Aleviler Aşure Günü'nün Tatil Edilmesini İstiyor - Son Dakika
Güncel

Aleviler Aşure Günü'nün Tatil Edilmesini İstiyor

Alevilerin talep listesinde; Boğaz Köprüsü'nün adının Şah İsmail olarak değiştirilmesi, Alevi köylerine cami yapılmaması, aşure gününün tatil olması gibi istekler var.

25.11.2014 08:38  Güncelleme: 09:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aleviler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 12 maddeden oluşan talep listesi iletti. Tunceli, Elazığ ve Malatya Alevilerini temsil eden 9 Alevi dedesi tarafından Başbakan Davutoğlu'na sunulan 12 maddelik listede yer alan talepler şöyle:

1- Aleviler ötekileştirilmesin. Türkiye'de Alevi bir bakanın, müsteşarın, valinin, genel müdürün olmaması, Alevilerin ötekileştirildiğini gösteren en dikkat çekici örnektir.

2- Cemevleri, Alevi inancının ibadet mekânlarıdır. Cemevlerinin inançsal statüsü tanınmalı, diğer ibadethanelerin yararlandıkları tüm haklardan yararlanmalı.

3- Aleviler, toplumun özgürlükçü gelişimi önünde engel olan mevcut Anayasa yerine, toplumun her kesiminin katıldığı ve temsil edildiği yeni bir Anayasa talep ediyor.

4- Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasal kurum olmaktan çıkartılmalı; özerk Din İşleri Kurumu haline getirilmeli, inanç gruplarının eşit temsiliyeti sağlanmalıdır. İnanç gruplarının oluşturacağı birimler, kendi inanç mensuplarına hizmet vermeli, bunun sağlanması için her inanç grubu, inanç bütçesinden pay almalı.

5- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri zorunlu olmaktan çıkartılıp seçmeli hale gelmeli, velisinin talebi doğrultusunda çocuğa istediği din ve inançla ilgili eğitim verilmeli.

6- Hacı Bektaşi Veli Dergâhı başta olmak üzere tüm Alevi- Bektaşi dergâh ve türbeleri, bu inanç mensuplarına devredilmeli.

7- Alevi İslam inancı ortaöğretimden başlayarak öğretilmeli. Yükseköğretimde Alevi inancına yönelik inanç önderlerini yetiştiren akademik birimler kurulmalı.

8- Alevi köylerine cami yaptırma girişimi ve imam atamaları durdurulmalı, atanan imamlar da geri çağrılmalı.

9- Milli tarih ve İslam tarihi, mezhepler üstü bir anlayışla doğru ve tarafsız olarak yeniden yazılmalı, başka inançları yok sayma düşüncesinden vazgeçilmeli.

10- Baraj, taş ocağı, yol ve benzeri kamu hizmetlerinde Aleviler için kutsal sayılan yerlerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterilmeli.

11- İnsanların maneviyatını yaşaması, günün inançsal ritüellerini yerine getirmesi için aşure günü tatil ilan edilmeli.

12- Gerek Yavuz Sultan Selim, gerekse Şah İsmail Hatayi Türk ve İslam tarihinin iki önemli, iki büyük şahsiyetidir. Geçmişte yaşanılan olumsuzluklara taraf olmaktan kaçınılmalı ve bu olaylardan ders çıkarılmalı. İstanbul Boğazı'na yapılan bir köprüye Yavuz Sultan Selim ismi veriliyorsa, Boğaziçi Köprüsü'nün adı da Şah İsmail Hatayi olarak değiştirilmeli. İki kardeşlik ve barış köprüsü ile bu anlamsız kırgınlık giderilmeli.

Aleviler Aşure Günü\'nün Tatil Edilmesini İstiyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Aleviler Aşure Günü'nün Tatil Edilmesini İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • CEVHER: BENİM DOĞUM GÜNÜMÜ DE TATİL EDERLER Mİ ACABA 21 8 Yanıtla
  • TEKKE ZAVİYELER YASASI VAR: ÜLKEDE AZINLIK KADAR BİLE NÜFUSU OLMAYAN ALEVİLERİN HERYERE MEMUR OLMASI HERYERDE SÜLALERİNİ İŞE ALDIRMALARINI ÇOK GÖRDÜK SÜNNİLER OLARAKTA BİZ DERİZKİ DESTEKLEDİKLERİ İRAN DA BU İSİMLERİ KULLANSINLAR OLMAZ İRAN PERS KRALLIĞI DIŞINDAKİ İSİMLERİ VERMEZ BİZ TÜRKÜZ SÜNNİYİZ BİZDE VERMEYECEĞİZ ATATÜRKÇÜYÜZ DİYEN ALEVİLER ANAYASAYA AYKIRI TEKKE VE ZAVİYELERİN AÇILMASI ANAYASAYA AYKIRI ALEVİLERE KAPİTİLASYON HAKKI VERİLEMEZ SGK NIN BAŞINDA KEMAL VARKEN HERYERE SÜLALESİNİ DOLDURDU ŞOVENLİK YAPA YAPA HERYERDE İKİLİK YARATTINIZ KABUL EDİN CHP Lİ BELEDİYELERDE GÖRÜYORUZ ORDADA SÜNNİ MÜDÜR YOK 12 12 Yanıtla
  • MUSTAFA KEMAL: HZ ALİ'Yİ SEVDİKLERİNİ SAYDIKLARINI SÖYLEYİPDE NEDEN HİÇ BİR ALEVİ HZ ALİ'NİN YOLUNDAN GİTMEZ O NAMAZ KILARDI SİZ KILMAZSINIZ O ORUÇ TUTARDI SİZ TUTMAZSINIZ O İSLAM DİNİNE ÇOK BAĞLIYDI SİZ NERDEYSE DÜŞMANSINIZ SİZİN ŞUAN UYGULADIĞINIZ HİÇ BİR İBADETİ HZ ALİ YAPMAMIŞTIR PEKİ SİZ KİMİ ÖRNEK ALIYORSUNUZ???? 15 9 Yanıtla
  • osman: saçma sapan istekler. alevilik bir din değildir. 11 8 Yanıtla
  • YENİ TÜRKİYEEEE: ben çerkezim ama alevi kardeşlerin sonuna kadar arkasındayım. bu ülkede başkaldırmadıkları halde en çok zulüm ve barbarlık gören alevi vatandaşlarımızdır. en önemliside bu gün kürtlere ve pkk ya verilen hak ve ayrıcalıkların çok azı bile alevilere tanınmamıştır. bu radan ne anlıyorum lla ki ülkeyi bölmeye kalkıp yediğin ekmeğe ihanet edesin ki itibar göresin. (son cümlemi savunmuyorum ama ülke bu hale geldi) 9 8 Yanıtla
  • Esto çinyo: İNANDIĞINIZIN İNANDIĞINA İNANMAK ZORMU GELİYOR SİZLERE.. HZ ALİ NİN TİRNAGİ OLAMAZSİNİZ!!! MÜSLÜMAN DEGİLMİSİN? DEGİLSEN NESİN? Yobazlaşmis alevilik.. CAMİYİ İSTEMİYORUZDA NE DEMEK.. 14 0 Yanıtla
  • ahh benim güzel ülkemm ahhh: ona bakılırsa cuma'da müslümanların bayramıdır her cuma tatil olsun o zaman!! hristiyanların pazar tatili oluyorsa, aleviler aşure günü tatil istiyorsa, kürtler nevruz bayramı, türkler hıdırellez bayramı istemeli, parça pinçik bölünmeliyiz yaniii. . . bunu mu demek istiyorusnuz 9 2 Yanıtla
  • tax: Haklilar. 2 8 Yanıtla
  • aslı: tatil uyar bana hiç okumadım ama kaç gün acaba 5 5 Yanıtla
  • Ozgur: "Tekke ve zaviyeler yasası var" basligi altinda çok boş konuşmuşsun guzel kardeşim.. Senin gibi yobaz insanlar olduktan sonra hiçbir zaman eşitlik olmaz..bir sunni olarak senin yazdiklarindan utandim. 1 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement