Aü Çevre Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Güncel

Aü Çevre Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu

Aü Çevre Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri 2013" sahipleri ödüllerini aldı.

22.04.2014 17:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri 2013" sahipleri ödüllerini aldı. Akdeniz Üniversitesi Olbia-A Konferans Salonu'nda düzenlenen ödül törenine Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de katıldı.

"GELİŞMİŞ ÜLKELERİN GEÇMİŞİNİ ÖRNEK ALMALIYIZ"

Açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, gelişmiş ülkelerin tarihlerinden ders alarak dünyayı korumanın gerekliliğini söyledi. Rektör Kurtcephe, "Gelişmiş toplumlar yaşadıkları bu dünyayı koruma bilincini gelişmekte olan toplumlara göre çok erken dönemde ikmal edip onun önemini kavrayıp yaşadıkları çevredeki, var olan her objeyi, bize hayat veren her nesneyi değerli görüp bu anlayışla onları koruma adına çok ciddi adımlar atmışlardır. Gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarında geçmişlerinde hoyratça dünyamızın yıpratıldığını, zarara uğratıldığını ve onların oluşturduğu kirliliğin tüm dünya hayatını olumsuz yönde etkilediğini biliyoruz. Ben tarihçiyim. Geçmişten ders almak lazım. Onların işlediği hataları dikkate alıp benzeri yanlışları tekrarlamamak tarihin bize sunduğu en büyük fırsatlardandır. Gelişmiş ülkeler tarihten çok faydalandılar. Biz de bizden önce bu süreci yaşayan toplumların tarihlerine göz atmalıyız. Onların oluşum sürecini incelemeliyiz. Yapılan yanlışları tekrarlamadan dünyamızı korumalıyız. Gelecek nesiller için örnek teşkil etmeliyiz" dedi.

"50-60 YIL İÇİNDE SICAKLIK 1-6 DERECE ARTACAK"

50-60 yıl içerisinde sıcaklığın 1-6 derece artacağını ifade eden Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Topkaya ise, "Ödüllerimiz Türkiye'de ilk ve en uzun süreli ödül programıdır. Temel amacımız çevre için yapılmış iyi işlerin, temel işlerin onurlandırılmasıdır. Doğanın bize sunduğu kaynakların sürdürülebilir olarak kullanılmasını sağlamak. Su sıkıntısı gündemden biraz düşmüş gibi oldu son yağmurlar yağınca. Fakat bugün haberlerde gördüğüm kadarıyla barajlarda su sıkıntısı varmış. Bugün aynı zamanda kuraklık nedeniyle buğday ithalatına izin verilmiş. Dolayısıyla su kıtlığı daha devam ediyor ve geçerliliğini koruyor. Her tarafımızdan su akarken, bu kıtlık nereden yaşanıyor? Küresel iklim düzeni incelendiğinde ortalama sıcaklığının yavaş yavaş olarak artacağını düşünüyorum. BM yayınlamış olduğu yeni bir rapor var. Orada içinde bulunduğumuz 21. Yüzyılda yani 50-60 yıl içerisinde sıcaklığın 1 ila 6 derecesinde artacağı ön görülüyor" diye konuştu.

Ödül töreninde Türkiye Ölçeği Çevre Hizmet Ödülü OSTİM Organize Sanayi ile OPET Petrolcülük A.Ş. elde ederken, Antalya Ölçeğinde Çevre Hizmet Ödülü'nün Mavikent Çanakçı 75. Yıl İlk ve Ortaokulu, Kate Clow ile Korkuteli Gençler Grubu'na verildi. Akdeniz Üniversitesi Ölçeğinde Çevre Hizmet Ödülü'nün sahibi Prof. Dr Erol Uluğ olurken, Çevre Hizmet Özel Ödülü'nün sahibi ise Türkiye Teknoloji Gelişme Vakfı oldu.

Türkiye Ölçeği Çevre Hizmet Ödülü kategorisinde, Tarihe Saygı, Yeşil Yol, Örnek Köy, Temiz Tuvalet Kampanyasından dolayı OPET Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Nurten Öztürk ile Ekopark, yenilenebilir enerji kümelenmesi ve yeşil bina projeleriyle ödül alan OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürü Adem Arıcı'ya ödül ve plaketlerini Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe takdim etti.

Antalya Ölçeğinde Çevre Hizmet Ödüllerini ise, Mavikent Çanakçı 75. Yıl İlk ve Ortaokulu'nun atık kutulardan gül bahçesi, okul sıralarından zeka oyunları ve tohumun yolculuğu projesiyle Okul Müdürü Hasan Taştekin, Likya Yolu Projesi'nin yaratıcılığından dolayı Kate Clow, 'Hepiniz Çevre Gönüllüsüyüz' projesiyle de Korkuteli Çevreci Gençler Grubu'ndan proje koordinatörü Zühtü Bülbül aldı.

ODTÜ Çevre Mühendisliği'nin kuruluşunda görev alarak mühendisliğin gelişiminde katkı sağlayan Prof. Dr. Erol Uluğ'un rahatsızlığı nedeniyle çalışma arkadaşı Prof. Dr. Selçuk Soyupak'a verildi. Katı atıkların sürdürülebilir yönetimine katkı sağlayan 'Endüstriyel Simbiyoz' projesinden dolayı özel ödülünü ise Türkiye Teknoloji Gelişme Vakfı Genel Sekreteri Mete Çakmakçı aldı.

Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri-2013'ün bu yılki simgesi 2 bin 326 yaşındaki Ambar Katran'ı oldu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aü Çevre Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement