Asrın Projesinde Sona Doğru: KKTC Deniz Geçişi İçin Start Verildi - Son Dakika
Güncel

Asrın Projesinde Sona Doğru: KKTC Deniz Geçişi İçin Start Verildi

Dünya'da ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile KKTC Su Temin Projesi'nde deniz altından askıda geçecek boruları taşıyacak olan ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları denize döşenmeye başlandı.

27.03.2014 11:09

Dünya'da ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile KKTC Su Temin Projesi'nde deniz altından askıda geçecek boruları taşıyacak olan ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları denize döşenmeye başlandı. İlk bloğun deniz tabanına yerleştirme işlemi ise tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, KKTC Su Temin Projesi'nin tamamlanmasıyla KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su taşınacağını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Adaya Türkiye'den su temin edecek projenin en kritik ve zor bölümü olan açık deniz boru hattının yerleştirilmesini sağlayacak ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları denize döşenmeye başlandı" dedi.

-BLOKLARI HOLLANDALI "ADİL OYUNCU" YERLEŞTİRECEK-

Hollanda menşeli "Fairplayer" isimli geminin 6 aydır bu proje için hazırlandığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Gemi güvertesine her biri 220 ton ağırlığında olan 14 adet ankraj bloğunu alarak operasyonu gerçekleştirmek üzere 23.03.2014 Pazar günü Taşucu Seka Limanı'ndan ayrıldı. İlk bloğun tabana yerleştirilme işlemi 24.03.2014 tarihinde saat 22.00'de tamamlandı" diye konuştu.

Geminin toplamda 8 sefer yaparak operasyonu tamamlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu "Gemi, ankraj bloklarını 2 adet uzaktan kumandalı montaj aracı kullanarak yerleştirecek. Her seferin yaklaşık 9 gün sürmesinin planlandığı operasyon kapsamında 126 adet ankraj bloğu deniz tabanına yerleştirilecek. Bu bloklar üzerlerine, askı halatları ve şamandıraları monte edilmiş şekilde olacak. İlk blok 290 m derinliğe, son blok ise 670 m derinliğe indirilecek" dedi.

-DÜNYADA BİR BENZERİ YOK-

"Yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla sıra dışı, dünyada bir örneği olmayan ve ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlanacak" diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:

"KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 su, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılması yoluyla KKTC'nin istifadesine sunulacak. Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon m3'ü KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak, geriye kalan 37 milyon m3 su ise Güzelyurt Ovası'nın veya Mesarya Ovası'nın sulanması için tahsis edilecek."

-BORULAR 250 METRE DERİNLİKTE VE ASKIDA GEÇECEK-

Proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan 1.600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor" dedi.

Türkiye tarafında yer alan Alaköprü ve KKTC tarafında yer alan Geçitköy barajlarının bitişi için söz verilen 7 Mart 2014 tarihi itibarıyla tamamlandığını da vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Asrın Projesinde Sona Doğru: KKTC Deniz Geçişi İçin Start Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement