AK Parti Samsun Milletvekili Kurt Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Samsun Milletvekili Kurt Açıklaması

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Türkiye'nin AB'ye vizesiz giriş konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çalıştığını belirterek, "Temmuz itibarıyla vatandaşlarımız pasaportlarıyla Avrupa'nın Schengen bölgesine rahatlıkla girip, çıkabilecekler.

27.04.2016 15:49

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Türkiye'nin AB'ye vizesiz giriş konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çalıştığını belirterek, "Temmuz itibarıyla vatandaşlarımız pasaportlarıyla Avrupa'nın Schengen bölgesine rahatlıkla girip, çıkabilecekler. Biz bunu hak ettiğimizi düşünüyoruz." dedi.

Kurt, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mültecilerin geri kabul anlaşması ve AB'ye vizesiz seyahate ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Göç konusunun Türkiye ve AB'nin son yıllardaki ortak sorunu olduğunu ve ilişkilerin bu kapsamda geliştiğini belirten Kurt, dünya üzerinde 244 milyon göçmen bulunduğunu, bunun 60 milyonunun yerlerinden zorla göç ettirilmiş insanlar olduğunu anlattı.

Kurt, Suriye'deki iç savaş nedeniyle 12 milyon insanın yerinden edildiğini, yaklaşık 4 milyon Suriyeli'nin başta Türkiye olmak üzere çevre ülkelerde bulunduğunu ve bu 4 milyon Suriyeli sığınmacıların Birleşmiş Milletlerce uluslararası koruma statüsüne alındığını ifade etti.

AB ile yapılan vize muafiyeti anlaşması kapsamında, Türkiye'nin son bir aydır yükümlülüklerini yerine getirmeye çalıştığını, yasal düzenlemelerin hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayan Basri Kurt, "Böylelikle 1 Temmuz itibarıyla vatandaşlarımız pasaportlarıyla Avrupa'nın Schengen bölgesine rahatlıkla girip, çıkabilecekler. Biz bunu hak ettiğimizi düşünüyoruz. Bir ülkenin pasaportu ne kadar geçerliyse, itibarı da o kadar yüksek demektir." diye konuştu.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya mülteci geçişlerinin Türkiye'nin çabalarıyla büyük ölçüde engellendiğini ifade eden Kurt, şunlyarı söyledi:

"Türkiye üzerinden göçler, yapılan anlaşmayla çözülmüş durumda. Çok daha geniş bir perspektifle bu sorunun ele alınarak kesin çözümü de gerekmektedir. Ege'deki göç sorununu çözmüş olmakla birlikte orta ve uzun vadede bu sorun çözülmüş değil. İnşallah diğer ülkelerde Türkiye'nin göç ve mülteciler konusunda gösterdiği hassasiyeti gösterirler, bütün dünyanın bu işe destek vermesi lazım."

Kurt, 2015 yılında 856 bin 723 düzensiz göçmenin Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçtiğini belirterek, geçenlerin yüzde 56'sının Suriyeli, yüzde 24'ünün Afgan, yüzde 10'unun da Iraklı olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Samsun Milletvekili Kurt Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement