Almanya'nın Ikby'ye Yardımda Bulunması - Son Dakika
Güncel

Almanya'nın Ikby'ye Yardımda Bulunması

Almanya\'nın Ikby\'ye Yardımda Bulunması

CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner: "(IKBY'ye silah yardımı) Ellerinizi kirletmeyeceğiniz bir alternatif olabilir ancak bunun ahlaki olarak daha iyi bir alternatif olacağı kesin değil. Böyle bir alternatif ancak olduğunuz yerde oturup ölüleri saymak olabilir”

26.08.2014 16:10

Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Demokratik Birlik Partisi (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne (IKBY) silah göndermekten başka alternatiflerinin olmadığını savundu.

Klöckner, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) silah gönderme planlarına kuşkuyla yaklaşan muhalefeti eleştirdi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tehlikesine karşı IKBY'nin askeri olarak desteklenmesi gerektiğini savunan Klöckner, "Ellerinizi kirletmeyeceğiniz bir alternatif olabilir ancak bunun ahlaki olarak daha iyi bir alternatif olacağı kesin değil. Böyle bir alternatif ancak olduğunuz yerde oturup ölüleri saymak olabilir" dedi.

Almanya hükümetinin İnsan Hakları Sorumlusu Christoph Straesser de Alman birinci televizyon kanalı ARD'de yaptığı açıklamada, hükümetin IKBY'ye askeri yardım yapma planını savundu.

İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) milletvekili Straesser,  "Tabii ilkesel olarak silahla insan hakları için mücadele edemezsiniz ancak oldukça istisnai bir durumdan söz ediyoruz. Orada terörizmle mücadele söz konusu olduğunda, bunun ahlaki ve etik açıdan uygun olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Silahların peşmerge güçlerine verileceğini ancak bu silahların yanlış ellere geçmeyeceğinin garantisi olmadığını belirten Straesser, bu konunun hükümeti ikilemde bıraktığını kaydetti.

Hükümet bu hafta görüşecek

Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, Erbil'deki temaslarının ardından Alman basınına yaptığı açıklamada, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin bir an önce askeri yardım beklediğini, hükümetin konuyu bu hafta ela alacağını söyledi.

Kauder, Federal Meclis'te 1 Eylül'de yapılacak genel kurulda, yalnızca IKBY'ye askeri yardımları değil aynı zamanda "IŞİD'in Avrupa için ne anlama geldiğini" tartışacaklarını vurguladı.

Volker Kauder, IŞİD'e karşı, adı terör listesinde yer alan Kürt gruplara silah yardımı yapılmasına karşı olduklarını belirtti.

Yaklaşan kış koşulları nedeniyle Irak'ın kuzeyinde IŞİD'den kaçan binlerce kişinin büyük zorluklarla karşıya olduğunu belirten Kauder, Avrupa Birliği'ne (AB) bölgeye daha fazla yardımda bulunma çağrısı yaptı.

Kauder, "AB'nin acil bir şekilde yardımların hangi noktalarda yoğunlaşacağı ve nasıl koordine edileceğini ele alması gerektiğine inanıyorum" dedi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'nın Ikby'ye Yardımda Bulunması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement