AP Türkiye Raportörü Piri Meclis'te - Son Dakika
Politika

AP Türkiye Raportörü Piri Meclis'te

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri'yi Meclis'teki makamında kabul etti.

27.05.2015 14:20

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri'yi Meclis'teki makamında kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, Piri'nin, CHP'nin seçimlere kadar geçen süre içerisinde nelerden endişe ettiğini öğrenmek istediğini belirterek, kendilerinin de kamuoyunca bilinen ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından da sürekli gündeme getirilen endişeleri çok açık bir biçimde söylediklerini kaydetti.

Özçelik, "Bu endişeler; Cumhurbaşkanı'nın seçim propagandasına katılması, dinin siyasete alet edilip camilerde propaganda yapılması, valilerden kaymakamlara, muhtarlardan emniyet müdürlerine kadar bütün bürokrasinin kullanılıyor olması, 'AKP'ye oy verin' denilmesinin sağlanması. Basında durumun belli olduğunu ama vatandaşların vergileri ile kurulan ve yayın yapan TRT'de dahi bir dakika doğru düzgün çıkıp da bir şey söyleyemiyor olmamız..." diye konuştu.

Kati Piri'nin "Yargı bağımsızlığının olmadığı yerde seçim güvenliği kesinlikle olmaz. YSK bile korkudan Cumhurbaşkanı'na 'tarafsız ol' diyemiyor, bunlar kocaman hakim olmalarına rağmen söyleyemiyor" dediğini ifade eden Özçelik, Piri'nin "YSK'ya yapılan başvurunun reddedildiğini, süreçlerin yürümediğini, son derece eşit olmayan bir yarış içerisinde devam ettiğini" de söylediğini de anlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçelik, şöyle konuştu:

"Dedik ki 'Bakınız biz daha önce AKP'de şu olayı gördük, seçime belli bir müddet kala özellikle kendi oylarının düştüğünü gördükleri anda, kendi anket firmalarına, iktidarda kalabilecekleri seviyedeki rakamları pompalatmaya başlıyorlar.' Şu anda bunlar yüzde 44 artıda, HDP geçse bile, o zaman 276'nın üstüne çıkacaklar. Halbuki şu anda yüzde 40'ın altına inmiş vaziyetteler. Gidin açın kendi şeylerine, hepsinde yüzde 43.9, 44 filan falan demeye başladılar. Biz de şunu söylemeye başladık: 'Bakınız, bunlar sandıklardaki tutanaklarda, tutanakların birleştirilmesine, tutanakların birleştirilmesi sırasında kompütere girişten, voltajla oynanmak suretiyle seçim sonucunu ayrı bir sonuca bağlamaya kadar her türlü hileyi yapacaklar' dedik. Ondan dolayı bunlardan çok endişe ediyoruz. Biz CHP olarak, hem kendimiz ki sanal seçim çalışmalarıyla sandıkları korumaya gayret ediyoruz. Ama bunun yanı sıra, bu insanlar elektronik ortamda bir şey yapmaya başladıklarında çok vahim sonuçlar olabilir. 'Siz; bu iş gerçekten demokratik bir seçim süreci neticesinde adam gibi bir sayım yapılmadığı taktirde, öyle hemencecik (aman ne kadar demokratik bir şey oldu) diye kabul etmeyin, mutlaka bizim de görüşümüzü alın. Çünkü, Türkiye'nin geleceği ile ilgili bir kader seçimidir bu. Maalesef sandıklarla, sandık güvenliği ile ilgili olaylar çok büyük önem taşıyor ve hepimiz de onun üzerinde çalışıyoruz' dedik."

"İktidar olduğumuzda Kürt sorununu da çözecek olan biziz"

Piri'nin "CHP bakımından ne sonuç önem taşır" diye sorduğunu belirten Özçelik, "(Bizim için kesinlikle başarı iktidar olmaktır) dedik. 'HDP barajı geçer mi?' diye sordular. 'Bizim görüşümüze göre HDP barajı geçecek' dedik. 'HDP baraj altında kalırsa, şiddet olur mu?' diye sordular. 'Barajı geçer' dedik. Bizim için başarı iktidar olmaktır, iktidar olduğumuzda Kürt sorununu da çözecek olan biziz, özgürlükleri getirecek olan da biziz, burayı gerçek bir demokrasi ülkesi haline getirecek olan da biziz' dedik" sözlerini sarfetti.

Murat Özçelik, Piri'nin "Biz sadece Türklerle görüşmüyoruz, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın buradaki gözlem heyeti ile de görüşmek suretiyle, buradaki gidişatı onlardan da öğreneceğiz" dediğini kaydetti. Özçelik, Kati Piri'nin HDP ile de görüşeceğini tahmin ettiğini belirtti.

"(HDP barajı aşamazsa şiddet olur mu?) diye sordular. Böyle bir beklenti mi var onlarda?" sorusuna Özçelik, "(Böyle bir olay olursa bundan büyük bir endişe, korku duyuyorum) dedi. Biz de 'Yok, HDP'nin barajı geçeceğine inanıyoruz' dedik. Ama açıkça söylüyorum, aynı sisteme başladılar. 'Bu hileleri nasıl halledeceğiz' diye çok ciddi biçimde uğraşıyoruz, emin olun. Sanal seçim sonucunda, tutanakları doğrudan alma şeyinde, cevaplar yüzbin civarında filan oldu, daha da ileriye doğru sürekli yapıyoruz ama bu hepimizin ve partilerin birlikte üstünde durmaları gereken bir hadise" yanıtını verdi.

CHP'li Özçelik, "Biz sonucu bir alalım da hayırlısıyla; hilesiz hurdasız doğru dürüst bir şey çıksa, biz emin olun yüzde 30'un üstüne çıktık. Biz görüyoruz anketlerden. Bu adamlar da bal gibi yüzde 40 ve aşağıdalar. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nı meydanlara sürüp pompalayarak yüzde 44, 44, 44, 45 diye şey yapacaklar. Ondan sonra da daha önce yaptıkları gibi Mansur Yavaş'a yaptıklarını yaparlarsa felaket olur. O zaman vallahi beni de tutamazsınız" diye konuştu.

"Avrupa İlerleme Raporu görüşüldü mü?" sorusu üzerine Özçelik, Piri'nin "Biz bu ilerleme raporunun çok kritik ilerleme raporlarından birisi olacağını biliyoruz, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin devamı için, bunun nasıl yapılacağına dair olumlu yönde bakarak bir şeylerin çıkması arzusundayız" dediğini anlattı.

Özçelik, Kati Piri'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu seçim sonrasında Brüksel'e davet ettiğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AP Türkiye Raportörü Piri Meclis'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement