Arap Dünyası Uzmanı Abidi: Hamas Gerginlikten Siyasi Çıkar Hedefliyor - Son Dakika
Dünya

Arap Dünyası Uzmanı Abidi: Hamas Gerginlikten Siyasi Çıkar Hedefliyor

Arap Dünyası Uzmanı Abidi: Hamas Gerginlikten Siyasi Çıkar Hedefliyor

Euronews'e İsrail-Filistin gerginliği üzerine görüş belirten, Arap Dünyası Araştırma Merkezi Direktörü, "Hamas'ın gerginlikten çıkar sağlama" amacı güttüğünü belirtti.

17.07.2014 20:52  Güncelleme: 20:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in bomba yağmuruna tuttuğu Gazze’de ölü ve yaralı sayısı gitgide yükselirken, Hamas ateşkes çağrılarını reddetmeye devam ediyor.

GAZZE HALKI, ÖLÜM KORKUSUYLA ALIŞVERİŞ TORBALARINI TIKA BASA DOLDURUYOR

Tam bir insanlık dramının yaşandığı Gazze’de ölüm korkusuyla evlerinden çıkamayan insanlar alışveriş torbalarını tıka basa doldurdu.

5 SAATLİK ATEŞKES SONA ERİNCE İSRAİL ORDUSU HAVA SALDIRILARINA BAŞLADI

İnsani yardımlar için Birleşmiş Milletler’in talebi doğrultusunda Gazze’de uygulanan 5 saatlik ateşkes sona erdiğinde ise İsrail ordusu Gazze’ye hava saldırılarına yeniden başladı.

Yerel saatle 15:00’da sona eren ateşkesin ardından İsrail uçakları Gazze’de üç ayrı noktayı vurdu.

Avrupa ağırlıklı yayın yapan Euronews, İsrail'in Gazze saldırılarını, Hamas'ın amacını ve BM'nin konuyla ilgili tutumu üzerine röportaj yaptığı Arap ve Akdeniz Dünyası Araştırma Merkezi Direktörü Hasni Abidi, Hamas'ın stratejisinin "gerginlikten bir siyasi kazanım elde etmek olduğunu" , barış önerisini kabul etmeyeceklerini zira kabul etmemenin kendileri için daha avantajlı olduğunu kaydetti.

İşte Euronews'in, Arap coğrafyasını yakından tanıyan uzman Hasni Abidiyle yaptığı o röportajdan önemli noktalar:

SORU: Hasni Abidi, siz Arap dünyasını yakından bilen bir uzmansınız. Bir hafta içinde 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. Korkunç bir yıkım söz konusu. Bu noktada Hamas yeni bir savaş ilan edebilir mi ? Hamas neyi amaçlıyor ?

Abidi: “Hamas iki tarafta da giderek yükselen bu gerginlikten siyasi bir kazanım elde etmeyi hedefliyor. Hamas için barış önerisini kabul etmemek, etmekten çok daha avantajlı. Böylece siyasi konumlarını güçlendirerek, ablukayı tamamen kaldırmaya çalışıyor. Tabi her şeyden önce Filistin otoritesini risk altına sokuyor. “

"GÜÇLER DENGESİ İSRAİL'İN LEHİNE"

SORU:
Hamas’ın ileri gelenlerinden dört kişinin evi İsrailliler tarafından bombalandı. Bir haftadan bu yana da Gazze Şeridi’ne füzeler yağıyor. Hamas’ın direniş kapasitesi nedir?

Abidi: Güçler dengesi bugün kesinlikle İsrail’in lehine. Fakat Hamas İsrail askeri de dahil herkesi şaşırttı. Bence Hamas birkaç yıldır bu saldırıya hazırlanıyordu. Son iki yıldır özellikle de Mursi’nin ayrılışından sonra Hamas neredeyse bütün müttefiklerini kaybetti.
Bu durum da uluslararası alanda Hamas’ın zor durumda kalmasına yol açtı. Tabi hala İran gibi eski destekçileri ile olan önemli bağlantılarını kaybetmiş değil.”

"HAMAS, ARAP DEVLETLERİNİN KENDİ DAVASI ADINA BİR ŞEY YAPAMAYACAĞININ FARKINDA"

SORU:
Suriye ya da Irak’a yükselen İslamcı sesler göz önüne alındığında, Hamas kendini güçlü hissediyor mu?

Abidi: Filistinli Mücahitler, İslami Cihad ya da Hamas’ın çıkış noktaları ulusaldır. Yani onların mücadeleleri ulusaldır. Bu nedenle uluslararası cihad hareketi ile bağlantı kurmak pek kolay değil. Yine de Irak İslam Devleti’nin ve cihadçıların başarısı bazı fikirler verebilir. Bugün Arap devletlerinin zayıf olduğunu düşünen Hamas bu devletlerin kendi davası adına hiçbir şey yapamayacağının farkında.

SORU: Bir Hamas yetkilisi, kara harekatı hakkında konuşurken, “Gazze onların mezarı olacak” gibi sert ifadeler kullandı. Tüm bu ölüm, yaralanma ve yıkımdan sonra, Gazzeliler hala Hamas’ın konumunu destekliyor mu?

"GAZZELİLER, UZUN SÜRELİ ATEŞKES İSTİYOR"

Abidi:
Gazzelilerin büyük çoğunluğunda bu savaşı bitirme ve uzun süreli bir ateşkes isteği var. En azından sınır noktalarının açılması, ablukanın son bulması ve tabi esirlerin serbest bırakılmasını istiyorlar. İkinci olarak, Gazzeliler pek fazla bir şey yapamaz. Çünkü Hamas sadece siyasi bir parti olarak değil askeri bir örgüt olarak da biliniyor. Aynı zamanda ekonomik durum ve Gazzelilerin günlük hayatı Filistin yönetiminin çekilmesinden sonra bu hareket tarafından şekillenmiş. İşte bu yüzden her şeye rağmen Gazzeliler ve Hamas arasında bir kaynaşma söz konusu. Tüm bunların dışında Mısır ile tek geçiş noktası kapalı olduğu zaman Gazzeliler için Hamas’a karşı isyan etmek çok zor.”

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Arap Dünyası Uzmanı Abidi: Hamas Gerginlikten Siyasi Çıkar Hedefliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • TÜRKİYE: ARAP DÜŞMAN OLMUŞ ARABA FİLİSTİNE BİR TÜRKİYE SAHİP ÇIKIYOR 23 3 Yanıtla
  • TUH: TUH ALLAH KAHRETSİN SİZLERİ. MÜSLÜMANLAR'A KIYIM YAPILIYOR. HAMAS'I SUÇLUYORSUNUZ. KİM SİYASİ KAR SAĞLIYOR. KİM ASIL SİZLER SİYASİ KAR SAĞLIYORSUNUZ. 14 2 Yanıtla
  • MURAT GİRESUN: BUKADAR KORKAK ARAB GÖRMEDİM İSRAİLİ SUÇLAYACAGINA HAMASI SUÇLUYOR VAYBE. HAMAS KAÇ İSRAİLLİYİ ÖLDÜRÜYOR, İSRAİL KAÇ FİLİSTİNLİLİYİ ÖLDÜRÜYOR. 13 0 Yanıtla
  • musa ceylan: abidi denen sahıs amerıkanın gözde ıslam bılımcısı amerıkan asıgı ayrıca aıle alt yapısında sebatıstlık olan tamda BM nın ıstedıgı cevapları dıyen bır yalancıdır. . gelelım gerceklere hamas bugun tek dırenıs yapan örgut ve halkın koruyucusudur. . işin özu ısrailin vurulması zor cunku fuze koruyucusu var ancak içeriden canlı bomba ile saldırı yapılabılır buda şuan için zor çünkü yaralar agır artı iran gercek anlamda desteklmıyor hele şu arap emirlikleri yokmu o altın taslarında gebersın ler. . bır tek tayyıp dunyaya bagırıo cunku yuregı sızlıo 9 2 Yanıtla
  • EY MÜSLÜMAN ALEMİ: KİMSE KUSURA BAKMASIN ARKADAŞLAR FAKAT, BİZ İSLAM DÜNYASINDAKİ MÜSLÜMANLARIN ÇOĞUNUN KAFASI ÇALIŞMIYOR. MALESER ÇIKAR UĞRUNA DİNİ DEĞERLERİ BİR KENARA ATABİLİYORUZ. O LANETLEDİĞİMİZ YAHUDİLER BİRLİK İÇİNDE BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİ İŞLERKEN BİRBİRLERİNE DESTEK OLURKEN, KÖTÜ BİR AMAÇ UĞRUNA BİLE ÇOCUKLAR, SİVİLLER VE YAŞLILAR ÖLÜRKEN BİLE DESTEK OLURKEN. BİZ MÜSLÜMAN ALEMİ BİRBİRİMİZE DESTEK OLMAMIZ GEREKEN YERDE YAHUDİLERİ KÖTÜLEYECEĞİMİZ YERDE MÜSLÜMANLARI KÖTÜLÜYORUZ. . SONUÇTA BİZ BU KAFA İLE ALT TABAKA OLMAYA MECBURUZ. İSTESEK DE İSTEMESEK DE MALESEF 10 1 Yanıtla

Advertisement