Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel Açıklaması

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen Dirençli Şehirler Ağı Zirvesi'ne katıldı.

22.06.2016 15:57

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen Dirençli Şehirler Ağı Zirvesi'ne katıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre Türel, zirvede dünyanın farklı bölgelerinden gelen belediye başkanları, kent yöneticileri ve bürokratlarla bir araya geldi.

Antalya'nın ilk kez katıldığı zirvede sunum yapan Türel, "Sermaye akımlarının, ticaretin, bilginin, araştırma-geliştirmenin, markaların, modanın, sanatın, çevresel risklerin küreselleşmesinden sonra, artık küresel göç, radikal akımlar, küresel terör gibi yeni hareketlerle karşı karşıyayız. Küreselleşme, şehirlerimiz için hem yeni risk ve zayıflıklar hem de esneklik imkanları yaratıyor. Küresel risklere karşı küresel işbirliği ağlarıyla daha güçlü olabileceğimizi de görüyoruz ve bugün de bu amaçla buradayız." ifadelerini kullandı.

Antalya'nın turizm potansiyeli ve ev sahipliği yaptığı organizasyonlar konusunda bilgi veren Türel, kentin nasıl büyük bir turizm destinasyonu olduğunu anlattı.

Kentin 640 kilometre kıyı şeridinde 200'den fazla mavi bayraklı plaj, 3 binden fazla otel ve pansiyon, 800 binden fazla yatak bulunduğunu kaydeden Türel, "Bölgemizde erken Helenistik dönemden başlayarak 549 arkeolojik alan, antik şehirler ve eserler büyük bir tarih mirasını oluşturuyor. Son 12 yılda yabancı ziyaretçi sayımız iki katına çıktı. Geçen yıl yabancı ziyaretçi sayısı biraz düştü, ama yine 11 milyona yakın yabancı ziyaretçimiz 60 milyondan fazla geceleme gerçekleştirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Tarımsal üretimin Antalya'nın güçlü olduğu ikinci alan olduğuna dikkati çeken Türel, kentte 6 milyon tondan fazla sebze ve meyve üretildiğini bildirdi.

Üretimin büyük kısmının örtü altı olduğunu belirten Türel, şunları kaydetti:

"Örneğin dünya taze domates üretiminin yaklaşık yüzde 2'sini Antalya yapıyor. Türkiye içinden ve dışından yerleşmek veya ikinci konut amaçlı olarak göç alıyoruz. Antalya'da 1 milyondan fazla konut bulunuyor ve yabancıların bundaki payı yüzde 7 civarında. Bu da inşaat sektörünün önemli bir ekonomik faaliyet olmasını sağlıyor. Ekonomik olarak bu güçlü yanlarımız, aynı zamanda zayıflıklarımızı da oluşturuyor. Az sayıda ürüne ve turizm ve tarım ihracatında Rusya ve Almanya'ya aşırı bağımlılığımız bu yıl ekonomide bir dışsal şok yaşamamıza neden oldu."

"Antalya'yı film merkezi yapmak istiyoruz"

Turizmde ürün çeşitlendirmesi için gayret sarf ettiklerine değinen Türel golf, kongre, spor ve sağlık turizmine önemli yatırım yapıldığını dile getirdi.

Kruvaziyer ve yat turizmi için büyük yatırım projeleri hazırladıklarını anlatan Türel, kültür turizmindeki potansiyelin bugüne kadar güneş ve kum turizminin gölgesinde kaldığını ifade etti. Türel, "Bu nedenle yeni müzeler kuruyoruz. Antalya Film Festivali 53 yıllık bir tarihe sahip. Şimdi Antalya'da film stüdyoları kurmayı, Antalya'yı bir film merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz." bilgisini verdi.

Başkan Türel, tarım üreticileri için güneş enerjisi ile elektrik üreterek sulama maliyetlerini düşürmeye çalıştıklarını da vurguladı.

Turizmin hem çevresel baskı oluşturan hem de sürdürülebilirliği zorunlu kılan bir sektör olduğunun altını çizen Türel, şunları kaydetti:

"Deniz temizliğini, çevre temizliğini koruyamadığımız zaman turizmde başlangıçta kaybederiz. Önceki yıllarda bu konuda ciddi sorunlar yaşadığımızı belirtmek isterim. Antalya'da Büyükşehir Belediyesi öncesinde kıyı şeridini korumak, otellerin atık yönetimini sağlamak üzere belediyelerin ve otellerin ortak finansmanla yönettikleri özel statülü atık yönetimi birlikleri vardı. Şimdi artık 640 kilometrelik mesafede bütün atık yönetimini biz kontrol ediyoruz. Belediyelerimiz ise çevre konusunda Çevre Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı denetimi altındadır. Türkiye bu konularda Avrupa Birliği standartlarını hızla uygulamaya sokmaktadır. Dolayısıyla AB standartlarının bizim için bir ilerleme faktörü olduğunu söyleyebilirim."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement