu alımlarında orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payı artırılacak

Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Öncelikli Dönüşüm Programı ile teknolojik ürün ve marka sayısı artırılacak, araştırma ve yenilik merkezleri güçlendirilecek, nitelikli insan sayısı artırılacak ve yenilikçi girişimcilik geliştirilecek. Bu kapsamda, sanal ve gerçek ortamlarda kamu-üniversite-sanayi işbirliği platformları oluşturulacak, girişimcileri desteklemek için finansman eksiğinin en çok hissedildiği erken aşamaya yönelik bir fon kurulacak.

Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Öncelikli Dönüşüm Programı ile de kamu alımlarının kaldıraç gücü kullanılarak, yerli teknoloji ve üretim geliştirilecek. Her yıl 100 milyar lirayı aşan kamu alımları, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine katkı sağlayacak, yeniliği, yerlileştirmeyi, teknoloji transferini ve yenilikçi girişimciliği teşvik edecek etkili bir politika aracına dönüştürülecek. Bu kapsamda, kamu alımlarında orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payı artırılacak.

Uluslararası yükümlülükler de dikkate alınarak, yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantili tedarik modelinin uygulanabilmesi için Kamu İhale Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılacak. Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı yerli tedarik modelleri geliştirilecek ve uygulanacak.

Türkiye, geniş coğrafyaların nitelikli beyinleri için bir cazibe merkezi haline getirilecek. Beyin göçü engellenirken, başlatılan tersine beyin göçü hızlandırılacak.

Sanayi politikaları

Gelecek dönemde büyük çaplı ve yatırım niteliğindeki kamu alımlarında, alıcı kurumların yerli sanayiyi geliştirecek yönde kamu alım sürecini yönetme kapasitesi geliştirilecek.

Kamunun raylı ulaşım sistem ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranı artırılacak, küresel rekabet gücünün artırılması için sektörel ve sektörler arası entegrasyon güçlendirilecek. Bu kapsamda, tekstil, deri, mobilya sektörlerinin tarım sektörüyle; makine, tıbbi cihaz ve elektronik sektörlerinin hizmetler sektörüyle; makine, tıbbi cihaz, otomotiv sektörlerinin de elektronik sektörü ile aralarındaki entegrasyon güçlendirilecek.

Başta enerji, ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere imalat sanayinde özel sektör tarafından hayata geçirilecek projeler, Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla desteklenecek ve yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman sağlanacak. Ayrıca, Türkiye Kalkınma Bankası ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli projeleri daha fazla destekleyecek bir anlayış içinde yeniden yapılandırılacak.

Sağlıkta ulaşılan kalitenin finansal olarak sürdürülebilmesi ile ilaç ve tıbbi cihaz alanında yerli üretimin artırılmasının temel amaç olduğu belirtilen beyannameye göre, Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı ile yurtiçi ilaç ihtiyacının değer olarak yüzde 60'ı, yurtiçi üretimle karşılanacak. Uzun vadede ise araştırma altyapısını geliştirmek ve yeni ürünlerin keşfi yoluyla küresel değer zincirlerinde etkinlik artırılacak.

Program kapsamında ayrıca, "Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi" oluşturacak, yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyecek şekilde "Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı" kurulacak.

Yerli marka otomobil üretimi çalışmaları hızlandırılacak

Beyannameye göre, otomotiv sektöründe çevreye duyarlı yeni teknolojilerin geliştirilmesi sağlanacak. Söz konusu sektörde küresel pazarların ihtiyaçlarına yönelik özgün tasarım araçlarla markalaşma teşvik edilecek ve bu kapsamda yerli marka otomobil üretimi çalışmaları hızlandırılacak.

Öte yandan, yerli cep telefonu üretilmesi de sağlanacak. TÜBİTAK, bu kapsamda akıllı telefon ve bileşenleri üretecek kuruluşlara destek için çağrıya çıktı ve 8 şirket, bu konuda çalışmalara başladı.

Savunma sanayinde, denizlerde MİLGEM'in yanı sıra yeni tip karakol botu, hızlı müdahale botu, amfibi gemi, arama kurtarma gemisi, süratli amfibi gemi, Perry sınıfı fırkateyn modernizasyonu projelerinin hayata geçirildiği aktarılan beyannameye göre, Türk mühendisleri tarafından tasarlanan özgün temel eğitim uçağı HÜRKUŞ-A'dan, 2019 yılına kadar 15 adet yapılacak.

Türkiye'nin gece, gündüz ve her türlü hava koşulunda uzaydan görüntü alınabilmesini sağlayan uydu sistemi Göktürk-3 projesi hayata geçirilecek.

Savunma sanayindeki projelerin gerçekleşmesiyle Türkiye, sadece milli ihtiyaçları temin etmekle kalmayacak, savunma sanayi ihracatında da küresel düzeyde önemli bir aktör haline gelecek.

- Girişimcilik ve KOBİ'ler

Türkiye'yi yenilik alanında bir üst lige taşıyacak Bilişim Vadisi'nin kurulacağı belirtilen beyannameye göre, Artvin ve Hakkari'de de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasıyla, Türkiye'de OSB'si olmayan il kalmayacak. 2023 yılında ise 70 yeni OSB ve 1 milyon ilave istihdam hedefleniyor.

KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak. Kadın girişimciliğinin önündeki engellerin kaldırılması ve kadınların ekonomik hayattaki rollerinin geliştirilmesine yönelik yeni destek mekanizmaları geliştirilecek.

Gelecek dönemde verimlilik odaklı bir yaklaşımla rekabet gücünü artırarak, cari açık sorunu yaşamadan yüksek ve istikrarlı büyümeye ulaşılması hedefleniyor. Bu kapsamda hazırlanan Üretimde Verimliliğin Artırılması Öncelikli Dönüşüm Programı ile verimlilik alanında sistematik gelişmeler kaydeden KOBİ'lerin devlet desteklerinden öncelikli ve avantajlı olarak yararlanması sağlanacak.

KOBİ'lerin kurumsallaşmalarına önem verilecek. Bu amaçla destek programları oluşturulacak ve mevcut destekler gözden geçirilecek. Program kapsamında ayrıca, Türk malı markası ve imajının iyileştirilmesi için faaliyetler yürütülecek. Dış pazarlardaki dağıtım kanallarına doğrudan erişim amacıyla, özellikle yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren yabancı şirket ve markaların satın alınması desteklenecek.

Bilgi Toplumuna Dönüşüm

Gelecek dönemde de bilgi toplumu olma yolundaki adımlara hız verilecek. Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümde önemli yere sahip olan, büyüme ve istihdam odaklı hazırlanan ve 2015-2018 dönemini kapsayan yeni Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı hayata geçirilecek. Bu strateji ve eylem planı çerçevesinde bilgi toplumuna dönüşüm alanındaki yatırımlara daha da ağırlık verilecek.

Kamunun e-dönüşümü (e-Devlet) büyük oranda tamamlanacak. 4G mobil elektronik haberleşme hizmetlerine yönelik yetkilendirme çalışmalarının başlatıldığı aktarılan beyannameye göre, bu hizmetlerin yaygınlaştırılması sağlanacak. 4G elektronik haberleşme ekipmanlarının yurtiçinde üretilmesine yönelik teşvikler verilecek ve 5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin Ar-Ge çalışmaları başlatılacak.

Fiber Erişim Destekleme Programı oluşturulacak. Fiber altyapı yatırımlarının artırılmasına önem verilecek, hızlı ve kaliteli genişbant erişim yaygınlığı sağlanacak ve 2018 yılında 4 milyon "fiber aboneye" ulaşılacak.

Bilişim suçları ihtisas mahkemeleri kurulacak

Bilgi teknolojileri firmalarının küresel pazarlara açılımı teşvik edilecek ve Oyun Sektörü Stratejisi oluşturulacak.

Kişisel verilerin korunması ve siber güvenliğe ilişkin yasal düzenlemeler hayata geçirilecek, Siber Suçla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanacak ve bilişim suçları ihtisas mahkemeleri kurulacak.

Yoksul ailelere, belirli ölçütlerle internet erişimi imkanı sağlanacak. FATİH projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlardan alan çocukların bulunduğu aileler öncelikli olarak değerlendirilecek, bu ailelere belirli bir kotada internet erişim hizmeti sunumu, kamu kaynakları kullanılarak sağlanacak.

İnternet kafelerin şartları başta fiziksel koşullar olmak üzere, tüm bireylere hizmet verebilmelerini teminen iyileştirilecek, bu kafeler sınıflandırılacak, sağlıklı ve güvenli bir şekilde hizmet vermeleri sağlanacak. Bu sayede, yaklaşık 5 milyon internet kafe kullanıcısı için daha kaliteli ve güvenli hizmet ortamı oluşturulması hedefleniyor.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi AK Parti'nin Seçim Beyannamesi (8) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement