AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (3) "Cumhurbaşkanımız ile tam bir uyum içindeyiz.

27.01.2015 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tam bir uyum içinde olduklarını belirterek, "Cumhurbaşkanımız ile aramızdaki bu uyumun bozulmasına hiçbir şekilde izin vermeyiz" dedi.

Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Davutoğlu,  son 10 gün içinde 5 il, Avrupa'da 4 şehirde temaslarda bulunduklarını hatırlatarak,  kendileri vatandaşlarla buluşup dünyanın yatırım öncüleri, finans kuruluşları ve önemli liderleriyle bir araya gelirken, " Türkiye'de birilerinin Ankara'nın dar koridorlarında küçük hesaplar içine girdiğini"  söyledi.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı başkanlığında Bakanlar Kurulu'nu topladıklarını, bunu hemen istismara yöneldiklerini belirten Davutoğlu, buradan hareketle kendilerince küçük hesapları tahrikleri başlatmaya ve sürdürmeye çalıştıklarını kaydetti. "Bu kürsüden ve bir çok kürsüden de defaatle söyledim; Cumhurbaşkanımız ile tam bir uyum içindeyiz ve Cumhurbaşkanımız ile aramızdaki bu uyumun bozulmasına hiçbir şekilde izin vermeyiz" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim siyasetimiz vefa siyasetidir. Bir dava ahlakı ve devlet geleneği içinde hareket ederiz. Bu sabah dahi Bahçeli, muhtemelen de de öğleden sonra Kılıçdaroğlu aynı konuda istismar yapmaya çalışacaklar. Biz bütün bu kadrolar olarak yola birlikte çıktık ve istikametimiz de bellidir.  Bu istikamet büyük ve yükselen güç Türkiye istikametidir. Bu istikametten bizi kimse koparamaz.

Cumhurbaşkanımızın Bakanlar Kurulu'na ihtiyaç hissettiğinde, talep etmesi halinde başkanlık etmesi anayasal bir yetkidir ve bu daha önceki Cumhurbaşkanları tarafından da kullanılmıştır. Şimdi de aynı bizim kurucu genel başkanımız ve  bu kürsüden bize yıllarca hitap etmiş bir Cumhurbaşkanı olarak, Cumhurbaşkanımızın bizimle bu kadar yakın temas ve çalışma temposu içinde olmasından daha doğal bir şey yok. Kıskanmasınlar, kıskanmasınlar... Kimse herhangi bir şekilde Cumhurbaşkanımız ile benim, Başbakanlık ya da Bakanlar Kurulu arasında ihtilaf çıkacağı ve buradan hareketle de Türkiye'de siyasi kriz olup, onlara alan açılacağı hesabı içine girmesinler. Biz onların bildiği siyasetçiler değiliz. Biz onların bildiği devlet adamları değiliz. Biz hem dava ahlakını hem de devlet geleneğini aynı kararlılıkla sürdürürüz.

Yine bu çerçevede bir yetki çatışması olduğundan bahisle birtakım istismarlara kalkıştılar. Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız Bakanlar Kurulu toplantısı, tam bir istişare, fikir zenginliği içinde cereyan etmiştir ama bütün hesap sorma ve sorumluluk anlamında  muhatap Bakanlar Kurulu'dur. Bu konuda olmaz ama ola ki eleştirilecek bir husus olursa hiçbir şekilde Cumhurbaşkanımız ilzam edilemez. Hesap verecek olan biziz. Cumhurbaşkanımız ile istişare ederek bu kararlı yola devam edecek olan biziz. Buradan herhangi bir şekilde siyasi istismar konusu çıkarmaya kimse yeltenmesin. 27 Ağustos'taki olağanüstü kongremizde ifade ettiğimiz gibi bu kutlu yolun yolcuları arasında hiçbir fitneye izin vermeyiz. Kararlı şekilde yolumuza devam ederiz."

-"Hiçkimse özel yakınım değil"

Davutoğlu, konuşmasını sürdürürken, slogan atan izleyicilere, " Konya'ya da bütün Türkiye'ye de selamlar. Artık benim için Konya ile herhangi bir vilayet arasında hiçbir ayırım yoktur. 81 vilayetin hepsindeniz, hepsine canımız feda.  Geçen bir arkadaşımız bir mesaj getirdi, 'bir yakınınızmış' diye. Ona şunu söyledim; 'bundan sonra benim 77 milyon yakınım var. Hiçkimse özel yakınım değil. 77 milyon yakınım, 77 milyon kardeşim var.  Herhangi birisi yakınım derse yanlış yapar. Bu anlamda Konya'ya da bütün güzel vilayetlerimize de selam olsun" karşılığını verdi.

-"Genel Kurul'un ortak aklını temsil eden bir karardır"

Konuşmasında Dört eski Bakan ile ilgili TBMM Soruşturma Komisyonu Raporu'nun geçen hafta Genel Kurul'daki görüşmelerine  işaret eden Davutoğlu, raporun oylanmasıyla ilgili spekülasyonlar yapıldığını kaydetti.

"Soruşturma Komisyonu Raporu, TBMM Genel Kurulu'nda teyit edildi. Bu ne anlama geliyor? Bir kere şu anlama geliyor; 17-25 Aralık operasyonlarının bir darbe teşebbüsü olduğunun Genel Kurulumuzca da tescil edildiği anlamına geliyor" diyen Davutoğlu, birincil mahkemeden alınan takipsizlik kararının Genel Kurulca da tescil edildiği anlamına geldiğini belirtti.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Birincil mahkemelerde alınan takipsizlik kararında herhangi bir siyasi boyut olmadığı gibi, Soruşturma Komisyon Raporu'nun TBMM Genel Kurulu'nun onaylamasında da herhangi bir siyasi boyut yoktur. Tamamıyla hukukidir. Bu konuda kim hukuka uygun davranmıştır? AK Parti davranmıştır. Yasal ve anayasal çerçeve der ki Soruşturma Komisyonu'nda bulunanlar herhangi bir ihsası reyde bulunamaz. Yine bu yasal çerçeve der ki TBMM'de oylama yapılırken kimse, herhangi bir grup kararı alamaz, yönlendirmede bulunamaz ve herkes kendi özgür iradesiyle karar verir. Biz Soruşturma Komisyonu esnasında hiçbir AK Parti'li yetkili; ne komisyon üyesi, ne genel başkan olarak ben veya parti yetkilimiz ihsası reyde bulunmadı. Hiçbir şekilde. Halbuki diğer partilerin üyeleri, ihsası reyde bulundular. Suç işlediler. Soruşturma Komisyonu neden vardır? Bir olayın olup olamadığını, bir suçun işlenip işlenmemiş olduğunu araştırmak için vardır. Baştan kararınız belliyse niye o komisyona katılıyorsunuz? Bizden bir ihsası rey olmadı. TBMM Genel Kurulu'nda da oylamada da hiçbir şekilde baskı, yönlendirme yapmadık çünkü bu yasal suç olurdu ama diğerleri baskıyla, yönlendirmeyle, birtakım kendi aralarındaki çalışmalarla belli kanaate doğru Genel Kurulu yönlendirme çabasına girdiler. Dolayısıyla bizim TBMM Genel Kurulu'nda çıkan bu karar, Genel Kurul'un ortak aklını temsil eden bir karardır."

-"Bu röportajın bir ibret vesikası olarak saklanmasını tavsiye ediyorum"

Davutoğlu, dikkat çekmek istediği bir başka konuya işaret ederek, şunları kaydetti:

"Nasıl bir koalisyonla karşı karşıya kaldığımız hususunda... Hani şu Hazreti Peygamber'e hakaret eden karikatürü basan gazete var ya. Hani Ergenekon, Balyoz davalarına sahip çıkan o gazete var ya... Bir kaç gündür dönemin savcısı... 'Dönemin Başbakanı' dedikleri Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugünün Cumhurbaşkanı'dır, ama o, dönemin savcısıdır. O dönemin savcısıyla röportaj yapıyorlar. Nasıl bir koalisyon? Ergenekon, Balyoz, paralel çete yan yana ve arkalarında CHP. Bu röportajın bir ibret vesikası olarak saklanmasını tavsiye ediyorum. Son 1,5 yıldır işte böyle bir koalisyonla biz bir mücadele içindeyiz. Biz milletle beraberiz, onlar ise sadece AK Parti'ye zarar vermek için bütün şer odakları yan yana... Bütün şer odakları yan yana olsun, biz hayır yolundan ayrılmayacağız. Biz memleketin hayrı ve doğruluğu istikametinden ayrılmayacağız. Herhangi bir şekilde grubumuz içinde bunun ihtilaf konusu olduğu hususunda kimse spekülasyona kalkışmasın. AK Parti grubu doğru olanı yapmıştır. Eğer AK parti grubu blok olarak bir yönde hareket etmiş olsaydı, bu sefer de diyeceklerdi ki  'talimatla oy kullandılar.' Hayır. Bu Grubun bütün değerli mensupları, onurlu milletvekillerimizin hepsi kanaatlerini beyan ettiler, oylarını kullandılar. Hepsine de buradan saygıyla, selamla, kararları dolayısıyla takdirlerimi ifade ediyorum. Nihayetinde de AK Parti Grubu çoğunluğuyla bütün bu teşebbüslerin bir ihanet, darbe teşebbüsü olduğunu ortaya koydu. "

Davutoğlu,  bir izleyicinin "onlar batan bankaların hesabını versinler" diye laf atması üzerine, "Daha çok hesap soracağımız husus var onlardan, daha hesap soracağız" karşılığını verdi.

12 yılın Türk siyasi hayatı için uzun iktidar dönemi olduğunu belirten Davutoğlu, "Ama tarih için daha bizim yolumuzun önsözündeyiz. İnşallah daha nice 10 yıllar bu kervan yürüyecek ve hesap sorulması gereken herkesten de gerekli hesaplar sorulacak" dedi.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement