Ani Harabeleri Ziyaretçi Akınına Uğruyor - Son Dakika
Yerel

Ani Harabeleri Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Ani Harabeleri Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Kars’a 42 kilometre uzaklıkta Ocaklı Köyü’nde bulunan Ani Harabeleri yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

16.02.2014 11:13

Kars'a 42 kilometre uzaklıkta Ocaklı Köyü'nde bulunan Ani Harabeleri yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Sarıkamış İlçesi'ne kayak yapmak üzere gelen yerli ve yabancı turistler, Kars'a gelerek Kars Kalesi ve 12 Havariler Kilisesi'ni ziyaret ettikten sonra Ocaklı Köyü'nde bulunan Ani Harabeleri'ne gidiyor.

Kars'ta bulunan Ani Harabeleri'nin Dünya'nın önemli kültürel varlıklarından biri olduğuna dikkat çeken ziyaretçiler, buralara yeterince değerin verilmediğini dile getirdiler.

Kars'ın çok önemli kültürel varlıklara sahip olduğunu ifade ziyaretçiler, kentin tarihi güzelliklerinin yeterince tanıtımının yapılmadığı ve ön plana çıkarılmadığını kaydettiler.

Ani Harabeleri'nin eşinin Dünya'da olmadığına dikkat çeken Sarıkamış'a kayak yapmak için gelen Rıza Bulut, bir çok ülkeyi gezdiğini ancak Ani'nin bir benzerinin Dünya'nın hiç bir yerinde olmadığını söyledi.

Bulut, "Ani gerçekten büyüleyici. Ama bakımsız. Yeterince ilgi gösterilmiyor. Restorasyon çalışmaları yapılmış. Fakat istenilen düzeyde olmamış. Yapılan çalışmalar sırıtıyor. Bir çok alanda tahrip var, tarihi binaların içerisi bakımsız. Ani şuanda hak ettiği yerde değil. Oysa Karslılar burayı çok iyi değerlendirebilir. Çünkü Ani Harabeleri'nin bir eşi Dünya'da yok. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Ani'nin gün yüzüne çıkarılması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Kars'a 42 kilometre mesafede Ocaklı Köyü'nde bulunan ve her mevsim başka güzelliklere bürünen Ani Harebeleri kış olmasına rağmen ziyaretçilerini ağırlıyor.

"TARİHİ ANİ HARABELERİ"

Ocaklı Köyü yakınında Türkiye- Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.O. 350-300 yıllarına dayanmaktadır.

Ani Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin önemli uğrak merkezlerinden birisi konumundadır. Ani'de kent surları, Ortaçağ kiliseleri Selçuklu mimari eserleri görülmeye değer.

Selçuklu Sarayı Ani ören yerinin kuzeybatı ucunda yer almakta olup, oldukça görkemlidir. Dış kapısında bulunan zengin mozaik şeklindeki taç kapısı geometrik motiflerle süslenmiştir. İçte muhtelif odalar, galeri, depolar ile çeşmesiyle büyük bir yapı kompleksi oluşturur.

Ebul Menucehr Cami 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Anı Kentini fethetmesinden sonra Anı Beyi olarak atadığı Menucehr tarafından 1072 yılında dikdörtgen planlı iki katlı olarak yapılan caminin tavanında Selçuklu dönemi yıldız motifleri mevcuttur. Sekizgen köşeli minareye 99 basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Minarenin üzerinde kufi yazı stili ile "Bismillah" yazısı bulunmaktadır. Sekizgen minaresi ile Orta Asya Türk Mimarisinin izlerini taşımaktadır. Cami Anadolu'da yapılan ilk Türk Camisi olma özelliğini taşıyor. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ani Harabeleri Ziyaretçi Akınına Uğruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement